Fotografija: Foto: MojPortal.hr
Galerija
Foto: MojPortal.hr

Majka se rasplakala na dodjeli stipendija: "Ne znate koliko nam ovo puno znači..."

"Mlađa kćer je u srednjoj školi, starija kćer sada je studentica. Obje su odlikašice i stipendistice. Želim da svi imaju priliku školovati se", s očima punim suza rekla nam je majka Snješka Đuras.Kamerman HTV-a namještao je objektiv dok je ispred njega stajala Daruvarčanka Snješka Đuras. Zamolio ju je da se strpi nekoliko sekundi dok on namjesti kameru. Gospođa Snješka strpljivo je stajala i čekala. Iznad zaštitne maske oči su joj se najednom počele puniti suzama. Gotovo da ih više nije mogla kontrolirati., emocije su je obuzele... Pokraj nje stajala je njezina kćer, Dora Đuras kojoj je gradonačelnik Damir Lneniček koju minutu ranije uručio stipendijski ugovor. Majku je taj trenutak duboko dirnuo jer, majke kao majke, uvijek su beskrajno zabrinute za svoju djecu i njihovu budućnost.

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr

Ta je sličica najbolje pokazala koliko danas roditeljima znači pomoć pri školovanju djece. Jer vremena su kod nas, bez obzira na promjene, bez obzira na Europsku uniju, BDP, briselske fondove... U pravilu uvijek teška.  

- Nama ova stipendija jako puno znači. Hvala Gradu Daruvaru koji nas je i dosad pratio u školovanju obje kćeri. Mlađa kćer je u srednjoj školi i također je stipendistica Grada Daruvara, starija je sad studentica. Obje su odlikašice. Puno hvala Gradu što nas prati i dalje. Želim da svi imaju priliku školovati se za ono što žele biti - rekla nam je s očima punim suza majka Snješka Đuras. 

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr

- Prva sam godina, nadam se da ću sve završiti u roku. Iako je to vrijeme još daleko, planiram se vratiti u Daruvar nakon završetka studija - rekla nam je Dora Đuras. 

Grad Daruvar tako je danas potpisao ugovore s novim stipendistima, ukupno njih 15. Šest učenika i devet studenata dobilo je financijsku podršku za svoje školovanje, no nisu svi mogli bili prisutni na dodjeli zbog postroženih epidemioloških mjera. Učenici će dobivati 500, a studenti 1000 kuna mjesečno. Grad inače godišnje izdvaja pola milijuna kuna za stipendiranje učenika, a kriteriji su prošireni i na danas deficitarna zanimanja. 

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr

- Potpisivanje stipendijskih ugovora nama je jedan od najljepših trenutaka. Nadamo se da će stipendije pomoći roditeljima da lakše školuju svoju djecu, ali da će pomoći i Daruvaru, odnosno da se jednog dana kao školovani ljudi vratite tu gdje ste odrasli, da se uspijete zaposliti, a da mi dobijemo obrazovane ljude posebno u smjerovima koji nam nedostaju - rekao je gradonačelnik Damir Lneniček. 

- Kćer mi je upisala Kineziološki fakultet u Zagrebu. Ja sam samohrana majka, rastavljena, tako da nam stipendija Grada Daruvara jako puno znači i znatno će nam pomoći u pokrivanju troškova školovanja - rekla nam je još jedna ponosna majka Verica Frančić. 

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr

- Želim vam svima puno uspjeha, nadam se da ćete sve uspjeti završiti u roku na ponos i radost vas, a posebno vaših roditelja - rekao je na kraju studentima gradonačelnik Damir Lneniček.

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr