Fotografija: Kastracija nije nehuman čin već nužnost/Foto:Tomislav Karaula
Galerija
Kastracija nije nehuman čin već nužnost/Foto:Tomislav Karaula

Evo zbog kojih sve razloga trebate kastrirati svoje pse i mačke

Najbolje doba za kastraciju životinja je za manje pasmine oko šest mjeseci, a za veće oko osam mjeseci, dakle prije prvog tjeranja, rekao nam je veterinar Robert Dumančić iz veterinarske ambulante Karaula u DaruvaruU Hrvatskoj je na tisuće napuštenih životinja, a skloništa su prepuna štenaca i mačića. Bez kastracije, ne može se zaustaviti njihov stalni priljev.

Nužnost trajne sterilizacije je više nego očita, posebno stoga što su psi i mačke visoko reproduktivne vrste i njihov se broj može udeseterostručiti u nekoliko godina te je svako ulaganje u mjere vezane za kastraciju vrlo isplativo.

Veterinar Robert Dumančić potiče na kastraciju kako bi se spriječila patnja i smrt te omogućilo životinjama dug i miran suživot s ljudima i ostalim životinjama/Foto:Tomislav Karaula
Veterinar Robert Dumančić potiče na kastraciju kako bi se spriječila patnja i smrt te omogućilo životinjama dug i miran suživot s ljudima i ostalim životinjama/Foto:Tomislav Karaula

Upitali smo doktora veterinarske medicine, Roberta Dumančića koji je dio tima veterinarske ambulante Karaula, zašto je potrebno kastrirati životinje.

- Razlozi za kastraciju su brojni. Prvenstveno radi kontrole populacije, posebice kod mačje vrste, zatim sprječavaju se mačje spolne bolesti poput HIV-a ili mačje leukemije. Postoje i zdravstveni razlozi kao što su sprječavanje tumora prostate i testisa kod mužjaka, regulacija ponašanja životinja tijekom sezone parenja, sprječavanje neželjene trudnoće, gnojnih upala maternice, tumora mliječne žlijezde, a i životinje žive duže ako su kastrirane - istaknuo je Robert Dumančić te dodao da kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja te im olakšava suživot s ljudima.

Nužnost trajne sterilizacije je više nego očita, posebno stoga što su psi i mačke visoko<br />
reproduktivne vrste i njihov se broj može udeseterostručiti u nekoliko godina/Foto:Tomislav Karaula
Nužnost trajne sterilizacije je više nego očita, posebno stoga što su psi i mačke visoko
reproduktivne vrste i njihov se broj može udeseterostručiti u nekoliko godina/Foto:Tomislav Karaula

Prema njegovim riječima, jedini nedostatak je debljanje životinja zbog slabijeg kretanja gdje je potrebno korigirati prehranu za 20-30 posto ili može doći do nekontroliranog mokrenja kod ženki. Kada usporedimo prednosti i nedostatke, svakako je benefit kastrirati životinju. Čak i ako mislite da pse i mačke ne treba kastrirati jer to nije „humano“- u krivu ste jer je to jedini učinkoviti način smanjenja broja napuštenih i/ili zlostavljanih životinja.

Kontrola razmnožavanja

- Najbolje životno doba za kastraciju životinja je za manje pasmine oko šest mjeseci, a za veće oko osam mjeseci, dakle prije prvog tjeranja kada maternica nije pod hormonskom stimulacijom - rekao nam je Robert Dumančić.

Doktora veterinarske medicine, Robert Dumančić, dio je tima veterinarske ambulante Karaula u Daruvaru/Foto:Tomislav Karaula
Doktora veterinarske medicine, Robert Dumančić, dio je tima veterinarske ambulante Karaula u Daruvaru/Foto:Tomislav Karaula

Prema Zakonu o zaštiti životinja, gradovi i općine mogu propisati obaveznu trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Mnoge lokalne zajednice već su iskoristile taj zakonski alat i time pomogle životinjama i svojem proračunu jer su krenule u rješavanje uzroka problema nastanka neželjenih životinja od nekastriranih pasa i mačaka.

Šestotinjak životinja godišnje

- Lokalna samouprava i komunalni redari kontroliraju ovaj problem, nađene životinje dovode se u ambulantu, mi ih kastriramo, cijepimo i čipiramo u trošku lokalne samouprave te im tražimo dom uz pomoć brojnih udruga - kaže Robert Dumančić te dodaje kako u prosjeku po danu budu barem dvije kastracije što je 500-600 životinja godišnje, od mačaka, pasa, kunića pa sve do kozlića ili prasca.

Ovaj trend raste iz godine u godinu, kaže Robert, te potiče na kastraciju kako bi se spriječila patnja i smrt te omogućilo životinjama dug i miran suživot s ljudima i ostalim životinjama.