Fotografija: Kuhana šunka se povlači zbog povišena količina bakterije Listeria monocytogenes/Foto: unsplash
Kuhana šunka se povlači zbog povišena količina bakterije Listeria monocytogenes/Foto: unsplash

Zbog opasne bakterije iz trgovina se povlači Stanićeva "Šunka superior"

Izaziva bolest listerioza koja je izuzetno opasna za malu djecu, starije osobe i trudnice jer kod njih uzrokuje pobačaj i smrt fetusaStanićeva „Šunka superior“ povlači se iz trgovina zbog povišene količine bakterija.

Ministarstvo poljoprivrede je priopćilo kako se kuhana šunka, polutrajni proizvod od komada mesa „Šunka superior rezana  – Delikatesse Gurman Premium, Superior ham, 500g“, s nadnevkom „najbolje upotrijebiti do 03.12.2020.“, LOT A20110303. opoziva zbog povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Listeria monocytogenes novi je patogen u mikrobiologiji namirnica. Rizične namirnice su mlijeko i mliječni proizvodi, puretina, piletina i povrće. Izaziva bolest listerioza koja ima vrlo blage simptome nalik gripi i vrlo često prolazi neprepoznata. Međutim, infekcija je izuzetno opasna za malu djecu, starije osobe i trudnice jer kod njih uzrokuje pobačaj i smrt fetusa.

Budući da za tu bakteriju još nije poznata infekcijska doza, mikrobiološki standardi su vrlo strogi i ona uopće ne smije biti prisutna u hrani. Njezin broj može rasti na temperaturi hladnjaka, pa hladnjaci nemaju značajan učinak na njezino sprečavanje.