Fotografija: Najbolji burek majstor u Hrvatskoj Faruk Demiri pozira ispred svog lokala Orijent u središtu Daruvara/Foto: Nikica Puhalo
Galerija
Najbolji burek majstor u Hrvatskoj Faruk Demiri pozira ispred svog lokala Orijent u središtu Daruvara/Foto: Nikica Puhalo

"Burek to go" postao hit, a kiosci će dnevno prodati više od 300 kava

Prijatelju, sad sam bio u Ikei i West Gateu u Zagrebu. Pa tamo je čovjek na čovjeku, gužva kao da je Badnjak i to je ok, a restorani i kafići ne smiju raditi ni s 25 ljudi!? Šokirali smo se! - priča nam Daruvarčanin Neno



Faruk Demiri, neokrunjeni kralj bureka, najbolji burek majstor u Hrvatskoj, jedan je od rijetkih koji je relativno dobro prošao u ovom ugostiteljskom lockdownu. Faruk je, naime, dobio dozvolu da može prodavati burek kroz prozorčić, poput pekara - nitko mu ne smije ući u lokal Orijent, ali smije sugrađanima isporučiti burek kroz izlog dok oni na ulici čekaju da ih posluži. Epidemiološke mjere su zadovoljene, kontakta nema, a Daruvarčanima je i dalje dostupan najbolji burek u Hrvatskoj. Ovaj put u varijanti: "Burek to go". I svi su sretni zbog toga.

"Nemam se pravo žaliti"

- Ovo će nas spasiti. Neće biti ni blizu prihoda kao kad radimo punim kapacitetom, ali ćemo uspjeti preživjeti ovaj težak period i spasiti radna mjesta - kaže nam Faruk Demiri dok držimo distancu od barem tri metra. On stoji na ulazu i odmah mi nudi neslužbeno najbolji burek u Hrvatskoj, ja tri metra dalje odbijam i lažem da ću doći kasnije. Možda neću baš danas, ali sutra hoću sigurno. 

Pitam ga kako ide "burek to go".

- Čuj, bolje da nešto radimo, nego ništa. Slabiji je promet nego inače, naravno, ali za prvi dan, s obzirom na cijelu situaciju, nemam se pravo žaliti s obzirom da neki drugi uopće ne smiju raditi - priča nam Faruk i opet pruža ruku i govori: "Hajde, hoćeš burek". Bih, rado, ali moram dalje, a burek će mi samo smetati. Kažem mu da nisam gladan, a on se nasmije i kaže: "Sad je iz pećnice izašao". 

Faruk će tijekom lockdowna moći primati narudžbe za kolače i burek, a kod njega će se moći uzeti i kava za van tako da će ovaj težak period za ugostitelje on nešto lakše prebroditi.

Faruk Demiri, najbolji burek majstor u Hrvatskoj, nastavlja raditi jer je dobio dozvolu da isporučuje "Burek to go" kroz prozorčić/Foto: Nikica Puhalo
Faruk Demiri, najbolji burek majstor u Hrvatskoj, nastavlja raditi jer je dobio dozvolu da isporučuje "Burek to go" kroz prozorčić/Foto: Nikica Puhalo

Ostavljamo Faruka Demirija, legendu grada Daruvara, i idemo dalje u šetnju centrom Daruvara. Ljudi ima, nije neka gužva, ali obavljaju kupnju, idu na tržnicu i komentiraju djelomični lockdown. 

Hit je Coffe to go na kiosku

- Nemamo više gdje sjesti i popiti kavu. Jako je čudno. Ali vidim da će kiosci koji prodaju "Coffe to go" profitirati - govori nam jedan Daruvarčanin. Provjerili smo informaciju i doznali kako su za vrijeme lockdowna na kiosku znali prodati 350-400 kava za van. Loše vijesti za ugostitelje su zapravo dobre vijesti za kioske.

U centru je i ove godine otvoreni Ray club, lijepo uređeni klub čiji je vlasnik Damir Pavlak Pipi. Stolovi i stolice još stoje na terasi, ali unutra je zlokobno prazno. 

