Fotografija: Zanimljive poruke, zanimljivi načine pripreme i, naravno, uvijek zanimljivi i zabavni Ribafish i Kocka/Foto: Janja Čaisa
Galerija
Zanimljive poruke, zanimljivi načine pripreme i, naravno, uvijek zanimljivi i zabavni Ribafish i Kocka/Foto: Janja Čaisa

U Kapelici kraj Garešnice održan prvi Međunarodni festival tripica: "Pobjednici imali tajni sastojak!"

"Sjajna manifestacija! Nadam se da će je HTZ prepoznati i da će cijela Hrvatska imati manifestacije ovog tipa, druženja gdje se kuha i promovira tradicionalna hrana", kaže Domagoj Jakopović Ribafish



Protekloga vikenda u lokalu Kod Bake održalo se natjecanje u kuhanju fileka u organizaciji Gastro Akademije i ljubitelja fileka, tripica, škembića, drobaca. Od ukupno 12 ekipa, pobjedu na prvom Međunarodnom Tripe Festivalu odnijela je ekipa Hurtova kuhinja i to uz pomoć tajnog sastojka - 20 dekagrama ljubavi.

Prvi Međunarodni Tripe Festival održan u lokalu Kod Bake/Foto: Janja Čaisa
Prvi Međunarodni Tripe Festival održan u lokalu Kod Bake/Foto: Janja Čaisa

Osim kuhara hobista i ljubitelja fileka iz Hrvatske, Prvi Tripe Fest okupio je i goste iz inozemstva te gastro znalce. Poznata televizijska, radijska i blogerska lica dala su svoj doprinos promociji MTF-a. Program je vodio nezamjenjivi Branko Uvodić, a tripice je ocjenjivao stručni žiri u sastavu: bloger Domagoj Jakopović Ribafish, urednik portala za gastronomiju i turizam Menu.hr Rene Karaman i dobro poznati radijski voditelj Dražen Kocijan Kocka, dok je sudac na kuhalištu bio Vladimir Jurić iz agencije Primorsko jedro Rijeka. A sve njih povezuje ljubav prema tradicionalnim okusima i želja da populariziraju tripice. 

Program je vodio nezamjenjivi Branko Uvodić/Foto: Janja Čaisa
Program je vodio nezamjenjivi Branko Uvodić/Foto: Janja Čaisa

Tripice su kvalitetna i izrazito nutritivna namirnica. No to je i vrlo specifična namirnica koju obožavaš ili mrziš. Kad se priprema na pravi način i kada kuhar unese žar u pripremu, rezultat neće izostati, kazali su nam kuhari hobisti, ali i oni profesionalni. 

- Gledali smo nekoliko bitnih stavki – boju, okus, gustoću i kuhanost fileka. Komunicirali smo između sebe, ali smo donijeli ocjene svatko po svom ukusu, okusu i razmišljanju. Ovo je jedna odlična priča nakon dvije godine izolacije zbog korone. Najbitnije je da se ljudi počnu družiti, da izađu van, da prodišu - rekao nam je Dražen Kocijan Kocka, jedan od članova žirija.

Žiri je ocjenjivao boju, okus, gustoću i kuhanost/Foto: Janja Čaisa
Žiri je ocjenjivao boju, okus, gustoću i kuhanost/Foto: Janja Čaisa

- Probali smo 12 tripica u natjecanju i kroz ocjene smo odabrali tri finalista. Ovo je jedna sjajna manifestacija gdje se ljudi dobre volje dolaze zabaviti i upoznati nove ljude. Nadam se da će Hrvatska turistička zajednica to prepoznati i da će cijela Hrvatska imati manifestacije tog tipa, odnosno druženja gdje se kuha i promovira tradicionalna hrana – rekao nam je član žirija Domagoj Jakopović Ribafish.

Finalni dvoboj uslijedio je u nedjelju kad je proglašen i pobjednik prvog Međunarodnog Tripe Festa. Hurtova kuhinja s kuharima Ivanom Ivkovićem i Ivanom Banožićem potvrdila je da je najbolja u spravljanju fileka. Na drugo su mjesto zasjeli ponosni Gareščani, ekipa Monako – Amadeus za koju su kuhali Mato Kelava i Saša Vagner, dok je treće mjesto osvojila bjelovarska ekipa Tri pice, odnosno kuhari Krešimir Veček i Goran Cerović. 

