Fotografija: Foto: Privatni album
Galerija
Foto: Privatni album

Razgovarali smo s nagrađenim nastavnicima iz Daruvara, Bjelovara, Pakraca... Ponosni su!

Proglašeni su najbolji nastavnici u protekloj školskoj godini, a mi smo ih redom zvali kako bismo vama prenijeli koliko njima, koji uče našu djecu, znače ovakva priznanjaOva školska godina bila je veoma uspješna za školstvo ovog kraja jer je među 513 nagrađenih nastavnika, njih petero iz Daruvara, devetero iz Bjelovara, petero iz Čazme i dvoje iz Pakraca. 

Što se Daruvara tiče, riječ je o tri učiteljice iz OŠ Vladimira Nazora; vjeroučiteljici Tihani Petković, nastavnici informatike Alenki Njegovac i Biserki Hrešić, učiteljici razredne nastave. Priznanje su dobile i dvije profesorice iz Ekonomske i turističke škole Daruvar; profesorica ekonomskih predmeta u sektoru turizam Ksenija Škorić i Romana Zelda, profesorica engleskog jezika.

Bjelovarčani najbrojniji u BBŽ

Bjelovar ima čak devet nastavnika koji su ušli među najbolje u Hrvatskoj i to su Ornela Malogorski (Komercijalna i trgovačka škola), Nataša Ljubić Klemše (I. osnovna škola Bjelovar), Suzana Turković (III. OŠ Bjelovar), Mihaela Kelava (Gimnazija Bjelovar), Dario Malogorski (Tehnička škola Bjelovar), Sandra Hermanović (Tehnička škola Bjelovar), Milka Fofonjka (II.osnovna škola Bjelovar), Valerija Turk-Presečki (Medicinska škola Bjelovar), Dragica Budić (IV. OŠ Bjelovar).

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najboljim hrvatskim nastavnicima jučer je uručio priznanja/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najboljim hrvatskim nastavnicima jučer je uručio priznanja/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Na popisu najboljih su se, što se Bjelovarsko-bilogorske županije tiče, našli još obrazovni djelatnici iz Čazme i to Željka Dijanić (Srednja škola Čazma), Nikolina Brajković Draguljić OŠ Čazma), Danijela Šajtar (OŠ Čazma), Anita Mikulandra (OŠ Čazma) te Irena Ivanović (Srednja škola Čazma).

Birali između 65.000 nastavnika

I Pakrac može biti ponosan jer su se na popisu našli i Dubravka Namjesnik te Lejla Skalnik, obje iz OŠ braće Radića Pakrac. 

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je i ove godine povodom Dana učitelja nagradilo odgojno-obrazovne djelatnike. Povjerenstvo za nagrađivanje odabralo je 513 najuspješnija nastavnika u školskoj godini 2021./2022. Svi su nagrađeni s novčanim iznosom od 10.000 kuna bruto, a priznanja im je na svečanoj dodjeli uručio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Ovih 513 najboljih izabrano je između 35.000 nastavnika osnovnih škola te 25.000 nastavnika srednjih škola.

Razgovarali smo s nekoliko učitelja koji su osvojili ova priznanja, a jedna od njih je i Tihana Petković, vjeroučiteljica u OŠ Vladimir Nazor Daruvar.

Tihana Petković/Foto: Privatni album
Tihana Petković/Foto: Privatni album

- Ovo mi je 4. dobivena nagrada zaredom. Prijašnje godine sam sudjelovala u brojnim aktivnostima, izvršavala sam ulogu koordinatora skupine MZO-a za Katolički vjeronauk koja je izrađivala GIK-ove i videolekcije za nastavu na daljinu. Izrađivala sam videolekcije, metodičke preporuke i radne listove za Katolički vjeronauk za učenike od 1. do 4. razreda OŠ za dječji list Mak i Mali koncil. Također održavala sam radionice i webinare za vjeroučitelje vezane na temu vrednovanja i planiranja jer sam i prošle godine dobila certifikat za temu vrednovanja koji je dodijelio British Council u suradnji s Europskom komisijom i MZO-om. Jednako tako, sudjelovala sam na državnoj razini vjeronaučnog natjecanja Vjeronaučne olimpijade. Moram priznati kako sam oduševljena nagradom, jer stvarno nije jednostavan zadatak u kontinuitetu održati visok intenzitet rada i angažmana potrebnog za osvajanje ove prestižne nagrade koja je potvrda našeg truda - rekla nam je Tihana Petković.