Ray klub, još jedan od klubova u centru Daruvara koji je zatvorio svoja vrata/Foto: Nikica Puhalo
Ray klub, još jedan od klubova u centru Daruvara koji je zatvorio svoja vrata/Foto: Nikica Puhalo

Srećemo poznanika, inače ugostitelja koji je također morao zatvoriti lokal. Ljut je na ponašanje nekih kolega, kaže jučer je kod jednog bio čovjek na čovjeku. 

- Nije mi jasno zašto ljudi ne poštuju mjere. Nije ni meni lako, ali, evo, jučer je tu preko puta sve bilo puno ljudi, nikakve distance nije bilo. Ja ne znam jesu li ti ljudi normalni?! - govori nam začuđeno.

Napuštamo ga i gledamo redom kafiće u glavnoj daruvarskoj ulici Stjepana Radića. Svi zatvoreni, a uz to kasno jesensko sivilo, cijela scena izgleda pomalo jezivo. Ljudi s maskama i vrećicama i niz zatvorenih objekata. 

Strepnja zbog zime koja dolazi

Gore, blizu glavnog trga, smješten je cafe bar i noćni klub Public. Ispred njega stoje vlasnici Dražen Dobraš i Nino Medaković. Radnici demontiraju terasu, nose stolove, stolice i tepihe u skladište. 

Dražen Dobraš i Nino Medaković, vlasnici kluba Public ispred svog objekta koji više ne smije raditi/Foto: Nikica Puhalo
Dražen Dobraš i Nino Medaković, vlasnici kluba Public ispred svog objekta koji više ne smije raditi/Foto: Nikica Puhalo

- Eto, to je to - govori Medaković dok gleda radnike kako pospremaju inventar.

- Vidjet ćemo koliko će to trajati i valjda ćemo uspjeti preživjeti i ovo. Promet nam je zbog epidemioloških mjera toliko pao da nismo imali dovoljno za plaće ovaj mjesec. Uništilo nas je ovo, sve mjere su išle prema tome da nam se smanji promet, a sva davanja koja moramo plaćati su ostala. Teško je tako normalno poslovati - priča Medaković.

Pitamo ga je li čuo da se spremaju i obeštećenja zbog lockdowna? Kaže da nije. Ukratko mu prepričavamo dva moguća modela, obeštećenje po četvornom metru ili 40 posto iznosa prošlogodišnjeg prometa u tom mjesecu. 

Djelatnici kafića i noćnog kluba Public stolice s terase nose u skladište/Foto: Nikica Puhalo
Djelatnici kafića i noćnog kluba Public stolice s terase nose u skladište/Foto: Nikica Puhalo

- Uf, ako to naprave, pomoći će. Neće to biti spas, ali ćemo se svakako lakše vratiti kada ponovno otvorimo. Ne znam što će oni na kraju dogovoriti, ali svakako bi nas trebali obeštetiti ako su nam već zabranili rad - priča nam Medaković.

Nitko od devet ljudi koji su kod njih zaposleni neće dobiti otkaz. Kažu da su zadovoljni s njima i ne žele ih mijenjati, a i ne smiju nikoga otpustiti ako misle dobiti državne potpore. Svi se nadaju da će se na kraju izvući, ali osjeća se strepnja zbog zime koja dolazi.  Nitko od ugostitelja s kojima smo razgovarali zapravo ne vjeruje da će mjere trajati do 21. prosinca. 

Malo ih ima neke novčane zalihe

- Nama je bolje da smo zatvoreni nego da nas malo otvaraju, a malo zatvaraju ili da moramo raditi pod onakvim epidemiološkim mjerama kao dosad jer je to zapravo čisti minus. Neka se riješi situaciji i da onda možemo normalno raditi - govori nam Medaković. 

Zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata radnici raspremaju terasu kafića u centru Daruvara/Foto: Nikica Puhalo
Zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata radnici raspremaju terasu kafića u centru Daruvara/Foto: Nikica Puhalo

Svi ugostitelji se nadaju da će im i Grad izaći u susret iako su svjesni da ni gradska blagajna nije baš puna. No, nadaju se da će ih se tijekom ovog teškog perioda osloboditi nekih davanja koja bi morali plaćati iako ne rade. 

