Fotografija: Danas je u prostoru BBŽ-a predstavljeno sve ono što bi turistički djelatnici svakako trebali znati/Foto: Martina Čapo, MojPortal
Galerija
Danas je u prostoru BBŽ-a predstavljeno sve ono što bi turistički djelatnici svakako trebali znati/Foto: Martina Čapo, MojPortal

Predstavljen plan za razvoj turizma BBŽ-a: "Vi ste idealna županija za obiteljski odmor, iskoristite to"

Mario Šerić, konzultant koji je izrađivao strateške dokumente, kazao je kako BBŽ ima tri gore koje su idealne za početnike u planinarenju. Priliku vidi u jahanju, biciklizmu i dodatnim sadržajima za obitelji s djecomBJELOVAR - Direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, Marcel Medak danas je, neposredno prije javnog predstavljanja strateških dokumenata za razvoj održivog turizma BBŽ-a, pričao o potencijalima koje Bjelovarsko-bilogorska županija ima, kao i o onome na što je nužno obratiti pažnju u bližoj budućnosti kako ni se iskoristi svi mogući resursi i potencijali.

- Imamo čast predstaviti strateški plan za razvoj održivog turizma u BBŽ-u za 5-godišnje razdoblje. Radi se o dva strateška dokumenta. Jedan je masterplan, a drugi su operativni planovi razvoja turizma, kazao je Medak naglasivši kako im je cilj iskoristiti prednosti koje BBŽ ima.

Prije svega, okoliš, tri gore, ribnjake, jezera, predivnu prorodu…

Uređenje ŠRC-a Kukavica

- Jedan od ključnih proizvoda su outdoor aktivnosti. Prepoznati smo već po konjičkom turizmu. Među prvima smo počeli s tim razvojem turizma. No, tu su i planinarenje, pješačke rute kao i biciklizam u kojem smo napravili iskorake. U budućnosti velike nade polažemo u razvoj najveće trase pored stare željezničke pruge koja prolazi kroz cijelu našu županiju, kazao je Medak spomenuvši i gravel – vožnje biciklom po šumskim stazama i neasfaltiranim stazama.

Marcel Medak/Foto: Martina Čapo
Marcel Medak/Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Obnavlja se i ŠRC Kukavica, a radi se i na poboljšanju turističke infrastrukture.

- Kukavica je pri kraju obnove. Cilj je da nam tom prostoru budemo referentni centar za školu u prirodi i izlete. Povezat ćemo Centar Mate Lovraka s tom mikrolokacijom, a valja spomenuti kako na prostoru od Zagorja do Vukovara nema ništa slično, pa tu vidimo dodatnu priliku. Osim toga, tamo će se realizirati i mnoštvo drugih sadržaja. Od sportskih natjecanja pa team buildinga, kampova i slično, kaže Medak kako i dalje namjeravaju puno raditi na promociji turizma BBŽ-a.

O turizmu u BBŽ-u govorio je Mario Šerić, konzultant koji je posebno specijaliziran za hotelsko upravljanje i menadžment.

Marcel Medak i Mario Šerić/Foto: Martina Čapo
Marcel Medak i Mario Šerić/Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Pristupili smo vrlo pragmatično gledajući resurse koji ovdje postoje i uzeli u obzir stvarne mogućnosti za razvoj. Županija je jedna od najnerazvijenijih u turizmu, no to ne treba gledati kao nedostatak već od toga pokušati dobiti prednost. Pazili smo stoga u davanju prijedloga kako bi ti prijedlozi bili inovativni. Nema tu velikih brojki, projekata i fantazija, ističe Šerić konkretno kazavši da kod kreiranja turističkih proizvoda treba uzeti u obzir da to budu kratki odmori za obitelji s djecom.

Jahanje, biciklizam, planinarenje...

- Ova županija je možda čak najidealnija u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj za obiteljski odmor, za ljude koji bi dolazili uživati u aktivnostima u prirodi. Županija je to koja ima tri gore, ne planine, koje su idealne za početnike za planinarenje, jahanje, biciklizam. Tu treba razvijati dodatne sadržaje. Na trenu smo primijetili kako na terenu još nema dovoljno koordinacije između pojedinih dionika privatnog i javnog sektora. Naši prijedlozi idu i u tom smjeru kako poboljšati tu suradnju, pojašnjava Šerić.

Brending i marketing također imaju, navodi Šerić, ključne uloge u daljnjem razvoju turizma BBŽ-a.

Marcel Medak i Mario Šerić/Foto: Martina Čapo
Marcel Medak i Mario Šerić/Foto: Martina Čapo

- Imate ljude koji odlaze u Zagorje ili Sloveniju, pa zašto ne bi dolazili ovdje gdje je idealno za obitelji s djecom, poručuje Šerić koji smatra da je BBŽ na idealnom mjestu za jednodnevne izlete, ali i za one koji žele prespavati i biše dana uživati u ljepotama prirode.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!