Najbolje fileke skuhala je ekipa Hurtova kuhinja/Foto: Janja Čaisa
Najbolje fileke skuhala je ekipa Hurtova kuhinja/Foto: Janja Čaisa

Drugo mjesto osvojila je domaća ekipa Monako - Amadeus/Foto: Janja Čaisa
Drugo mjesto osvojila je domaća ekipa Monako - Amadeus/Foto: Janja Čaisa

Na treće mjesto zasjeli su Bjelovarčani/Foto: Zdravko Andri
Na treće mjesto zasjeli su Bjelovarčani/Foto: Zdravko Andri

Kuhar pobjedničke ekipe Ivan Ivković autor je prve hrvatske tradicijske zvučne kuharice „Od negda za svagda“ i prve audio kuharice za slijepe i slabovidne. Dobitnik je nagrade za najbolju hrvatsku večeru u Francuskoj 2007. godine.

- Već se 30 godina bavim autohtonom hrvatskom kuhinjom. Ova nagrada mi puno znači jer je tu uloženo puno truda i rada. Bio sam 12 godina urednik i voditelj emisije Kuhajmo zajedno na Hrvatskom katoličkom radiju i predstavio 524 tradicionalna recepta. Opstojnost naroda je jezik, kultura i tradicijska hrana. Ako volite ono što radite, ako se unesete sa žarom, onda ni rezultat neće izostati. Oduvijek ističem da je tajni sastojak za svako jelo 20 deka ljubavi – kazao nam je pobjednik prvog MTF-a Ivan Ivković.

Kuhane fileke planule su nakon ocjenjivanja/Foto: Janja Čaisa
Kuhane fileke planule su nakon ocjenjivanja/Foto: Janja Čaisa

- Žene su nam bile destruktivni element, ali mi smo to ipak sve prebrodili. Atmosfera i organizacija bili su fantastični. Svi volimo jesti tripice, kuhamo ih doma s guštom pa smo i sad uživali u pripremi i u druženju – rekao nam je Saša Vagner, kuhar domaće ekipe Monako – Amadeus koja je osvojila drugo mjesto.

Kako je u cijeloj priči iznimno bitno druženje, zabava, upoznavanje ljudi i njegovanje tradicije, ne čudi što se ovoj manifestaciji odazvao i televizijski voditelj Branko Uvodić.

- Iznimno mi je zadovoljstvo biti ovdje na prvom Međunarodnom Tripe Festu. To je nadaleko poznati i priznati stari specijalitet koji su naše bake i mame spremale. Možda ovakva događanja vrate tripice na standardne jelovnike naših domaćica. Inicijativa supružnika Andri, Danijele i Zdravka, vlasnika nadaleko poznatog lokala Kod bake, očito je pala na plodno tlo. Tripice su planule nakon kuhanja, a ljudi se odlično zabavljaju – kazao nam je Branko Uvodić.

Jedan od natjecateljskih timova zvučnog naziva/Foto: Janja Čaisa
Jedan od natjecateljskih timova zvučnog naziva/Foto: Janja Čaisa

U lokalu Kod Bake svakodnevno imaju u ponudi fileke i želja im je bila tu namirnicu vratiti iz zaborava. Chefica lokala kod bake Danijela Crnjak Andri ovaj put nije bila u ulozi kuhara, ali je iznimno zadovoljna nekim kotlićima te bi ih uvrstila na svoj meni.

- Od tog sirotinjskog jela može se napraviti dobra delicija. Kako u Hrvatskoj nema natjecanja u kuhanju fileka, odlučili smo organizirati natjecanje i potaknuti naše prijatelje da dođu i okušaju se u pripremi jednog od tradicijskih jela našeg kraja – kazao nam je organizator MTF-a Zdravko Andri i vlasnik lokala Kod Bake. 

Organizatori Danijela i Zdravko zadovoljni kvalitetom tripica/Foto: Janja Čaisa
Organizatori Danijela i Zdravko zadovoljni kvalitetom tripica/Foto: Janja Čaisa

Gosti iz Bosne i Hercegovine, točnije Nacionalnog parka Una, kuhali su u revijalnom dijelu programa. Njihov bakreni kotlić orijentalnog izgleda isticao se svojom izradom. Uz njih su kuhali i gosti iz Mađarske koji su pokazali svoj način pripreme te namirnice.

