Fotografija: Daruvarski Caffe bar Public/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Daruvarski Caffe bar Public/Foto: MojPortal.hr

Malo smo se raspitali... Tko otvara kafiće u Daruvaru, Bjelovaru, Lipiku, Pakracu... A tko ipak ne.

Mnogi vlasnici kafića s prodajom kave za van i eventualno nekim drugim tekućim asortimanom nemaju računicu s kojom bi pokrili troškove, a boje se i da će ostati i bez državne potpore...Od ponedjeljka 15. veljače na snagu stupaju nove mjere koje dopuštaju ugostiteljima prodaju pića za van, a svoja će vrata otvoriti teretane kao fitness centri te kladionice i casina. No, među ugostiteljima ne vlada oduševljenje s ovakvim djelomično dopuštenim radom.

Naime, mnogi vlasnici kafića s prodajom kave za van i eventualno nekim drugim tekućim asortimanom nemaju računicu s kojom bi pokrili troškove, a boje se i da će ostati i bezdržavne potpore. No, neki će otvoriti iako ni sami nisu potpuno sigurni u ispravnost svoje odluke. 

Razgovarali smo s vlasnicima nekih od najpopularnijih ugostiteljskih objekata u Bjelovaru, Daruvaru, Pakracu i Lipiku i pitali ih planiraju li sutra početi posluživati piće za van. Ovo su njihovi odgovori...

DARUVAR

DAMIR PAVLAK PIPI

Ray bar

Damir Pavlak PIpi, vlasnik bara Ray/Foto. Nikica Puhalo
Damir Pavlak PIpi, vlasnik bara Ray/Foto. Nikica Puhalo

- Otvaranje cijelog kafića za par kavi ili pića za van se ne isplati. Ray će imati otvoren prozor te će se na taj način prihvatiti trenutno određena mjera s poštivanjem epidemiološke situacije. Otvorit ćemo kafić radi reda, nužno je to zlo i politička igra – rekao nam je Damir Pavlak.

NINOSLAV MEDAKOVIĆ

Public caffe bar

Ninoslav Medaković, suvlasnik caffe bara Public/Foto: Arhiva
Ninoslav Medaković, suvlasnik caffe bara Public/Foto: Arhiva

- Public caffe Daruvar ima devet zaposlenika. Kombinirat ćemo po dva zaposlenika u dvije smjene, a što će biti s ostalim zaposlenicima, ne znamo. Probat ćemo do 1. ožujka vidjeti kako će sve funkcionirati. Vrijeme je da se nešto pokrene, ne vrijedi stajati. Uostalom, vidjet ćemo što će biti od toga, trebamo biti pozitivni i probati - kaže Ninoslav Medaković.

IGOR DEUTCH

Kafić Sidro

Daruvarski kafić Sidro / Foto: MojPortal
Daruvarski kafić Sidro / Foto: MojPortal

Novi vlasnik Sidra ne dijeli isto mišljenje sa svojim kolegama i ne slaže se s novom mjerom. On je unajmio lokal u možda najgore moguće vrijeme, krajem prosinca, kada mora plaćati najam lokala, a zarade nema s obzirom da kafići nisu bili otvoreni. Sidro ima tri zaposlenika, a na pitanje o popuštanju mjera i otvaranju kafića za kave za van, ne slaže se s ostalim vlasnicima kafićima.

- Mi kafić nećemo otvarati, nije uopće isplativo s obzirom na visoke režije, a nisku zaradu. Trošiti struju na grijanje i aparat za kavu neće se pokriti zaradom od kupljene kave - rekao nam je Igor Deutch.

Igor Deutch iskoristio je odličnu priliku da unajmi lokal Sidro u nadi da će pandemija kraće trajati, međutim ovakvu situaciju nije očekivao.

