Fotografija: Ako ti je teško i bolno, izdrži još samo malo, postat će lakše i doista ćeš uživati u tome, poručuju iskusne mame/Foto: Freepik
Ako ti je teško i bolno, izdrži još samo malo, postat će lakše i doista ćeš uživati u tome, poručuju iskusne mame/Foto: Freepik

Trikovi iskusnih mama: "Evo kako si olakšati dojenje"

Isprva ćete vjerojatno dojiti sjedečki, no s vremenom ćete se uvježbati i dojenje će vam biti izvedivo u svim pozama. Nemojte odustati, dojenje će postajati sve lakše i doista ćete uživati u tome, poručuju iskusne majkeSvaka mama koja je makar na jedan dan iskusila dojenje, svjesna je da je mnogo teže nego što se naizgled čini, osobito na samom početku kada se često čini nemoguće potaknuti dovoljnu proizvodnju mlijeka i istovremeno preživjeti sve ostale izazove s kojima se susrećete uz novorođenče, piše Mamin kutak.

Trikovi iskusnih mama

Evo nekoliko trikova iskusnih mama koji bi vam mogli pomoći ako tek krećete s dojenjem:

-Neka dojenje uvijek bude ugodno iskustvo. Udobno se smjestite, nosite udobnu odjeću i uvijek imajte uz sebe vodu i eventualno neku grickalicu. Isprva ćete vjerojatno dojiti sjedečki, no s vremenom ćete se uvježbati i dojenje će vam biti izvedivo u svim pozama i na svim mjestima.

-Hvat je vrlo važan. Ako beba ne uhvati dobro dojku, cijeli proces dojenja će biti duži, otežan, bolan i frustrirajući i za majku i bebu. Bebina usta trebaju biti širom otvorena kako bi gotovo cijela areola ušla u djetetova usta, a ne samo bradavica. Bebin jezik tako nesmetano stimulira pražnjenje mliječnih kanala. Ako je pritisak samo na bradavici, to neće poticati izlučivanje mlijeka, a uzrokovat će i bolne i oštećene bradavice što može biti velika prepreka ka daljnjem dojenju.

-Nemoj odustati. Ako ti je teško i bolno, izdrži još samo malo, postat će lakše i doista ćeš uživati u tome!

-Bebina glava neka bude u predjelu vašeg lakta, dok podlakticom pridržavate djetetovo tijelo držeći ga za guzu. Beba treba biti okrenuta na bok za vrijeme podoja.

-Drugom rukom kojom ne pridržavate bebu uhvatite dojku i bradavicom se približite bebinim usnama i obraščićima. To će potaknuti nagon za sisanjem i beba će s vremenom početi nakon toga sama tražiti dojku.

-Kada su bebina usta širom otvorena, pritisnite bebu na dojku.

-Bebin jezik trebao bi tokom sisanja čak malo i viriti izvan bebinih usta.

-Ako položaj nije ispravan kažiprstom polako pritisnite dojku kako bi popustio vakum i ponovno namjestite bebu.

-Refleks otpuštanja mlijeka osjetit ćete nekoliko sekundi nakon što beba počne sisati. Ako osjetite bol prilikom sisanja, znači da dojka nije dovoljno “duboko” u bebinim ustima.

-Dojite bebu najmanje 10 minuta na jednoj dojci jer nakon početnog mlijeka koje lako izlazi, beba treba povući i masnije mlijeko koje dolazi kasnije.

-Uvijek podignite bebu da podrigne nakon dojenja, bez obzira spava li ili ne. Nježno ju podignite, podupirući glavu rukom i lagano ju potapšajte po leđima. Beba će ispočetka možda i “bljucnuti” manje količine mlijeka kod podrigivanja, no sve je to normalno i ne morate se brinuti.

Želimo vam sretno i bezbrižno dojenje, poručuju iz Maminog kutka.