Fotografija: Trgovina u središtu Bjelovara otvorena je točno godinu dana/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Trgovina u središtu Bjelovara otvorena je točno godinu dana/ Foto: Deni Marčinković

VELIKI USPJEH "Bilogorska košara" najbolji dobavljač voća i povrća za škole u Hrvatskoj

"Bilogorska košara voće i povrće osigurava za više od 8000 učenika, a uspjeh je tim veći ako znamo da su u projekt uključeni i giganti poput Dukata ili Vindije", ističe BrajdićBraniteljska socijalno-radna zadruga Bilogorska košara u protekla dva mjeseca najuspješniji je dobavljač voća i povrća za škole i to na razini cijele države, rečeno je današnjoj konferenciji za medije.  

Riječ je o projektu Školske sheme, koji za cilj ima povećanja udjela voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani, a u Hrvatskoj se provodi od 2013. godine. 

Jači i od giganta

- Bilogorska košara prijavila se na javni poziv Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a s 31 školom koju opskrbljuju, nalaze se na samom vrhu ljestvice. Ovaj uspjeh tim je veći ako znamo da su u projekt uključeni i giganti poput Dukata ili Vindije. Inače, ugovori se sa školama sklapaju svaka tri mjeseca, a Bilogorska košara voće i povrće osigurava za više od osam tisuća učenika, istaknuo je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić.

Predstavnici Grada i Zadruge ispred Bilogorske košare/Foto: Deni Marčinković
Predstavnici Grada i Zadruge ispred Bilogorske košare/Foto: Deni Marčinković

Pored ovog projekta, u sklopu zadruge Bilogorska košara djeluje i istoimenu trgovina domaćih proizvoda i prerađevina u samom središtu Bjelovara, koja je s radom počela prije točno godinu dana. Vlasnici, ali i Grad Bjelovar koji uvelike sufinancira troškove trgovine, zadovoljni su dosadašnjim rezultatima. 

Visoke cijene

- Naša primarna ideja bila je udružiti male proizvođače, što smo uspjeli kroz ovu zadrugu, a uspostavljanje trgovine tek je jedan od zadataka. Veseli me što zadruga danas broji 30-taj proizvođača. Nadalje, pokrenuli smo Bjelovarski doručak, s ciljem da naša djeca jedu domaću, zdravu hranu, a godinu dana kasnije došli smo do prve pozicije u Hrvatskoj po tom pitanju. Što se same trgovine tiče, nastavit ćemo sufinancirati troškove, jedino bih volio kada bi cijene u njoj ipak bile nešto niže, dodao je Brajdić.

Bilogorska košara nudi i suvenire Bjelovara/ Foto: Deni Marčinković
Bilogorska košara nudi i suvenire Bjelovara/ Foto: Deni Marčinković

Međutim, ta želja teško da će se ostvarit, a objašnjenje je dao Vladimir Valenta, predsjednik Uprave Bilogorske košare.

Vladimir Valenta/ Foto: Deni Marčinković
Vladimir Valenta/ Foto: Deni Marčinković

- Nije realno uspoređivati cijene u ovoj trgovini i na tržnici ili na kućnom pragu. Mi smo u sustavu PDV-a te ga moramo i plaćati, ali su zato naše cijene još uvijek niže nego u trgovačkim centrima. Drago mi je da smo se uspjeli i prošiti, odnosno pronaći proizvođače proizvoda kojih nema na Bilogori. Također, naša trgovina uredno radi, redovito je snabdijevamo, a sve ugovore uspijemo ispoštivati. Pored toga, snabdijevamo i 30-tak škola, s kruškama, jabukama te mandarinama koje dobivamo od jedne braniteljske udruge iz Opuzena. Veseli nas što su učenici i ravnatelji zadovoljni, a očekujemo i suradnju s novih 20-tak srednjih škola te nekoliko učeničkih domova, kazao je Valenta. 

Jačanje turizma

Osim pomoći malim proizvođačima, udruživanje u zadrugu dobro je i za razvoj turizma, smatra direktorica TZ Bilogora-Bjelovar Ana Kelek.

Ana Kelek/ Foto: Deni Marčinković
Ana Kelek/ Foto: Deni Marčinković

- Domaći proizvodi jako su cijenjeni u turizmu. Vjerujem da će ova inicijativa pomoći našem seljaku da ostane na selu, a ujedno i da ćemo imati što ponuditi našim turistima. Njih uvijek upućujemo u Bilogorsku košaru, na bjelovarsku tržnicu, ali im preporučimo i kupnju na kućnom pragu, odnosno obilazak naših bilogorskih sela, zaključila je Kelek.