Fotografija: Foto: Hrvatski lovački portal - Forum, Ronald Goršić/CROPIX
Galerija
Foto: Hrvatski lovački portal - Forum, Ronald Goršić/CROPIX

VIDEO Medvjed sije strah na području Lipika: "Pronađeni su otisci i tragovi kandži na stablima"

Tragove su pronašli lovočuvari, uslikali ih i odmah nazvali ljude koji se bolje razumiju u medvjede. Oni su pogledali fotografije i zaključili da je to otisak stopala mede starog 2,5 godineMladi medvjed star oko dvije i pol godine navodno se pojavio u šumama u okolici Lipika, no službene potvrde te informacije još uvijek nema.

Naime, kako su nam ispričali tamošnji šumari, medvjeda još nitko nije vidio, samo su pronađeni tragovi koji upućuju da je doista riječ o medvjedu.

Screenshot snimke tragova medvjeda u okolici Lipika/Foto: Hrvatski lovački portal - Forum
Screenshot snimke tragova medvjeda u okolici Lipika/Foto: Hrvatski lovački portal - Forum

- Izmet nije pronađen, samo su pronađeni otisci njegovih stopala, tragovi kandži na stablima, a preokrenuta je i jedna hranilica. Sudeći prema tim tragovima, pretpostavlja se da je u pitanju jedan mladi medvjed, međutim, to nije 100 posto potvrđeno. Tragove su pronašli lovočuvari, uslikali ih i odmah nazvali ljude koji se bolje razumiju u medvjede. Oni su pogledali fotografije i zaključili da je to otisak stopala mede starog 2,5 godine. Naime, sad je vrijeme parenja ženki koje ostavljaju svoju mladunčad i odlaze u potragu za partnerom. Je li on "zalutao" kod nas zbog ovih obilnih kiša koje su nedavno bile na ovom području ili zbog nečeg drugog, stvarno ne znamo. Njega je majka ostavila, pa ju je vjerojatno tražio - rekli su nam šumari s lipičkog područja.

Foto: Robert Fajt/Cropix (ilustracija)
Foto: Robert Fajt/Cropix (ilustracija)

Prema njihovim riječima, medo je bez problema mogao u ove krajeve doći iz Bosne.

- Pa nije nama daleko granica s Bosnom. Te su udaljenosti za njega ništa, on u par dana prevali 50, 60 kilometara - zaključuju šumari.

Inače, prema podacima nevladine organizacije Centra za životnu sredinu iz Banje Luke, koja je provodila projekt ‘Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida', u BiH živi između 1200 i 1500 medvjeda.

Mediji iz susjedne BiH nedavno su izvijestili o dva slučaja bliskog susreta čovjeka i ove divlje životinje. Tako je u krugu jedne tvornice u Bugojnu ovog tjedna mladi medvjed napao zaštitara koji je srećom prošao bez ozljeda dok je prošli tjedan odrasli medvjed ‘prošetao’ kroz nekoliko naselja Staroga Grada Sarajeva.

Član Stručne službe Saveza lovačkih organizacija u BiH Kenan Topalović izjavio je za portal Dnevnog avaza kako divlje životinje dolaze u urbana naselja jer su ljudi uzurpirali njihova staništa.

- Od sječe, preko gradnje, berača šumskih plodova, ali i sve popularnijih ‘kvadova’ i ‘krosera koji uznemiravaju divljač, sve su to faktori koji remete prirodu, životinje i pomiču ih k urbanim dijelovima - rekao je Topalović.

Nadalje, medvjedi se u BiH sve češće poslije zimskog sna u potrazi za hranom spuštaju iz viših planinskih područja u nizine. Lovci smatraju kako se može očekivati njihovo povećano prisustvo jer se ove godine očekuje bogat urod voća.

Među stanovnicima Lipika i okolnih mjesta proširila se priča da je medvjed ušao u jedno selo i potamanio petero teladi. Priču smo povjerili s mještanima tog sela, no oni nam tvrde da se kod njih ništa slično nije dogodilo. Uputili su nas na čovjeka u susjednoj Sisačko-moslavačkoj županiji koji je ostao bez dva teleta. On nam je potvrdio da su mu ubijena dva teleta, ali on sumnja na čagljeve.

Foto: Ronald Goršić/CROPIX (ilustracija)
Foto: Ronald Goršić/CROPIX (ilustracija)

- To su sve priče rekla-kazala. Nemamo mi takvu ekipu za očevid koja bi mogla sa stopostotnom sigurnošću reći da je tele ubio medvjed, njega moraju vidjeti na licu mjesta da bi to zaključili - kaže nam naš sugovornik iz Šumarije.

Iako se pojavila informacija da je Ministarstvo poljoprivrede dalo dozvolu lovcima da ga ustrijele, tu nam informaciju nitko od naših sugovornika nije mogao potvrditi. Stoga smo poslali upit Ministarstvu, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!