Nakon dodjele priznanja, nastavnice nisu skrivale svoj ponos i sreću, pa tako i Alenka Njegovac iz Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar.

Alenka Njegovac/Foto: Privatni album
Alenka Njegovac/Foto: Privatni album

- Ponosna sam što je prepoznat moj rad i što sam drugi put dobila nagradu. Sretna sam što je ove godine dodjela Priznanja bila javna i što sam pozvana na svečanu dodjelu u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu. Prekrasno je susreti kolegice i kolege i međusobno si čestitati - rekla nam je Alenka Njegovac.

Njezina kolegica Biserka Hrešić također je bila ponosna zbog priznanja.

Biserka Hrešić/Foto: Privatni album
Biserka Hrešić/Foto: Privatni album

- Divno je biti među 513 nagrađenih odgojno-obrazovnih djelatnika u Hrvatskoj jer biti dio takvog tima je veliko priznanje. Ovdje sam radi svojih učenika i čestitam svim učiteljima današnji dan. Zahvaljujem se svojim učenicima i kolegama i ovo mi je dokaz da sam na pravom putu. Ova nagrada je veliki poticaj jer biti učitelj je jedno plemenito zanimanje - rekla nam je Biserka Hrešić.

A kakvi su dojmovi nakon ulaska u 513 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika priča nam Ksenija Škorić, profesorica ekonomskih predmeta u sektoru turizma u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar. 

Ksenija Škorić/Foto: Privatni album
Ksenija Škorić/Foto: Privatni album

- Izuzetno sam sretna i počašćena ovogodišnjom nagradom za rad i trud s iznimno motiviranim učenicima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće. Drago mi je što ih svojim radom mogu potaknuti na stjecanje novih znanja, spoznaja, iskustava i doprinijeti početku njihovog cjeloživotnog učenja - kazala nam je Ksenija Škorić.

Uz Kseniju Škorić iz Ekonomske i turističke škole Daruvar, razgovarali smo i sa Romanom Zeldom, profesoricom engleskog jezika.

Romana Zelda/Foto: Privatni album
Romana Zelda/Foto: Privatni album

- Sretna sam što radim u školi u kojoj se potiče inovativan rad s učenicima, te u kojoj timski rad omogućuje provođenje europskih projekata, potiče suradničko učenje i dijeljenje primjera dobre prakse - govori nam Romana Zelda, napominjući kako joj je drago što se njen dodatni rad i trud cijeni, ne samo na školskoj nego i državnoj razini.

Ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar Dinka Kavalir iznimno je ponosna na svoje nastavnice.

Dinka Kavalir/Foto: Privatni album
Dinka Kavalir/Foto: Privatni album

- Napredovanja i nagrade nastavnika puno znače za školu. To je dokaz da se s učenicima kvalitetno radi, da se primjenjuju suvremene metode rada i da se puno radi na izvannastavim aktivnostima. Ponosna sam na naše kolegice i na cijeli kolektiv u kojem se većina trudi modernim pristupom nastavi aktivirati učenike da ostvare svoje maksimalne potencijale. To je ujedno i način da naše obrazovanje približimo europskim standardima. - poručuje Dinka Kavalir.

Bjelovarčani se mogu pohvaliti najvećim brojem nagrađenih nastavnika - čak ih je devetero, ali to je s jedne strane i logično s obzirom na veličinu grada i broj škola. Nastavnici koji su nagrađeni ne kriju sreću i zadovoljstvo što je njihov trud prepoznat i nagrađen. Pa tako i Ornela Malogorski iz Komercijalne i trgovačke škole kaže: 