ALENKA HALUPA

Kafić Špica

Kafić Špica u Daruvaru/Foto: MojPortal.hr
Kafić Špica u Daruvaru/Foto: MojPortal.hr

- Zbog lošeg vremena i neisplativosti nećemo otvarati naš kafić sve dok ne bude ljepše vrijeme i dok se ne otvore terase. Ovo jednostavno nije isplativo za nas - rekla je Alenka Halupa.

LIPIK

ADRIANA RUNDIĆ HRUŠKA

Caffe bar Dvojka

Adriana Rundić Hruška, vlasnica dva kafića u Lipiku i Pakracu/Foto: Mario Barać
Adriana Rundić Hruška, vlasnica dva kafića u Lipiku i Pakracu/Foto: Mario Barać

- Ne otvaram kafiće, ni Dvojku u Lipiku ni Veneciju u Pakracu. Tko će na ovoj temperaturi piti kavu za van? Procjena je da je skroz neisplativo otvarati za 10, najviše 15 kava dnevno, a i tko će piti kod mene kavu za 8 kuna kad je može piti za 5 kuna na kiosku. Zbog koncepcije prostora u Dvojci konobarice bi praktički morale stajati vani i primati narudžbe, jer gosti ne smiju ući unutra, a to stvarno nema smisla. Nadala sam se da će nas skroz otvoriti, ako ne to, barem onda da će nam dati raditi u zatvorenim terasama. Ovako, ne znam šta bi ti rekla?! Nama ova mjera ne znači ništa. Ona možda može biti korisna ugostiteljima u nekim većim gradovima gdje je veći protok ljudi, ali kod nas mislim da to nema smisla. Ostaje nam čekati da otvore sve i nadam se da će to biti do kraja veljače.

KARLO BRISINELLO

Caffe bar Tržnica

Kafić Tržnica u Lipiku/Foto: Mario Barać
Kafić Tržnica u Lipiku/Foto: Mario Barać

- Prošlog tjedna smo imali sastanak Ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika. Na tom sastanku sam otvoreno rekao da sam protiv ove mjere i neću otvoriti svoj kafić! Ne vidim svrhu otvarati za 200-300 kuna prometa, a u isto vrijeme strepiti da mi dolazi inspekcija, civilna zaštita ili policija pa da mi ureduju ispred lokala. Ovom mjerom mi poduzetnici u stvari nismo dobili ništa. Plenković je otvoreno rekao da je ova mjera nagrada građanima Republike Hrvatske, a ne poduzetnicima. To je jasna poruka da to oni ne rade zbog nas nego zbog građana. Otvaranje kafića pod ovim okolnostima bi bio očajnički potez, a osim toga ja nigdje nisam dobio definirano na koji način ovo „za van“ može funkcionirati? Smiju li ljudi ulaziti unutra, moraju li čekati vani, što je s držanjem razmaka, meni tu ništa nije jasno. Previše je nedefiniranih stvari i to onda može biti prostor za manipulaciju i moguće kažnjavanje. Ne želim se ni dovesti u situaciju da eventualno neke stare goste moram tjerati ako se oni zadrže ispred lokala. Otvaranje terasa ima smisla samo ako bude najavljeno ljepše vrijeme jer što mi vrijedi otvarati terasu po minusu? Zato ću do daljnjega čekati da nam dozvole normalan rad - kaže Karlo Brisinello

JASMINKA PROPADALO GOLUBIĆ

Caffe bar Mali caffe

Ugostiteljica iz Lipika Jasminka Golubić/Foto: Privatni album
Ugostiteljica iz Lipika Jasminka Golubić/Foto: Privatni album

