Fotografija: Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar, BBŽ, Velika Pisanica
Galerija
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar, BBŽ, Velika Pisanica

Čelnici gradova i općina darivali ženama cvijeće: "Borba za vaša prava ne smije trajati 1 dan!"

Život i status žena u društvu uvelike se poboljšao posljednjih desetljeća iako još uvijek, nažalost, ne možemo govoriti o potpunoj ravnopravnosti ljepšeg spolaŽivot i status žena u društvu uvelike se poboljšao posljednjih desetljeća iako još uvijek ne možemo govoriti o potpunoj ravnopravnosti ljepšeg spola.

No, na današnji dan, Međunarodni dan žena, posvećuje im se posebna pažnja i šalju poruke poštovanja i uvažavanja pa je tako bilo i ovog petka kada su praktički od jutra darivane cvijećem i lijepim željama. 

Takoje gradonačelnik Grada Daruvara posjetio Veteranski centar Podružnicu Daruvar i Termalni vodeni park Aquae Balissae i darivao djelatnice ružama u znak obilježavanja 8. ožujka – Međunarodnog dana žena.

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

- Dan žena je dan kada izražavamo zahvalnost i poštovanje prema ženama i ujedno slavimo sva njihova dostignuća u borbi za ravnopravnost. Neka ovaj dan bude podsjetnik da je još mnogo posla pred nama i da je rad za ravnopravnost obveza svih nas, jer samo zajedno možemo graditi bolje sutra. Sretan Međunarodni dan žena - poručio je gradonačelnik Daruvara svim svojim sugrađankama.

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

U Bjelovaru je gradonačelnik Dario Hrebak rekao kako je ovo prilika da se prisjetimo što žene znače u našem društvu.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

- Bez žena ne bi bilo ni svijeta i to je najtočnija činjenica koja je neosporna. Žene su stup svakoga društva te se ne kaže uzalud da žena drži tri ugla u kući. Tako se i mi u Gradu Bjelovaru možemo se pohvaliti da unutar "naše kuće" dominiraju pametne i jake žene koje mijenjaju svijet, odnosno naš grad nabolje. Samo u Gradskoj upravi Grada Bjelovara od 77 zaposlenih čak je 49 žena, a a čelu pet upravnih odjela, od ukupno sedam, su žene. No, ne možemo ne spomenuti i gradske tvrtke i ustanove. Od devet tvrtki i ustanova, na čelu njih sedam su žene. Tomu dodajmo i četiri žene na mjestu ravnateljica osnovnih škola, kojima je Grad osnivač. Samo ti podaci puno nam govore. Žene su pokretači društva, liderice u poslu, koje donose rezultate i stvaraju bolju budućnost za sve nas. Drage žene, želim vam svima da i dale budete snažne, da budete voljene i cijenjene svih dana u godini jer to je vaše pravo, koje ne smijete zanemariti.

U Garešnici su se također sjetili svojih sugrađanki, a glavna poruka gradonačelnika Josipa Bilandžije bila je da se borba za ravnopravnost žene ne smije odvijati samo jedan dan u godini.

Josip Bilandžija, gradonačelnik Grada Garešnice/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Josip Bilandžija, gradonačelnik Grada Garešnice/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Svim dragim ženama, a posebno mojim sugrađankama želim čestitati Međunarodni dan žena, dan kada se slavi i obilježava borba za ravnopravnost, borba za poštovanje. No, nikako ne smijemo tu borbu ostaviti samo za jedan dan u godini. Iako su učinjeni značajni pomaci, nažalost, još uvijek u mnogim segmentima položaj žena u društvu zahtjeva unaprjeđenje. Ostvarivanje ravnopravnosti u svim sferama i segmentima života i društva naša je zajednička zadaća. Današnji dan nas podsjeća da se trebamo i dalje zalagati kako bi svi imali jednake prilike i mogućnosti. Iskoristimo ovaj dan da naše pripadnice ljepšeg spola podsjetimo koliko su nam važne te da im zahvalimo za potporu, razumijevanje i nesebičnost! Svim ženama, majkama, suprugama, bakama, sestrama i kolegicama od srca čestitam njihov dan uz najljepše želje u privatnom, obiteljskom i poslovnom životu.

U općini Velika Pisanica dan je također započeo u duhu Međunarodnog Dana žena:

- Drage žene, želimo Vam sretan Međunarodni dan žena, neka Vas se cijeni, voli i poštuje - poručio je načelnik Fredi Pali, a službenice Općine dočekalo je ugodno iznenađenje - načelnik im je s kolegom uručio cvijeće i čokolade.

Zaposlenice su dobile cvijeća.../Foto: Općina Velika Pisanica
Zaposlenice su dobile cvijeća.../Foto: Općina Velika Pisanica
... i čokolade na dar/Foto: Općina Velika Pisanica
... i čokolade na dar/Foto: Općina Velika Pisanica
 

Cvijeće su svojim djelatnicima u Općini Končanica podijelili načelnik Zlatko Bakunić i pročelnik Dalibor Tomašek.

Načelnik Općine Dežanovac Josip Stjepanović ni ove godine nije zaboravio svoje vrijedne zaposlenice Općine. Razveselio ih je prekrasnim ružama, slatkim zalogajem i lijepim riječima.

- Svake godine načelnik nam daruje neki cvijet i čokoladu, a ove smo godine sve dobile ruže i bombonjeru u obliku srca. Hvala mu što nas se svaki put sjeti, to nam puno znači - rekla nam je zamjenica načelnika iz redova češke manjine Kristina Kubišta.

U Bjelovaru se pojavio i Davor Bernardić koji je Bjelovarčankama malo prije podneva u središtu grada dijelio crvene karanfile. Dobro raspoložen, Bernardić, inače saborski zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata Grada Zagreba, kratko je porazgovarao sa ženama čestitavši im njihov dan.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Stigao je u pratnji Sebastijana Svata, inače zamjenika glavnog tajnika stranke i koordinatora za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Na korzu su ih pak dočekali Bjelovarčani Petar Kanešić i Antoneta Đokić, kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Bjelovara na prošlim lokalnim izborima održanim 2021. godine.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Kratko su poručili kako je ovo samo nastavak njegovanja njihove tradicije povodom Dana žena. Obilazak su započeli rano jutros u Zagrebu, a druženjem, podjelom karanfila i kavom u Bjelovaru ga zaključili.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!