Fotografija: HŽ ima pravo žalbe na nepravomoćnu presudu/Foto: Marko Todorov/CROPIX (Ilustracija)
HŽ ima pravo žalbe na nepravomoćnu presudu/Foto: Marko Todorov/CROPIX (Ilustracija)

Strojovođa par sati prije posla popio rakiju pa dobio izvanredni otkaz. Sud ga vratio na posao

“Strojovođa je tri sata prije vožnje imao neznatnu količinu alkohola, a niti je prije toga izvršio povredu radne obveze, niti doveo u opasnost druge radnike ili putnike. Otkaz je neprimjeren", smatra sutkinjaStrojovođa HŽ-a dobio je otkaz jer je prije posla, uz kavu, popio rakiju pa je napuhao 0,18 promila.

Sud ga je odlučio vratiti na posao. Prema presudi, strojovođa je dobio otkaz nakon što je potkraj rujna u 12.33 sata na radnom mjestu na zagrebačkom Glavnom kolodvoru napuhao 0,18 promila alkohola, piše Danica.hr.

HŽ Putnički prijevoz uručio mu je izvanredan otkaz ugovora o radu unatoč protivljenju radničkog vijeća jer smatra kako je riječ o teškoj povredi radne obveze. Strojovođe, naime, moraju imati 0,0 promila na radnome mjestu.

Mislio da će alkohol ispariti

On je na sudu rekao kako je kavu i rakiju tog dana popio u 9.30 sati i mislio je da će do početka radnog vremena u 12.30 sati alkohol ispariti iz organizma. U HŽ-u kažu kako su njegove riječi dokaz da je bio svjestan svoga čina, ali je olako smatrao da će alkohol ispariti.

No, sutkinja je prošli tjedan presudila u njegovu korist te je naložila HŽ-u da ga vrati na posao.

Pravo HŽ-a na žalbu

“Strojovođa je tri sata prije početka vožnje u sebi imao neznatnu količinu alkohola, a niti je prije toga izvršio bilo koju povredu radne obveze, niti doveo u opasnost druge radnike ili putnike.

Radi se o primjerenom radniku, za kojega je sankcija u vidu izvanrednoga otkaza ugovora o radu, po mišljenju ovoga suda, neprimjerena”, naglasila je sutkinja.

HŽ Putnički prijevoz najavio je žalbu na tu nepravomoćnu presudu, piše Danica.hr.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!