Fotografija: Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

"Daruvarski klavir kupili smo za 140.000 kn. Sad vrijedi 150.000 $ i jedan je od najskupljih u RH!"

Profesorica Vanda Cegledi, ravnateljica Glazbene škole otkriva nam detalje kampanje kojom je Daruvar dobio za "malen" iznos na kraju dobio skupocjeni glazbeni instrument



Što je to umjetnost? 

Nitko baš ne zna nabolje. Nekima je to stvaranje lijepog nakita, drugi se vide u skulpturama, treći rado pišu poeziju, četvrti se nađu na daskama koje život znače, a peti sviraju ili pjevaju. 

Imala osjećaj

Što je onda umjetnost?

Definicija je medicinski stroga. Umjetnost (lat. ars), osobita je ljudska djelatnost čije se značenje izgrađuje i očituje u složenom komunikacijskom procesu između umjetnika, umjetničkoga djela i publike.

Dopremanje klavira u Glazbenu školu Brune Bjelinskog/Foto: Glazbena Škola Brune Bjelinskog
Dopremanje klavira u Glazbenu školu Brune Bjelinskog/Foto: Glazbena Škola Brune Bjelinskog
Dopremanje klavira u Glazbenu školu Brune Bjelinskog/Foto: Glazbena Škola Brune Bjelinskog
Dopremanje klavira u Glazbenu školu Brune Bjelinskog/Foto: Glazbena Škola Brune Bjelinskog
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ipak, iza te stroge doktrine postoji ono nešto neopisivo golim okom. Osjećaj. A upravo to imala je profesorica Vanda Cegledi, ravnateljica daruvarske Glazbene škole Brune Bjelinskog i zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara. 

Osjetila je i to što? Jedan poseban klavir. Taj "komad" žica i drveta nije samo to, jer gradu predstavlja priliku za turističku, umjetničku, ma svakojaku promidžbu. Ali priča iza njega je krajnje osebujna. Do te mjere da se bojimo da će profesor Vladimir Mlinarić malo požaliti što ga je prodao, ali o tome redom. 

- Kad sam tek došla u Daruvar 1996. Glazbena škola bila je u krajnje neadekvatnim uvjetima. Bili su u podrumu Osnovne škole Vladimira Nazora. Nastavnika je bilo četiri, danas nas je zaposlenih gotovo trideset. Svega je nedostajalo - prisjeća se Cegledi. Kaže kako je dolaskom "na scenu" shvatila kako najviše nedostaje instrumenata. 

Klavir je težak

- Imala sam učenicu na seminaru u Rovinju. Iznenadila se kako zvuči klavir. Malo se čak i prepala. To je jedan težak instrument. Ranije smo svirali na svakakvim pianinima. Prije su učenici morali svirati na nekim lošim instrumentima. Njoj nije bilo jedinoj tako. Stvarno nam je nedostajalo svih instrumenata. Samo je sada jasnije koliko smo prije imali manje - kazuje. 

Pokrenula je stoga jednu od prvih crowdfunding kampanja u Hrvatskoj. I to baš zato kako bi se prikupila sredstva za željeni klavir. A nije to bilo kakav, već jedan od najmodernijih i najnovijih klavira. Čak se i gradovi poput Zagreba ne mogu pohvaliti takvim.

- Odaziv je bio fantastičan! Preko platformi poput YouTubea iskazali su nam potporu mnogi. Među njima su i pokojni Oliver Dragojević, ali i Tereza Kesovija te Željko Pervan čiji je video bio izuzetno gledan. Naposljetku smo skupili čak 180 tisuća kuna - kazuje Cegledi. 

Pogledajte video: 

Morat ćemo dalje u kunama, iako smo svi u eurima. Naime, zanimljivo je reći da je klavir o kojem pišemo danas "težak" oko milijun kuna. 

- Da, tako nešto oko 150.000 dolara - kazuje prof. Cegledi. 

Riječ je o klaviru marke Kawai. Pravi "Japanac". Njegove su specifikacije impresivne, Shigeru Kawai dio je dugačke povijesti i tradicije ove zanimljive japanske tvrtke. Polirana ebanovina daje mu posebnu specifičnost i malo drugačije note. 

Kako se onda dogodilo da Daruvar ima klavir vrijedan oko milijun kuna?

- Mislili smo i sami da je takvo što vrlo teško. No, eto, dogodilo se. Početna je cijena bila oko 300.000. Imali smo tu sreću da  Bio je to osebujan i fantastičan put. Naime, prof. Vladimir Mlinarić, ugledni pijanist koji predaje u Ljubljani, preselio je i morao je negdje udomiti svoj klavir - objašnjava prof. Cegledi.

Nije ni njemu to bilo lako pa ga je privremeno udomio u svom stan, a zatim u Muzičkoj akademiji u Ljubljani. No, shvatio je da nema dovoljno mjesta. Zato je klavir odlučio prodati.

Bio je to potez koji se Daruvaru itekako isplatio jer je, kako za djecu ali i slavne glazbenike, klavir postao dragulj ljubitelja žičanih instrumenata.

- Nama su počeli dolaziti izvanredni pijanisti, a ne moram ni govoriti tko je sve od vrhunskih međunarodnih glazbenika zasvirao ovdje, kaže. 

"To je divan zvuk"

Ističe kako je ugledni profesor bio među prvima koji su zasvirali na glasovitom glasoviru. 

- Ne moram ni reći da se oduševio. Rekao je kako je to divan zvuk. Ranije je svirao u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, ali ističe da to nije to - kazuje Cegledi.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku! i TikToku!