- Otvorit ću iako stvarno ne znam ima li to ikakvog smisla? U ponudi ćemo imati sve "za van", od toplih napitaka, kave, čaja, kuhanog vina sve do ostalih alkoholnih i bezalkoholnih napitaka. Najgore je što su nam ostavili mogućnost da otvorimo, a ima toliko nedefiniranih stvari. Gosti ne smiju ulaziti lokal pa ćemo mi to organizirati tako da na ulazna vrata postavimo stol i tamo zaprimamo narudžbe. Problem može biti u tome da se nakon narudžbe ne smiju zadržavati nego trebaju šetati, a išlo se toliko daleko da navodno ne smijemo puštati ni muziku u lokalu, bez obzira na to što smo sami unutra, jer, kao, da ne privlačimo goste. Stvarno, ne znam kako ćemo, bit će teško ljudima objasniti neke stvari. Ali pitanje uopće hoće li nam itko i doći? Ne znam ni što ću s radnim vremenom, do kad raditi? Mi imamo radno vrijeme do 22 sata, al za koga raditi toliko dugo? Ne znam ni što bi od robe naručila kad ne znam ni otprilike koliko gostiju možemo očekivati. Teško je reći što očekujem od svega? Financijski to sigurno neće biti isplativo, ali otvaram i zbog toga što više ne mogu psihički izdržati u kući, ne mogu više podnijeti da ne radim, da je lokal zatvoren. Ovako, barem ću malo susresti ljude, porazgovarati i imati osjeća da nešto radim. Uglavnom, opstati moramo jer nemamo druge opcije - zaključuje Jasminka Propadalo Golubić.

ZORAN KRIVDIĆ JAJE

Caffe bar Numero

Zoran Krivdić Jaje, vlasnik caffe bar Numero/Foto: Compas.hr
Zoran Krivdić Jaje, vlasnik caffe bar Numero/Foto: Compas.hr

- Bolje 200 kuna nego nula kuna, to je osnovna ideja kojom se vodim i zbog koje otvaram. Druga stvar, ako ne otvorim, završit ću na psihijatriji. Moj lokal je u sklopu objekta Toplica Lipik i ja sam u principu mogao ostati raditi skroz, ali samo za korisnike Toplica Lipik. A što da ja napravim ako mi na primjer dođeš ti na kavu, znamo se više od 30 godina i ja ti moram reći da te ne smijem poslužiti jer smijem posluživati samo korisnike Toplica? Zato nisam radio jer bi to bilo glupo. Što se tiče ovih novih mjera, iskreno očekivao sam da će otvoriti barem terase da rade i naravno da sam razočaran. Ovo što su nam dali to su mrvice, za preživljavanje i za nas ugostitelje jedina mogućnost da normalno radimo je da nam dozvole da otvorimo kafiće. Nadam se da će to biti uskoro - kaže Zoran Krivdić, u Lipiku poznatiji kao Jaje.

FATON DEMIRI

Zdravljak Fontana

Zdravljak Fontana u Lipiku/Foto: Fontana Facebook
Zdravljak Fontana u Lipiku/Foto: Fontana Facebook

- Planiramo otvoriti u ponedjeljak, ali još uvijek ne znamo kako i na koji način ćemo raditi? Otvaramo prije svega zbog bureka i kolača, ali i toplih napitaka. Ne znam hoće li gost moći ući u lokal i naručiti, preuzeti naručeno i onda izaći ili će se morati naručivati vani, na ulazu. Ako bude tako, pa što da je odgovorim čovjeku koji me pita: Kakve kolače imate? Da mu opisujem kako izgleda koji kolač? Logično mi je da bude kao u pekari ili apoteci; uđeš unutra, naručiš, platiš, preuzmeš i izađeš van. Mi smo iz lokala uklonili sve stolove i stolice, a uklonili smo i terasu tako da neće biti zadržavanja gostiju. A za ovo ostalo, vidjet ćemo u hodu - pojašnjava Faton Demiri.