Ornela Malogorski/Foto: Privatni album
Ornela Malogorski/Foto: Privatni album

- Mogu reći da svatko od nas voli kada drugi primijete ono što dobro radimo i ono što u cijelome našem društvu nedostaje - da to ističemo. Mi, pedagoški radnici, u svom poslu uvijek nastojimo istaknuti uspjehe naših učenika i pohvaliti ih. A u ljudskoj prirodi je da čovjek voli pohvalu. Neskromno ću zato reći: "Da, puno nam to znači!". Ova nagrada nama je poticaj za daljnji rad i priznanje za sve ono što smo dosad radili, i moji kolege i ja. Uvijek mi je žao što puno kolega ne mogu i neće dobiti tu nagradu, neki su možda previše samozatajni ili im nedostaje motivacije i hrabrosti da se prijave za nagradu. To govorim zato što vjerujem da ima jako puno sjajnih kolega koji nisu među 513 nagrađenih osoba - kazala nam je Ornela koja je pedagoški radnik punih 25 godina. 

Naime, kao učiteljica jedno kraće vrijeme radila je u razrednoj nastavi, zatim je svoj put nastavila kao odgajateljica u učeničkom domu, dok posljednjih 20 godina provodi u srednjoj školi kao pedagog.

- Iskustva u radu s djecom mi ne nedostaje, ali ja radim i s odraslima. Suradnica sam Centra za kulturu na obrazovanju odraslih, suradnica Centra za socijalnu skrb na provođenju mjera nadzora. Radila sam u Zavodu za javno zdravstvo kao vanjska suradnica u savjetovalištu na prevenciji ovisnosti. Puno je dodatnih poslova koji su me izgradili kao osobu i kao pedagoškog djelatnika - kazala nam je Ornela Malogorski.

Slično razmišlja i Nataša Ljubić Klemše iz I. osnovne škola Bjelovar.

Nataša Ljubić Klemše/Foto: Privatni album
Nataša Ljubić Klemše/Foto: Privatni album

- Ovo je četvrti put  zaredom da sam nagrađena i jako sam sretna zbog toga. Svakako je to potvrda mojeg rada i angažmana i to ne samo na području mojeg podučavanja u školi nego i na svim ostalim područjima jer se vrednuju i ostale aktivnosti učitelja. Prvenstveno je riječ o podučavanju drugih, dijeljenju znanja, pisanju udžbenika, vođenju međunarodnih projekata, sudjelovanju i suradnji s ostalim agencijama i slično. Ponosna sam i drago mi je da je tadašnja ministrica Blaženka Divjak pokrenula bitku da nam zaživi pravilnik po kojem se učitelji i pedagoški djelatnici nagrađuju - rekla nam je Nataša Ljubić Klemše, učiteljica razredne nastave u Prvoj OŠ Bjelovar iza koje je punih 29 godina radnog staža.

O dobrom osjećaju, ali i o još nekim lijepim stvarima, govori i Milka Fofonjka, nastavnica u II. osnovnoj školi Bjelovar.

Milka Fofonjka/Foto: Privatni album
Milka Fofonjka/Foto: Privatni album

- Lijepo je dobiti priznanje, no još je bolje sresti prijatelje koje sam stekla kroz različite projekte, radove i studiranja. Stvarno je dobar osjećaj kada si u dvorani s puno nagrađenih ljudi, a ti ih jako puno poznaješ! Hvala svim mojim kolegama iz Druge OŠ Bjelovar na podršci i spremnosti za sudjelovanje u projektima koje ne bih mogla ni započeti, a kamoli realizirati bez njihove pomoći - poručila je Milka Fofonjka, nastavnica matematike u Drugoj OŠ Bjelovar.

-Drago mi je što je Ministarstvo prepoznalo naš trud i što nas nagrađuje. Iako nisam osoba koja voli da se jedan dio ljudi ističe, dok drugi ostaju u sjeni. Naime, sigurno ima puno mojih kolega koji neće primiti nagradu, a jako dobro i kvalitetno rade svoj posao, svjesna je Fofonjka koja je inače učiteljica razredne nastave s pojačanom matematikom. Dvije godine radila je u razrednoj nastavi da bih nakon toga prešla na predavanje matematike.

-Već 23 godine sam u matematici plus one dvije godine razredne nastave. Usto, napredovala sam i u izvrsnog savjetnika. Završila sam poslijediplomski i magistrirala, i moram reći da ja uistinu živim svoj posao, priznaje nam Milka Fofonjka.

