Fotografija: 
Prvi snijeg u 2022. godini/Foto: Ranko Suvar/CROPIX
Prvi snijeg u 2022. godini/Foto: Ranko Suvar/CROPIX

U prvom tjednu nove godine visoke temperature, potom arktička hladnoća i snijeg

Sve veća je vjerojatnost da će idući tjedan potrošnja električne energije i drva osjetno porasti, a u Zagori bi mogla zatrebati i zimska opremaKiša, očekivano, nije pokvarila vatromet i pjenušac na otvorenome, ali u prvom danu 2024. godine, meteorološke postaje, redom, prijavljuju pretežno oblačno vrijeme uz grmljavinu, a povremeno je bilo i grmljavinskih pljuskova, naročito u Zagori i uz obalu zapadno od Splita.

Uvod je to u vrlo nestabilan tjedan koji je pred nama, pri čemu će naročito nepovoljno vrijeme, iz današnje perspektive kako nam se čini, biti za nadolazeći vikend, piše Slobodna Dalmacija

Nepovoljan vikend

U prvom tjednu nove godine nastavit će se trend iznadprosječno visokih temperatura iz konca 2023. godine, a od srijede će se s jugom pogoršavati i raspoloženje Dalmatinki i Dalmatinaca. Kada je pak o jugu riječ, u petak bi moglo biti "posla" za meteoalarm s obzirom na to da će se njegove vrijednosti približiti olujnima... Veći dio tjedna zadržat će se promjenjivo, iako će oblačna razdoblja dominirati ni sunčana neće izostati, a uz obalu obilnijih oborina do vikenda uglavnom neće biti. Ono što će zasigurno izostati su zimska obilježja vremena. Vikend koji je pred nama istaknut ćemo kao meteorološku "crnu mačku" ovog tjedna jer sve upućuje na to da će biti jako nepovoljan.

Stiže zima i prvi snijeg

U posljednjim danima 2023. skrenuli smo vam pažnju na signale Europskog centra za srednjoročnu prognozu na negativna odstupanja temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka u periodu od 8.-15.siječnja. Iako s dugoročnim prognozama uvijek valja biti na oprezu, trendovi na sinoptičkim kartama sve više upućuju na to da nas početkom idućeg tjedna čeka prvo ovogodišnje ozbiljnije zahlađenje. Ako se scenariji s prognostičkih karata ostvare, debele bunde, kape i šalovi idući tjedan nam neće trebati samo u Zagori već i na moru gdje bi se temperatura također mogla spustiti ispod ništice! ECMWF predviđa tzv. "blocking" situaciju, razvoj jake anticiklone (do 1040 hPa) smještene sa svojim centrom negdje oko Velike Britanije.

Istovremeno, sa sjeveroistoka Europe na naše bi područje pritjecao vrlo hladan zrak, a injekcija hladnoće bi mogla lako "isprovocirati" razvoj ciklone nad Sredozemljem, a u takvom scenariju u Zagori bi mogao pasti i prvi ovogodišnji snijeg i baš takav scenarij predviđa najprestižniji svjetski sinoptički model- ECMWF. Američki GFS model je za ljubitelje zimskih radosti malo rezerviraniji, ali i on signalizira zimske temperature u Dalmaciji idući tjedan, stoga, trendovi su jasni- sve veća je vjerojatnost da će idući tjedan u Dalmaciji potrošnja električne energije i drva osjetno porasti, a u Zagori bi mogla zatrebati i zimska oprema...

Tjedna pronoza

UTORAK (POVOLJAN)- naoblaka koja će se u utorak izmjenjivati sa sunčanim razdobljima bit će uglavnom visoka i bezopasna. Temperature zraka iznadprosječne za početak siječnja i ići će do visokih 15 C uz obalu. Statističkih oborina (slabih) bi moglo biti uglavnom u jutarnjim satima na potezu Šibenik- Split te ponovno prema noći na srijedu. S obzirom na to da će naoblaka biti uglavnom sterilna, utorak vas neće omesti u obavljanju vaših svakodnevnih aktivnosti.

SRIJEDA (NESTABILNA)- u noći i ranim jutarnjim satima povremeno bi moglo biti slabe kiše, a prema sredini dana znatno povoljnije. Obilnije oborine se ne očekuju. Puhat će umjereno do jako jugo, a uz nastavak iznadprosječnih temperatura zraka (15 C) i već spomenuto jugo, biometeorološke prilike u Dalmaciji sve nepovoljnije.

ČETVRTAK (MINI PROLJEĆE)- vjerovali ili ne, vrijeme će u četvrtak biti pravo proljetno, nestabilno i promjenjivo. Ujutro više naoblake uz mogućnost za slabu kišu, prema drugom dijelu dana više sunca. Maksimalne dnevne temperature zraka bez promjene ili malo više.

PETAK (DAN ZA- METEOALARM)- zapuhat će jako i vrlo jako jugo i nagovijestiti glavobolju koju će nam vrijeme donijeti za vikend, a posla će, ne sumnjamo biti i za meteoalarm servis.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!