BJELOVAR

DARKO ČANI

vlasnik kafića Time

Darko i Božana Čani, vlasnici tri ugostiteljska objekta u središtu Bjelovara/Foto: Privatni album
Darko i Božana Čani, vlasnici tri ugostiteljska objekta u središtu Bjelovara/Foto: Privatni album

- Jesmo li tražili da radimo? Jesmo li prosvjedovali? Jesmo li plakali? Jesmo! Zaista ne bi bilo u redu da sada ne otvorimo. Iako dosta bjelovarskih ugostitelja neće sutra otvoriti, mi smo se odlučili da hoćemo. Malo mi smeta što nam ne daju da imamo stolove na terasi, a primjerice kockarnice i kladionice mogu normalno raditi iako je riječ o zatvorenom prostoru, ali što je tu, rekao je Darko Čani vlasnik cafe bara Time.  

SREĆKO KOLJIĆ

ugostiteljski objekt Art

Srećko Koljić, vlasnik ugostiteljskog objekta Art/Foto:Privatni album
Srećko Koljić, vlasnik ugostiteljskog objekta Art/Foto:Privatni album

- Mislim da otvaranjem ne bih imao dobar efekt, odnosno smatram da ne bih mogao odraditi onoliko koliko bih trebao, kazao da je Srećko Koljić, vlasnik ugostiteljskog objekta Art te ujedno i predsjednik ceha ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije. Također, potvrdio nam je i to da su bjelovarski ugostitelji podijeljeni oko sutrašnjeg otvaranja. Otprilike je podjednak broj onih koji će otvoriti, kao i ugostitelja koji će i dalje ostati zatvoreni.

IGOR GAŠPAROVIĆ

vlasnik kafića Alka

Vlasnik caffe bara Alka Igor Gašparović/Foto:Privatni album
Vlasnik caffe bara Alka Igor Gašparović/Foto:Privatni album

 - Prije srijede sigurno nećemo otvarati, što zbog lošeg vremena, što zbog toga da vidimo kako će to sve skupa izgledati. Kada bi nam barem dopustili da ljudi stanu na terasu i popiju kavu, bilo bi nam puno jednostavnije. Ovako bi mi trebali rastjerivati ljude koji bi se eventualno zadržali, a bojim se da to nije baš izvedivo, istaknuo je Gašparović.

PAKRAC

DARIO ROVAZDI 

vlasnik kafića Cubismo

Dario Rovazdi, ugostitelj iz Pakraca Jasminka Golubić/Foto: Privatni album
Dario Rovazdi, ugostitelj iz Pakraca Jasminka Golubić/Foto: Privatni album

- Neću otvoriti lokal. Ne vidim računicu, pričekat ću do 1. ožujka kad vidim hoće li Vlada paralelno uz rad nuditi i mjere za pad prometa koji će, bez dozvoljenog zadržavanja u lokalu, biti neminovan. To bi me eventualno motiviralo da otvorimo građanima svoja vrata, ali sada i pod ovim uvjetima sigurno nećemo raditi - rekao je za Pakrački list Rovazdi.

ANTE JOZIĆ

vlasnik Caffe bara Conversano

- Nemam namjeru raditi sve dok ne dozvole kafićima normalan i potpun rad. Jedan od razloga je i strah od gubitka zagarantirane potpore za očuvanje radnih mjesta. Ma, da dozvole i rad na terasi pa to uvjetuju s nekakvim razmacima, ne bih otvorio. Pa ja ću imati tri gosta vani! Ništa dok ne dozvole normalan rad uz pridržavanje osnovnih mjera kakve smo već imali prije posljednjeg zatvaranja, rekao je za Pakrački list Ante Jozić.

MATIJA TESSARI

vlasnik kafića Elixir

Caffe bar & Lounge Elixir u Pakracu/Foto: Elixir Facebook
Caffe bar & Lounge Elixir u Pakracu/Foto: Elixir Facebook

- Kuhanje kave čini nam eventualno trećinu prometa, a ne vjerujem da bi potražnja za ostalim pićima u plastičnoj ambalaži, (sok, točeno pivo i slično) sredinom veljače bila ikakav izvor zarade. Odlučit ću u zadnji trenutak hoću li u ponedjeljak otvoriti kafić, rekao je za Pakrački list