Osnovna škola braće Radića iz Pakraca ima dvije nagrađene nastavnice, Lejlu Skalnik i Dubravku Namjesnik, a sam početak razgovora s njima pokazao je o kakvim se osobama radi. Za početak, nisu bile baš raspoložene da im se objavljuje fotografija. Prijedlog je bio jednostavan: umjesto nas objavite fotografiju naše škole. I obje nastavnice su imale otprilike jednak uvod:

- Nismo mi ni malo posebne da bismo davale izjave, u školi imamo sjajan kolektiv bez kojega ne bismo imali rezultate. Nagrada je zasluga cijelog kolektiva u kojem imamo sjajnu suradnju.

No, trebale su nam još dvije tri rečenice da ove skromne nastavnice nagovorimo da ipak prokomentiraju uspjeh. Dubravka Namjesnik radi kao nastavnica već 30 godina.

Osnovna škola braće Radića u Pakracu/Foto: Pakrački list
Osnovna škola braće Radića u Pakracu/Foto: Pakrački list

- Ne razlikujem se ni po čemu od drugih kolegica i kolega. Radim kao što sam radila i prije, ista sam kao i svi samo je razlika u tome što netko kasnije zbraja rezultate i nekome dodijeli nagradu. Mene vodi deviza da je najvažnija znatiželja, da djecu naučimo razmišljati, da ih naučimo kako pronaći točnu informaciju. Kao učiteljica razredne nastave želim im usaditi ljubav prema čitanju i pisanju jer je to jedna od najvažnijh stvari u životu - rekla nam je Dubravka Namjesnik. 

Njezina kolegica Lejla Skalnik također je istaknula kolektiv prije svega.   

- Jako smo uzbuđene jer smo već četvrti put nagrađene. Ponovit ću milijun puta, ništa ne bismo napravile da nemamo podršku kolektiva! Jako puno surađujemo s kolegama iz škole kao i kolegama iz drugih škola koje virtualno poznajemo. Imamo veliku podršku i velik aje čast biti u tom društvu. No, to je sve zasluga prije svega našeg kolektiva - rekla nam je Lejla Skalnik.

===========================

Popis nagrađenih nastavnica i nastavnika:

DARUVAR

Tihana Petković, OŠ Vladimira Nazora, Daruvar

Mentorstvo učenicima na državnoj razini. Predavanje na županijskoj razini. Predavanje na međužupanijskoj / regionalnoj / državnoj razini. Dijeljenje primjera dobre prakse. Izrada otvorenih obrazovnih sadržaja. Vođenje ili koordiniranje projekta na državnoj razini u trajanju od 1 godine. Sudjelovanje u radnim skupinama / povjerenstvima.

Alenka Njegovac, OŠ Vladimira Nazora, Daruvar

Nagrađena zbog mentorstva učenicima na natjecanjima na državnoj razini, predavanja na županijskoj razini, dijeljenja inovativnih primjera dobre prakse, rada u strukovnih udrugama povezanih s obrazovanjem, vođenje projekata na državnoj i međunarodnoj razini, uređivanja školske mrežne stranice i sudjelovanja u radu stručne radne skupine MZO-a.

Romana Zelda, Ekonomska i turistička škola, Daruvar

Dokazala je izvrsnost tako što je ispunila jedan od tri kriterija izvrsnosti, odnosno ostvarila je uspjeh u radu na unapređenju rada škole i odgojno-obrazovnoga sustava. Iz barem tri kategorije sukladno kriterijima vrednovanja prema Pravilniku ostvarila je sveukupno 48 bodova.

Biserka Hrešić, OŠ Vladimira Nazora Daruvar

Predavanje na međužupanijskoj/regionalnoj ili državnoj razini. Doprinos struci radom u strukovnim udrugama koje potiču, razvijaju i unapređuju struku .Sudjelovanje i doprinos realizaciji rezultata projekta na međunarodnoj razini .Uređivanje školske mrežne stranice, školskoga lista ili školske stranice na društvenim mrežama .Pripremanje, osmišljavanje, sudjelovanje i organizacija javnoga događaja vezanog uz obrazovanje na županijskoj ili državnoj razini.