- Dio ugostiteljskih objekata sigurno neće otvoriti nakon ovog lockdowna. Mnogi misle kako ugostitelji imaju puno novca sa strane, a zapravo većina njih vrti dnevni promet i pretače iz ovog u ono. Ne bi bilo dobro da na kraju u Daruvaru svoja vrata otvore tri, četiri kafića, ali to će se vjerojatno dogoditi jer većina njih nema novčane zalihe ili su one jako malene. Vidjet ćemo koliko će ova mjera odnijeti radnih mjesta, ali mislim da će ih se dosta izgubiti jer je većina u nekakvim kreditima, a sad ih neće moći otplaćivati jer neće ništa zarađivati - kaže nam jedan od daruvarskih ugostitelja. 

Konobarica odnosi stolice s terase u skladište jer kafići više ne smiju raditi/Foto: Nikica Puhalo
Konobarica odnosi stolice s terase u skladište jer kafići više ne smiju raditi/Foto: Nikica Puhalo

Šetamo dalje i srećemo ugostitelja koji se čudi kako Gradska tržnica može biti krcata ljudima, a kafići ne smiju raditi. Ne želi govoriti imenom i prezimenom jer se boji da bi mu se to moglo obiti o glavu sada kada će na sve strane morati tražiti pomoć.

- Možda sam ja lud, ali mi se stvarno ne čini da je normalno imati punu tržnicu, a da ugostiteljski objekti ne smiju raditi. Pa tamo je čovjek na čovjeku, a mi nismo smjeli imati više od 25 ljudi u kafiću. Ja tu stvarno ne vidim logiku. I tamo u Zagrebu, gdje je situacija eskalirala, može biti milijarda ljudi u tramvajima i autobusima, natiskani jedni na druge, ali mi ne smijemo imati ni jednog čovjeka u objektu. Ja tu stvarno ne vidim logiku - govori nam i odlazi vrteći glavom.

Šok zbog izleta u Zagreb

Srećemo prijatelja Nenu koji se baš vratio iz Zagreba, išao je u šoping u Ikeu. Potom je supruga tražila da odu u Arenu, ali ju je uspio nagovoriti na odlazak u West Gate koji je bliže Zaprešiću. Htio je tamo jer se nadao da neće biti gužve zbog lokacije. 

- Prijatelju, tamo je gužva kao da je Badnjak! Šokirali smo se! Znači, jedva prolaziš koliko ima ljudi. I sad neka netko objasni kako u šoping centru može biti natiskano tisuće ljudi bez distance, a u kafićima ne smije biti ni jedan. U redu, ljudi nose maske, ali stvarno ih je previše unutra i to nikome ne smeta - priča nam čovjek koji nije ugostitelj, ali mu nisu jasni ni kriteriji po kojima restoran ne smije raditi, ali u šoping centru u Zagrebu može biti takva masa ljudi pogotovo zbog toga što tamo situacija s koronom eskalira.

Ostavljamo prijatelja i odlazimo na tržnicu. tek je prošlo podne, gužve tamo više nije bilo. Prodaju se zadnje količine voća i povrća. 

- Bilo je ljudi, ali to i treba tako biti. Moraju ljudi kupiti svježe voće i povrće, meso... Bolje je i da su tu na tržnici gdje je otvoreno, nego da su u trgovinama gdje je zatvoreno. Ovdje je sve domaće i zdravo, a i uvijek je prozračno, govori nam bakica smijući se iza maske. 

Na daruvarskoj tržnici danas je bilo ljudi, ali već oko 12 sati svi su otišli svojim kućama/Foto Nikica Puhalo
Na daruvarskoj tržnici danas je bilo ljudi, ali već oko 12 sati svi su otišli svojim kućama/Foto Nikica Puhalo

Bliži nam se blagdansko vrijeme, a čini se da su svi napeti. Dolazi vrijeme obiteljskih okupljanja, darivanja i veselja, a malo tko sada razmišlja o tome. Dvadeset i prvi prosinac je blizu i mnogi ga se boje. Nitko ne želi uoči Božića doznati od gazde da više nema posla za njega. 

Djelatnici kafića i noćnog kluba Public stolice s terase nose u skladište/Foto: Nikica Puhalo
Djelatnici kafića i noćnog kluba Public stolice s terase nose u skladište/Foto: Nikica Puhalo

Djelatnici kafića i noćnog kluba Public stolice s terase nose u skladište/Foto: Nikica Puhalo
Djelatnici kafića i noćnog kluba Public stolice s terase nose u skladište/Foto: Nikica Puhalo