Fotografija: Staša Kukić ima sjajan vokal, a odlično svira i flautu/ Foto: Glazbena škola Požega
Galerija
Staša Kukić ima sjajan vokal, a odlično svira i flautu/ Foto: Glazbena škola Požega

Novo priznanje za Lipičanku Stašu Kukić: "Svirat ću u kvartetu na festivalu klasične glazbe u Trstu"

Staša je najprije doznala da će ovoga ljeta svirati u Trstu, u ESYO orkestru mladih iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. No, još veće priznanje joj je, kaže nam, što joj je dirigent već na audiciji ponudio da zasvira u kvartetuMlada Lipičanka Staša Kukić, učenica Glazbene škole Požega, nakon položene audicije u Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića u Sesvetama dobila je potvrdan odgovor da će svirati u ESYO orkestru mladih iz Hrvatske, Slovenije i Srbije u sklopu ljetne turneje u Italiji pod sloganom "United together 2023." pod vodstvom maestra Igora Coretija Kureta.

I ne samo to. Zahvaljujući sjajnom nastupu na audiciji na kojoj je briljirala, njezin talent prepoznao je dirigenat koji ju je pozvao da zasvira kao dio kvarteta na 1. festivalu klasične glazbe u Trstu u sklopu projekta ESYO in the City koji će se održati sutra, 27. i prekosutra, 28. lipnja.

Stašin glavni adut je nevjerojatno moćan glas s obzirom na njezine godine/Foto: Privatni album
Stašin glavni adut je nevjerojatno moćan glas s obzirom na njezine godine/Foto: Privatni album

Kako je do ovog najnovijeg, ogormnog uspjeha došlo, otrkila nam je sama Staša koja se pakira za Trst.

Staša, kako je uopće došlo do ovog najnovijeg uspjeha u tvojoj karijeri?

Najprije, ta audicija došla je sasvim slučajno. Za nju mi je rekla moja profesorica, no nisam bila sigurna trebam li ići kao niti je li me uopće to zanima. Znala sam da je konkurencija jaka, da ima kandidata iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Srbije, ali pomislila sam: "Zašto ne probati".

No, ako se ne varam, potom se sve nešto zakompliciralo...

Pa tako nekako. Budući da moja sestra ima Downov sindrom, idemo često s njom u Pulu. Jedan tjedan obično mama, drugi tjedan tata. Tako je bilo i toga vikenda kada se održavala audicija. Dogovor je bio da ću s tatom u subotu u Pulu, tamo ću presavati pa ćemo mama i ja u povratku kući, u nedjelju, stati u Sesvetama na audiciji. No, u petak kada sam malo proučavala što trebam svirati, shvatila sam da je audicija zapravo u subotu, a ne u nedjelju. Malo sam se uspaničarila jer nisam znala kako sve to izvesti. Ali, dogovorili smo se da ćemo krenuti od kuće oko 9 kako bismo u miru do 12 stigli u Sesvete i na vrijeme pronašli Glazbenu školu. Mislila sam kako ću to brzo odraditi i potom krećemo za Pulu.

Ali nije bilo kako si planirala, ili?

Sve je izgledalo dobro jer nam ne treba niti 2 sata do Zagreba, a kamoli 3. No, mislila sam da je dobro da dođem ranije, zagrijem se, pripremim, smirim... No, kada smo stigli do Ivanić Grada, naišli smo na ogromnu kolonu dugu 15, 20 kilometara. Nešto strašno. Izgubili smo brdo vremena. Nisam više niti ludjela već sam se pomirila s time da neću stići. Kao da je sve bilo protiv te audicije. No, tata je rekao da ipak idemo vidjeti u Glazbenu školu, makar smo dobro kasnili.

Kada ste napokon stigli u Sesvete?

Čak 45 minuta nakon podneva. Nismo otprve uspjeli niti pronaći Glazbenu školu jer nam je navigacija pokazivala dvije lokacije. Neka žena nam je na ulici pomogla i rekla nam je da je škola u sklopu Konzuma. Dotrčali smo gore i pitali stignem li možda još svirati. Budući da audicija još nije završila, rekli su mi da mogu svirati zadnja. Tako da sam se stigla i usvirati.

Staša na jednom od nastupa/Foto: Privatni album
Staša na jednom od nastupa/Foto: Privatni album

Kako je sama audicija prošla? Jesi li bila zadovoljna kako si svirala?

To me i tata pitao kada sam izašla iz dvorane. Znam da sam mu rekla da je bilo ok, ali da je to moglo biti i bolje. Kao, s obzirom na sve okolnosti, rekla sam mu da sam zadovoljna.

Kada si i kako doznala rezultate?

Rekli su da će rezultati doći oko 01. lipnja. No, prije otprilike mjesec dana se profesorica iz Zagreba čula s tim dirigentom Igorom Coretijem Kureta. On je na audiciji sa mnom bio oduševljen, pa me predložio da sviram sa zagrebačkim kvartetom u Trstu sutra i prekosutra, na festivalu klasične glazbe u Trstu. Potom je došao i potvrdan odgovor za orkestar mladih.

Nakon svega, kako se osjećaš? Išla si za jednim novim usjpehom, stigla su dva.

Iskreno, nisam mogla vjerovati. Bilo bi mi drago i da sam prošla samo na audiciji za orkestar mladih. Koliko je to jako događanje, govori činjenica da dolaze konkurenti iz nekoliko stranih zemalja. A kamoli činjenica da je me jedan takav vrsan dirigent zapamtio s audicije i da me predložio da zasviram u kvartetu. Dosad sam uvijek bila nesigurna oko svog sviranja. Ovo mi je sada svakako velika motivacija za dalje.

Najsretnija je kada pjeva/Foto: Privatni album
Najsretnija je kada pjeva/Foto: Privatni album

Koji od ova dva uspjeha bi ti izdvojila kao veći? Koji ti je draži?

Ne znam. Možda ipak ovo s kvartetom. Znalo se otprilike tko će svirati u tom kvartettu, jer su to većinom osobe s akademije. Tako da mi je bilo jako drago što me dirigent zapamtio još na audiciji i predložio da sviram s njima. To mi je ogromna čast.

Dodajmo, sutra i prekosutra, 27. i 28. lipnja, Staša Kukić će nastupiti u kvartetu flauti sastavljenim od učenika iz Glazbene škole Pavla Markovca te studenata Muzičke akademije u Zagrebu na 1. festivalu klasične glazbe u Trstu u sklopu projekta ESYO in the City.

Sviranje u ESYO orkestru mladih iz Hrvatske, Slovenije i Srbije u sklopu ljetne turneje u Italiji pod sloganom "United together 2023." pod vodstvom maestra Igora Coretija Kureta, čeka ju od 15. srpnja pa do otprilike 5. kolovoza.

Inače, ESYO orkestar već 30 godina radi s ciljem identifikacije i promicanja mladih i izvrsnih glazbenika, njihovog okupljanja i usavršavanja te razvoju i predstavljanju europskog duha suradnje široj publici.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!