Fotografija: Najčešća i najdraža radnja Ivana Sofke i Stanislava Riznera/Foto: Mato Pejić
Galerija
Najčešća i najdraža radnja Ivana Sofke i Stanislava Riznera/Foto: Mato Pejić

Priča o daruvarskom pivu iz garaže Sofka. Svi ga žele popiti, rijetkima to uspije i (još) nije za prodaju

Za njih ne znaju ocjenjivači na susretima, festivalima i prvenstvima domaćih pivara, jer oni svoje pivo ne šalju na natjecanja. A ne bi tamo prošli loše, jer u njihovim se kotlovima krčkaju primamljivi uvarci...Daruvar je grad piva, kako industrijskog i crafta u Pivovari Daruvar, tako i homebrewa u mnogim gradskim garažama i podrumima. Jedna od garaža u kojima nastaje ukusno domaće pivo je i ona obitelji Sofka u kojoj za svoje potrebe i za prijatelje kuhaju Ivan Sofka i njegov kompanjon Stanislav Rizner, piše naš suradnik i urednik stranice pivnica.net Mato Pejić.

Za njih ne znaju ocjenjivači na susretima, festivalima i prvenstvima domaćih pivara, jer oni svoje pivo ne šalju na natjecanja, a ta samozatajnost opća je karakteristika daruvarskih homebrewera, jer nitko od njih ne sudjeluje u ocjenjivanjima. A ne bi tamo prošli loše, jer u njihovim se kotlovima krčkaju primamljivi uvarci.

Ljutu kobasicu na ljuti virus

Uvjeravamo se u to pijuckajući neke od njihovih radova za šankom u dijelu garaže na ad hoc degustaciji, na koju su Ivan i Stanislav uz mene pozvali i majstora pivara daruvarske pivovare Krešu Marića, jer su htjeli čuti njegov sud i zatražiti savjet za ispravljanje eventualnih grešaka. Pijuckamo posve u skladu s kriznim mjerama, u malom broju i uz držanje distance, a u borbi protiv zlog virusa računamo da će pomoći i ekstra ljuta kobasica, koju Ivan pravi s vlastitom ljutom paprikom, što je uzgaja u svom stakleniku.

Krešo Marić, daruvarski i hrvatski majstor piva. I kralj piva/Foto: Mato Pejić
Krešo Marić, daruvarski i hrvatski majstor piva. I kralj piva/Foto: Mato Pejić

- Za to što sam ja počeo kuhati pivo kriv je Đuro Filipin, koji sada kuha u Novoj rundi, inače brat suosnivača Nove runde Marka Filipina - počinje Stanislav priču o svom pivarskom iskustvu i dodaje da je to bilo prije desetak godina, te da do tada par godina uopće nije pio pivo.

- Došao sam kod Đure u Baricu i kad mi je ponudio da nešto popijem, nabroji ti on između ostalih stvari i domaću pivu. Rekoh, kad je domaće, onda ću probati...

Pivo je bilo tako dobro, da je od tog trenutka Stanislavu postalo najdraže piće. Đuro je imao već lijepo iskustvo, koje je preuzeo od brata Marka, koji je s Miroslavom Šuvakom kuhao u Zagrebu.

- Pitao sam ga, mogu li i ja probati skuhati pivo, a on je pristao, pa smo počeli kuhati zajedno. Kasnije sam kuhao sam, a jednom sam kod Ivana na neku rođendansku zabavu donio gajbu svog piva, a on, kad je probao pivo, privukao gajbu sebi i ne da nikome...

Ivan Sofka u klasičnoj pozi/Foto: Mao Pejić
Ivan Sofka u klasičnoj pozi/Foto: Mao Pejić

- Meni je to bilo prvi put da pijem domaće pivo, do tada sam pio samo industrijsko - kaže Ivan Sofka, profesionalni vatrogasac u daruvarskoj javnoj postrojbi.

- To pivo nije bilo ni približno ovakvog okusa kakvo kuhamo danas, ali bilo je izvrsno - dodaje. Prvo su kuhali u Miljanovcu kod Stanislava, a onda prešli kod Ivana u Daruvar, gdje su za potrebe kuhanja i taprooma pregradili garažu, složili opremu i dali se na posao. Prošle su godine okrečili prostor, nalijepili pločice, pa sve sada izgleda vrlo privlačno.

Kad kuhaju s ekstraktom šarža im je sto litara, a kad kuhaju sa zrnom dvostruko manje, zimi kuhaju rjeđe, otprilike jednom mjesečno, a ljeti češće, a sve što skuhaju popiju oni i njihovi prijatelji. Naravno, vatrogasne proslave ne prođu bez njihova piva. Kuhaju samo jednu vrstu - pale ale i to onaj prema receptu Đure Filipina.

Ivan Sofka i Stanislav Rizner/Foto: Mato Pejić
Ivan Sofka i Stanislav Rizner/Foto: Mato Pejić

Ipak, svaki je drugačiji, jer u dry hopu izmjenjuju razne vrste hmelja.

- U kuhanju su bili hmeljevi aurora, pa magnum, davali smo i cascade u whirlpool, a u dry hopu smo davali i chinook, pa citru koja je sad otišla jako gore s cijenom, onda mosaic, u dvjema šaržama smo koristili i african queen, a bio je tu još i southern passion i kokos... 

Ukupno nekih pedeset i pet šarži, plus ono što su kuhali kod Stanislava u Miljanovcu.

Dodavali su u pivo i čili papričicu habanero, a to pivo sam imao priliku kušati na Danima piva u daruvarskom dvorcu. Ivan, naime, voli ljuto, pa je za vlastite potrebe počeo u vrtu uzgajati ljute paprike. Da bi ih imao i zimi, onda je počeo kiseliti, a logično je došla i izrada umaka, tako da sada u dva mala plastenika proizvodi petnaestak vrsta žestokih papričica, a dio suši melje, te stavlja u domaću kobasicu u čiju smo se opakost te večeri i sami uvjerili.

Krešo Marić, Ivan Sofka i Stanislav Rizner/Foto: Mato Pejić
Krešo Marić, Ivan Sofka i Stanislav Rizner/Foto: Mato Pejić

Proizvodnju planiraju povećati, ali nipošto ne mnogo. U planu su i drugi pivski stilovi, ali nemaju ambicija ići na velike količine i asortiman. Prema njihovoj viziji i dalje bi kuhanje piva bila njihova druga djelatnost, a "tržišni višak" bi prodavali samo tu, na kućnom pragu. U svakom slučaju, kuhat će za svoje zadovoljstvo i da obraduju prijatelje.

- To je dobro komercijalno craft pivo, u tehnološkom postupku nemate grešaka - ocijenio je Krešo njihova piva i tako im dao zeleno svjetlo.

Dakle, ako želite popiti dobar domaći pale ale predlažem vam da se sprijateljite s Ivanom i Stanislavom, a ako se stvari budu razvijale prema njihovim željama uskoro bi u ulici Slave Raškaj mogao niknuti zanimljiv punkt za daruvarske pivske fajnšmekere.

Ivan Sofka, Stanislav Rizner, Krešo Marić i Mato Pejić/Foto: Fotoaparat s tajmerom ;)
Ivan Sofka, Stanislav Rizner, Krešo Marić i Mato Pejić/Foto: Fotoaparat s tajmerom ;)