Fotografija: Velik broj mališana, članova bjelovarske knjižnice daruje svoje slikovnice kako bi obradovali druge vršnjake/Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar
Galerija
Velik broj mališana, članova bjelovarske knjižnice daruje svoje slikovnice kako bi obradovali druge vršnjake/Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Na Dječji odjel bjelovarske knjižnice pristižu slikovnice... Klinci još stignu pokloniti svoju

"Htjeli bismo potaknuti najmlađe da daruju onu knjigu koja im je draga i koju su prerasli. Želimo da shvate da će tiime nekoga tko nema slikovnica uvelike razveseliti", kaže MikačevićBJELOVAR – Povodom Međunarodnog dana darivanja knjigom koji se obilježava 14. veljače, Dječji odjel Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar organizira akciju pod nazivom "ČITAM, DAM, SRETAN SAM,  svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj“.

Akcija traje od 17. siječnja do 11. veljače i već je svojevrsna tradicija u bjelovarskoj knjižnici, što je dokaz kako Bjelovarčani vole darivati. Provjerili smo, stoga, kako teče ovogodišnja akcija i jesu li knjižničarke zadovoljne uključivanjem građana, posebice onih najmlađih.

Odličan odaziv Bjelovarčana

-Svake godine obilježavamo Međunarodni dana darivanja knjigom. A darivanje slikovnica akcija je koja se organizira u sklopu nacionalne kampanje Čitaj mi. Sada je to već sedma godina, a da se uključe, pozivaju se svi, kako djeca, tako i odrasli, kazala nam je Branka Mikačević, voditeljica Dječjeg odjela knjižnice dodavši kako je odaziv Bjelovarčana i ove godine dobar.

Branka Mikačević, voditeljica Dječjeg odjela bjelovarske knjižnice/Foto: Dječji odjel Narodne knjižnice P. Preradović Bjelovar
Branka Mikačević, voditeljica Dječjeg odjela bjelovarske knjižnice/Foto: Dječji odjel Narodne knjižnice P. Preradović Bjelovar

-Slikovnica i knjige nam pristižu, a svi oni koji će darovati svoju slikovnicu, dobit će zahvalnicu za sudjelovanje. Istaknula bih još da bismo htjeli probuditi ljubav prema čitanju. Ali i potaknuti naše najmlađe da daruju onu knjigu koja im je draga i koju su prerasli. Želimo da shvate da time čine dobro djelo jer će nekoga tko nema svojih slikovnica uvelike razveseliti, kazala je Mikačević.

Slikovnice svakim danom pristižu u knjižnicu/Foto: Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović" Bjelovar
Slikovnice svakim danom pristižu u knjižnicu/Foto: Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović" Bjelovar

Inače, upravo na Međunarodni dan darivanja knjigom koji se obilježava 14. veljače dobivene slikovnice i knjige bjelovarska knjižnica distribuira dalje.

Suradnja s udrugama i ustanovama

-U prvom redu darujemo Odjel pedijatrije u bjelovarskoj Općoj bolnici, no i sve ostale odjele, pedijatrijske ambulante u gradu, kao i sve ustanove koje se bave djecom. Tu imamo dobru suradnju s različitim udrugama u Bjelovaru, kao i s obrtima za dadilje. Lijepa je to priča, a naročito nas veseli kada doznamo kako se slikovnice uistinu čitaju i koriste, zaključila je Mikačević.

Da slikovnice pojačano pristižu u knjižnicu potvrdila nam je i Snježana Berak, knjižničarka na Dječjem odjelu.

Snježana Berak, viša knjižničarka na Dječjem odjelu/Foto: Martina Čapo
Snježana Berak, viša knjižničarka na Dječjem odjelu/Foto: Martina Čapo

-Gotovo svi naši članovi nešto donesu, najviše imamo slikovnica i materijala koje su oni prerasli, stiglo nam je nešto i iz ilustrirane povijesti svijeta. Dobili smo cijeli komplet, pa onda nešto slikovnica što su klinci dobili na poklon pa im je viška ili su to prerasli. Pravo stanje znat ćemo tek sljedeći tjedan, kada će svoje donacije donijeti Dječji vrtić Bjelovar. Oni su baš ciljano za naš odjel kupili nešto manje od 30-ak naslova. Uglavnom, akcija je veoma uspješna i ponosni smo na nju, zaključila je Berak naglasivši još jednom važnost čitanja na glas djeci od najranije dobi.

Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković
Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković