Fotografija: Djevojka se otrovala plinom u svojoj kući u kojoj živi s roditeljima u Pakracu/Foto: Željko Hajdinjak/Cropix
Djevojka se otrovala plinom u svojoj kući u kojoj živi s roditeljima u Pakracu/Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

Djevojka iz Pakraca otrovala se ugljičnim monoksidom u svojoj kupaonici

21-godišnja Pakračanka nije teže stradala, a policija je utvrdila kako je do trovanja došlo zbog nepropisno postavljenog plinskog bojlera, dimovodne instalacije i neosiguranog dovoda svježeg zraka u kupaonicuMlada Pakračanka otrovala se u srijedu oko 23 sata ugljičnim monoksidom u svojoj kupaonici u Ulici Krndija u Pakracu.

21-godišnja djevojka prevezena je u pakračku Opću bolnicu gdje joj je pružena liječnička pomoć i nalazi se izvan životne opasnosti. 

Pakrački policajci napravili su očevid na mjestu događaja i utvrdili kako je do trovanja došlo zbog nepropisno postavljenog plinskog bojlera, dimovodne instalacije i neosiguranog dovoda svježeg zraka u kupaonicu. Policija će o ovom događaju proslijediti posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Opasni plin

Ugljični monoksid s razlogom zovu tihi ubojica jer je riječ o bezbojnom plinu bez mirisa i okusa koji ne iritira sluznicu pa onda ne čudi što žrtve ne mogu na vrijeme reagirati. Zbog toga su smrtne posljedice za one koji su mu izloženi česte.

Razlog pogubnosti ovoga plina je što se pri udisanju veže uz hemoglobin jednako kao i kisik. No, ugljični se monoksid 150 do 300 puta lakše veže od kisika što znači da će nakon njegova udisanja 'istisnuti' zrak iz krvotoka pa će se žrtva zapravo ugušiti.

Koncentracija od samo 0,04 posto može biti smrtonosna ako joj je osoba dovoljno dugo izložena.

Simptomi slični gripi

Stručnjaci kažu da primjerice čak i sto puta manja koncentracija kod djelatnika koji rade u prostorima s raznim 'loživim' uređajima tijekom osam sati rada može izazvati glavobolju. Kad je koncentracija veća od 1 posto žrtva će se onesvijestiti već nakon nekoliko udaha, a nakon nekoliko minuta će umrijeti.

Simptomi akutnog trovanja ugljičnim monoksidom slični su gripi. Naime, on djeluje na središnji živčani sustav i izaziva glavobolju, vrtoglavicu, grčeve, srce ubrzano radi, a tlak je povišen. Može doći i do zatajivanja rada drugih organa poput pluća, bubrega, odumiranja mišića, oštećenja srčanog mišića.

S obzirom da je u tijeku sezona grijanja, policija upozorava građane da preko ovlaštenih servisera izvrše kontrolu i pregled plinskih aparata kako bi se izbjegle neželjene posljedice.