Ksenija Škorić, Ekonomska i turistička škola Daruvar

Nagrađuje se za izniman doprinos struci u sljedećim kategorijama Pravilnika o nagrađivanju odgojno-obrazovnih radnika: mentorstvo učenicima, objavljivanje stručnih članaka, nastavnih materijala i obrazovnih sadržaja, rad na projektima te na unaprjeđenju rada škole i sustava obrazovanja.

----------------------------------------------

BJELOVAR

Ornela Malogorski, Komercijalna i trgovačka škola

Nagrađena zbog održanih predavanja na županijskoj, državnoj i međunarodnoj razini, dijeljenja primjera dobre prakse primjene inovativnih metoda poučavanja, rada u strukovnim udrugama, objavljivanja stručnih članaka, sudjelovanja u realizaciji projekata na međunarodnoj razini, uređivanja školske mrežne stranice, organizacije javnih događaja i rada na unaprjeđenju sustava obrazovanja.

Nataša Ljubić Klemše, I. osnovna škola Bjelovar

Predavanje na županijskoj razini .Predavanje na međužupanijskoj/regionalnoj ili državnoj razini .Predavanje na međunarodnoj razini .Dijeljenje primjera dobre prakse primjene inovativnih metoda poučavanja. Doprinos struci radom u strukovnim udrugama koje potiču, razvijaju i unapređuju struku. Objavljivanje stručnog članka u tiskanoj ili online publikaciji u Republici Hrvatskoj .Autorstvo i suautorstvo stručnih knjiga do tri suautora.Vođenje ili koordiniranje projekta iz područja odgoja i obrazovanja u trajanju od najmanje godinu dana na državnoj razini .Vođenje ili koordiniranje međunarodnoga projekta iz područja odgoja i obrazovanja u trajanju od najmanje godinu dana .Uređivanje školske mrežne stranice, školskoga lista ili školske stranice na društvenim mrežama .Pripremanje, osmišljavanje, sudjelovanje i organizacija javnoga događaja vezanog uz obrazovanje na županijskoj ili državnoj razini .Osmišljavanje i provođenje istraživanja iz područja odgoja i obrazovanja na međužupanijskoj

Suzana Turković, III. OŠ Bjelovar

Mentorstvo učenicima na državnoj razini. Rad u strukovnim udrugama. Predavanja i radionice na županijskoj razini. Sudjelovanje i doprinos realizaciji rezultata međunarodnih projekata. Članica Radne skupine za pripremu i održavanje nastave na daljinu

Mihaela Kelava, Gimnazija Bjelovar

Nagrađuje se za izniman doprinos struci u sljedećim kategorijama Pravilnika o nagrađivanju odgojno-obrazovnih radnika: mentorstvo učenicima, održana predavanja, radionice i edukacije, rad na projektima te na unaprjeđenju rada škole.

Dario Malogorski, Tehnička škola Bjelovar

Predavanje na županijskoj razini. Predavanje na međužupanijskoj / regionalnoj / državnoj razini. Rad u strukovnim udrugama. Rad s učenicima s posebnim potrebama. Objava stručnog članka u Republici Hrvatskoj. Uređivanje školskih mrežnih stranica. Organizacija javnog događaja.

Sandra Hermanović, Tehnička škola Bjelovar

Nagrađena zbog mentorstva učenicima na natjecanjima, održanih predavanja na županijskoj, državnoj i međunarodnoj razini, rada u strukovnim udrugama, uređivanja školske mrežne stranice i rada na unaprjeđenju sustava obrazovanja.

Milka Fofonjka, II.osnovna škola Bjelovar

Predavanja na županijskoj razini. Predavanja i radionice na međužupanijskoj i državnoj razini. Koordiniranje međunarodnog projekta. Unapređenje rada škole. Organizacija javnog događaja. Sudjelovanje u radnim skupinama.

