Fotografija: Posjet matičnom objektu DV Maslačak/ Foto: JVP Garešnica
Galerija
Posjet matičnom objektu DV Maslačak/ Foto: JVP Garešnica

Garešnički vatrogasci proslavili svoj dan s građanima: "Djeca su oduševljena našom pričom"

Vatrogasci su odlučili Dan Sv. Florijana proslaviti u velikom stilu u centru grada - prezentacijom svoje opreme i rada, te druženju sa svojim sugrađanima uz kuhane kobasice i pićeVatrogasci su svoj dan započeli posjetom najmlađih Gareščana u dva objekta DV Maslačak, gdje su im na otvorenom pokazali vatrogasno vozilo, ispričali ponešto o svom plemenitom zanimanju i darovali im slatkiše i igračke.

Djeca su ushićeno promatrala prezentaciju/Foto: JVP Garešnica
Djeca su ushićeno promatrala prezentaciju/Foto: JVP Garešnica
Slatkiši i vatrogasna vozila za vrtićance/Foto: JVP Garešnica
Slatkiši i vatrogasna vozila za vrtićance/Foto: JVP Garešnica

Zatim su se preselili u centar grada, Ulicu Vladimira Nazora, gdje su svoja vatrogasna vozila i opremu prezentirali ostalim sugrađanima među kojima je bilo puno djece. Građani su se mogli neometano kretati, gledati vozila i ostalu opremu jer je ulica jednim dijelom bila zatvorena za promet.

U gradu su ih prvo posjetili školarci/Foto: JVP Garešnica
U gradu su ih prvo posjetili školarci/Foto: JVP Garešnica
U područnom objektu P. Svačića, DV Maslačak/ Foto: JVP Garešnica
U područnom objektu P. Svačića, DV Maslačak/ Foto: JVP Garešnica

- Svibanj je mjesec zaštite od požara pa i mi tada imamo pojačane aktivnosti. Danas smo u Nazorovoj izložili vozila i opremu JVP Garešnica da približimo svoj rad i pokažemo svojim sugrađanima kako smo jedna elitna postrojba, posebice najmlađima koji su oduševljeni s ovom cijelom pričom. Za svoje sugrađane pripremili smo i malu zakusku – kuhane kobasice, sokove i pivo – rekao nam je zapovjednik JVP Garešnica Tomislav Kunješić.

Osnovnoškolci su se okušali u vatrogastvu/Foto: JVP Garešnica
Osnovnoškolci su se okušali u vatrogastvu/Foto: JVP Garešnica

U kasnim poslijepodnevnim satima vatrogascima JVP Garešnica pridružili su se ostali kolege iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Garešnice kako bi zajedno proslavili svoj dan i pomogli im u prezentaciji. Nakon druženja, vatrogasci su u svečanoj povorci krenuli put crkve na svetu misu.

- Naši vatrogasci cijelo vrijeme rade i usavršavaju se: 26 kandidata završilo je tečaj za časnika ove godine, a uskoro krećemo i s osposobljavanjem mladih vatrogasaca koji su tek ušli u sustav vatrogastva. Uz to sva dobrovoljna vatrogasna društva počinju s treninzima vatrogasne mladeži nakon dvije godine pauze – rekao nam je zapovjednik Kunješić.

Kvalitetu, rad i požrtvovnost garešničkih vatrogasaca potvrđuje i veliko priznanje tajniku VZG Garešnica kojem je krajem travnja uručena povelja i plaketa Gjure S. Deželića za životno djelo i rad u vatrogastvu. Dan uoči Dana vatrogastva na prijemu kod župana BBŽ-a, Marka Marušića, zapovjedniku Kunješiću uručena je Odluka o imenovanju na dužnost zamjenika županijskog vatrogasnog zapovjednika. Kako je riječ o dužnosti koju će obavljati uz one postojeće, zapovjednik ostaje i dalje u Garešnici.

Sudeći prema dobro posjećenoj prezentaciji vozila i opreme, iz JVP Garešnica vjeruju da će Dan Sv. Florijana postati tradicionalno svibanjsko druženje vatrogasaca i građana u centru grada.