Fotografija: Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

BBŽ uvodi povoljniji i dostupniji model javnog autobusnog prijevoza

Novi model javne usluge stanovnicima županije trebao bi omogućiti ne samo linije prilagođene njihovim potrebama, nego i prijevoz po nižim cijenama od dosadašnjihIz Bjelovarsko-bilogorske županije poslali su priopćenje o povoljnijem modelu autobusnog prijevoza koje prenosimo u cijelosti.

"Odlukom Županijske skupštine usvojene na 13. sjednici održanoj 7. srpnja 2023. godine, županu Marku Marušiću dana je suglasnost da s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i prijevoznicima koji na području županije obavljaju autobusni javni prijevoz putnika potpiše ugovor o javnoj usluzi. Ovim je učinjen još jedan korak u uvođenju novog modela javne usluge koji će omogućiti poboljšanje i veću dostupnost javnog autobusnog prijevoza na području Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Sufinaciranje Ministarstva

Novi model javne usluge stanovnicima županije trebao bi omogućiti ne samo linije prilagođene njihovim potrebama, nego i prijevoz po nižim cijenama od dosadašnjih. 

Javnu uslugu sufinancirat će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u visini od 75 posto, dok će preostalih 25 posto ići na teret Bjelovarsko-bilogorske županije, a što bi na godišnjoj razini trebao biti trošak od oko 580.000 eura. 

Župan Marko Marušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Župan Marko Marušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Novi model javne usluge uz ostalo donosi i posebne pogodnosti stanovnicima Bjelovara. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija na ovaj način će omogućiti Gradu Bjelovaru da svojim stanovnicima osigura gradski javni prijevoz s kojim će povezati središte grada s prigradskim naseljima.  

Županijske stručne službe su već duže vrijeme radile na novom modelu, a u iznalaženju najboljeg rješenja razgovaralo se s gradonačelnicima svih pet gradova i načelnicima svih 18 općina na području BBŽ. U prijedlogu novog modela uzeti su u obzir mišljenja i prijedlozi svih gradova i općina te potrebe lokalnog stanovništva koje je u konačnici i najbitnije.   

Cilj modela

Novi sustav javnog linijskog prijevoza bit će fleksibilniji od dosadašnjeg modela te će se brže prilagođavati potrebama stanovnika, a karte će u konačnici biti osjetno povoljnije.

Foto: Stjepan Špalj/ Cropix
Foto: Stjepan Špalj/ Cropix

Cilj ovog modela prijevoza je održavanje prometne povezanosti uz što kvalitetnije pružanje usluga od općeg interesa. 

Ovim modelom modificirat će se sadašnje tržište autobusnog prijevoza, sufinancirati linije koje su nerentabilne, ali ipak potrebne. Time potaknuti stanovnike da više koriste javni prijevoz.", stoji u priopćenju BBŽ-a.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!