Valerija Turk-Presečki, Medicinska škola Bjelovar

Nagrađuje se zbog predavanja, radionice ili oglednog sat na županijskoj, međužupanijskoj/regionalnoj, državnoj i međunarodnoj razini,dijeljenja primjera dobre prakse primjene inovativnih metoda,doprinosa struci radom u strukovnim udrugama koje potiču, razvijaju i unapređuju struku,autorstva i suautorstva stručnih knjiga, obrazovnih računalnih programa, priručnika i digitalnih obrazovnih sadržaja ,sudjelovanja i doprinosa realizaciji rezultata projekta na međunarodnoj razini ,aktivnog sudjelovanja u izvođenju programa za vanjske sudionike u regionalnome centru kompetentnosti.

Dragica Budić, IV. OŠ Bjelovar

Mentorstvo učenicima na državnoj razini. Uređivanje mrežne stranice. Predavanja na županijskoj razini. Dijeljenje primjera dobre prakse

----------------------------------------

PAKRAC

Dubravka Namjesnik, OŠ braće Radića

Mentorstvo učenicima na državnoj razini. Predavanja i radionice na međužupanijskoj i državnoj razini. Dijeljenje primjera dobre prakse. Vođenje edukacije na državnoj razini. Objavljivanje stručnog članka u Republici Hrvatskoj. Objava digitalnih obrazovnih sadržaja. Koordiniranje projekta na državnoj i međunarodnoj razini. Uređenje školske mrežne stranice

Lejla Skalnik, Osnovna škola braće Radića

Mentorstvo učenicima koji sudjeluju na natjecanjima na državnoj razini, predavanja na županijskoj razini, predavanja na međunarodnoj razini, doprinos struci radom u strukovnim udrugama koje potiču, razvijaju i unapređuju struku, prijevod udžbenika, autorstvo i suautorstvo digitalnih obrazovnih sadržaja, objavljivanje oglednih primjera prilagodbi za učenike s teškoćama, objavljivanje oglednih primjera prilagodbi za darovite učenike, koordiniranje međunarodnoga projekta iz područja odgoja i obrazovanja u trajanju od najmanje dvije godine, sudjelovanje i doprinos realizaciji rezultata projekta na međunarodnoj razini, uređivanje školske mrežne stranice, pripremanje, osmišljavanje, sudjelovanje i organizacija javnoga događaja vezanog uz obrazovanje.

----------------------------------------

ČAZMA

Željka Dijanić, Srednja škola Čazma

Mentorstvo učenicima na državnoj razini. Predavanja na županijskoj razini , međužupanijskoj razini i državnoj razini. Dijeljenje primjera dobre prakse na školskim mrežnim stranicama. Objavljivanje stručnog članka u Republici Hrvatskoj. Autorstvo digitalnih obrazovnih sadržaja. Koordiniranje projekta na državnoj razini. Uređivanje školske mrežne stranice. Provođenje istraživanja na državnoj razini. Rad u radnim skupinama i povjerenstvima.

Nikolina Brajković Draguljić, OŠ Čazma

Mentorstvo učenicima na državnoj razini. Mentorstvo učenicima na međunarodnoj razini. Predavanja na županijskoj razini. Dijeljenje primjera dobre prakse na obrazovnim portalima i školskim mrežnim stranicama. Koordiniranje međunarodnog projekta u trajanju jedne godine. Sudjelovanje i doprinos realizaciji projekta na međunarodnoj razini. Pripremanje i organizacija javnog događaja na županijskoj razini. Sudjelovanje u radnoj skupini.

Danijela Šajtar, OŠ Čazma

Nagrada je dobivena za održana predavanja ili radionice na međužupanijskoj, državnoj ili međunarodnoj razini, projektnu aktivnost i unapređenje rada škole.

Anita Mikulandra, OŠ Čazma

Mentorstvo učenicima na državnoj razini. Doprinos struci radom u strukovnim udrugama koje potiču, razvijaju i unapređuju struku .Sudjelovanje i doprinos realizaciji rezultata projekta na međunarodnoj razini .Uređivanje školske mrežne stranice, školskoga lista ili školske stranice na društvenim mrežama.

Irena Ivanović, Srednja škola Čazma

Nagrađuje se za izniman doprinos struci u sljedećim kategorijama Pravilnika o nagrađivanju odgojnoobrazovnih radnika: održana predavanja, dijeljenje primjera dobre prakse, projekt državne razine, unaprjeđenje rada škole te realizacija istraživanja.