Fotografija: Stari Egipćani davali su svojim robovima češnjak kako bi mogli danonoćno graditi piramide/Foto: Unsplash
Stari Egipćani davali su svojim robovima češnjak kako bi mogli danonoćno graditi piramide/Foto: Unsplash

Svi znamo da je češnjak zdrav ali ovi ljudi ga nikako ne bi smjeli konzumirati

Češnjak sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima, a ljudi su ga od davnina koristili u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba



Bijeli luk jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu čija čudesna ljekovita svojstva čine nevjerojatne blagodati za zdravlje. Ljudi su ga od davnina koristili u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba.  

Poznato je da su stari Egipćani dok su gradili piramide svojim robovima davali bijeli luk kako bi ih održali u dobroj kondiciji. Češnjak sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor. Unatoč svim ljekovitim svojstvima češnjaka, ove grupe ljudi ne bi ga smjeli konzumirati:

1. Pacijenti koji trebaju ići na operaciju

Ako u skorije vrijeme trebate ići na operaciju, preporučuje se da ne konzumirate bijeli luk najmanje dva tjedna prije jer bi se u protivnom krvarenje moglo produžiti.

2. Osobe s niskim tlakom

Ova čudesna namirnica snižava krvni tlak pa ako patite od niskog tlaka njegovim konzumiranjem možete sebi nanijeti više štete nego koristi. 

3. Ljudi koji imaju problema s jetrom

Iako bijeli luk može ubiti bakterije i viruse, ne treba se koristiti u sprečavanju virusa hepatitisa. Naime, neki spojevi bijelog luka mogu uzrokovati stimulacije u želucu i crijevima, odnosno utječe na probavu na način da pogoršava mnoge simptome hepatitisa, poput mučnine. 

4. Osobe koje boluju od očnih bolesti

Pacijenti koji boluju od očnih bolesti, posebno oni lošijeg zdravlja, također trebaju izbjegavati bijeli luk. Tradicionalna kineska medicina promovira kako redovno konzumiranje bijelog luka u velikim količinama može oštetiti oči i jetru, ali isto tako može izazvati gubitak pamćenja, zujanje u ušima i druge zdravstvene probleme.