- Već osam godina surađujemo s bračnim parom Andri i ovdje se osjećamo kao kod kuće. Želja nam je da povežemo ponudu vezanu uz prirodu, ljude i tradiciju na ovim prostorima i promoviramo NP Una. Drago nam je da smo i mi dali svoj doprinos na ovom događanju u cilju popularizacije tripica, naših domaćina i ponude ovog dijela Hrvatske – rekao nam je Amarildo Mulić, direktor NP Una iz BiH. 

Zahvalnica prijateljima iz BiH za sudjelovanje/Foto: Janja Čaisa
Zahvalnica prijateljima iz BiH za sudjelovanje/Foto: Janja Čaisa

Osim promocije Turističke zajednice Sjeverna Moslavina i gostiju iz BiH i Mađarske, na manifestaciji su bili i štandovi s domaćim proizvodima. Proizvodi od buče lokalnog OPG-a Cupek i suhomesnati proizvodi Kulin Tworek iz Nove Gradiške.

S obzirom na odličan odaziv kuharskih ekipa i posjetitelja, kvalitetu skuhanih fileka i još bolju zabavu, vjerujemo da će MTF u režiji lokala Kod Bake i pod pokroviteljstvom TZ BBŽ i TZ Sjeverna Moslavina zaživjeti i postati tradicionalna garešnička manifestacija.

Sve je spremno za natjecanje u kuhanju fileka/Foto: Janja Čaisa
Sve je spremno za natjecanje u kuhanju fileka/Foto: Janja Čaisa
Dvanaest ekipa, kuhanje, druženje i zabava/Foto: Janja Čaisa
Dvanaest ekipa, kuhanje, druženje i zabava/Foto: Janja Čaisa
Nakon polaganog krčkanja tripice su gotove/Foto: Janja Čaisa
Nakon polaganog krčkanja tripice su gotove/Foto: Janja Čaisa
Odličan ambijent, atmosfera i kvaliteta skuhanih fileka/Foto: Janja Čaisa
Odličan ambijent, atmosfera i kvaliteta skuhanih fileka/Foto: Janja Čaisa
Kumovi i prijatelji iz Harmice, žene protiv muževa/Foto: Janja Čaisa
Kumovi i prijatelji iz Harmice, žene protiv muževa/Foto: Janja Čaisa
Ženske snage prve po redu filekijade u Garešnici/Foto: Janja Čaisa
Ženske snage prve po redu filekijade u Garešnici/Foto: Janja Čaisa
Gosti iz Mađarske kuhali su u revijanom programu/Foto: Janja Čaisa
Gosti iz Mađarske kuhali su u revijanom programu/Foto: Janja Čaisa
Stručni žiri čeka odgovoran zadatak izabrati najbolje/Foto: Janja Čaisa
Stručni žiri čeka odgovoran zadatak izabrati najbolje/Foto: Janja Čaisa
Gastro znalci i veliki ljubitelji fileka na okupu/Foto: Janja Čaisa
Gastro znalci i veliki ljubitelji fileka na okupu/Foto: Janja Čaisa
Ribafish i Kocka bili su članovi stručnog žirija/Foto: Janja Čaisa
Ribafish i Kocka bili su članovi stručnog žirija/Foto: Janja Čaisa
Tri najbolje ekipe nakon prvog kuhanja/Foto: Janja Čaisa
Tri najbolje ekipe nakon prvog kuhanja/Foto: Janja Čaisa
Štand lokalnog proizvođača proizvoda od buča OPG Cupek/Foto: Janja Čaisa
Štand lokalnog proizvođača proizvoda od buča OPG Cupek/Foto: Janja Čaisa
Štand suhomesnatih proizvoda Kulin Tworek iz Nove Gradiške/Foto: Janja Čaisa
Štand suhomesnatih proizvoda Kulin Tworek iz Nove Gradiške/Foto: Janja Čaisa
Domaća ekipa Monako - Amadeus ponosna na drugo mjesto/Foto: Zdravko Andri
Domaća ekipa Monako - Amadeus ponosna na drugo mjesto/Foto: Zdravko Andri