Fotografija: Mjesto stravične prometne nesreće u Rogoži kod Garešnice/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Mjesto stravične prometne nesreće u Rogoži kod Garešnice/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Podignuta optužnica protiv vozača saniteta koji je kod Garešnice četvero pacijenata odvezao u smrt

Četvero onkoloških pacijenata vozilo se prema Daruvaru iz Zagreba gdje su bili na terapijama na Odjelu onkologijeŽupanijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv 54-godišnjeg vozača sanitetskog vozila koji je 29.lipnja skrivio prometnu nesreću u Rogoži kod Garešnice u kojoj su poginule četiri osobe.

Prema priopćenju DORH-a, 54-godišnjeg vozača se tereti da je 29. lipnja 2020. u 13.05 sati u Rogoži kod Garešnice, upravljao sanitetskim vozilom kolnikom iz smjera Kutine prema Garešnici.

Frontalni sudar

- Okrivljenika se tereti da se kretao brzinom od 131 km/h, iako je brzina kretanja prometnim znakom bila ograničena na 40 km/h te da se propustio kretati obilježenom prometnom trakom koja se proteže uz desni rub kolnika iako je bio dužan kretati se tom trakom. Tereti ga se da je, prolazeći kroz lijevi zavoj, sanitetskim vozilom prešao na lijevu stranu kolnika, a kojom se, pravilno kretalo teretno vozilo, pa je, u nastavku vožnje, uslijed nepropisne brzine i kretanja lijevom prometnom trakom, sanitetsko vozilo prednjim dijelom udarilo u prednji dio teretnog vozila. U prometnoj su nesreći vozač i suvozač teretnog vozila zadobili tjelesne ozljede, dok su od zadobivenih ozljeda četiri putnika u sanitetskom vozilu preminula - kažu u DORH-u.

Ukoliko mu se na suđenju dokaže krivnja, mogao bi dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

"Ajme, koliko mrtvih"

Kako je neposredno nakon stravične nesreće pisao Jutarnji list, u frontalnom sudaru sanitetskog vozila s teretnjakom, dvije su osobe preminule na mjestu nesreće, a dvoje kasnije u bolnici. Vozač saniteta koji je skrivio nesreću zadobio je teške tjelesne ozljede.

- Čuo se strašan udarac. Taman smo ručali na terasi, kad je najednom netko viknuo: 'Ajme, koliko mrtvih.' Izašli smo na ulicu baš kad su Hitna i policija pod sirenama dolazili. Ne znam što da kažem, dovoljan je trenutak nepažnje da se životi zaviju u crno. Vozač saniteta nije mogao van. Kasnije smo čuli da ima otvoren prijelom noge. Mještani i prolaznici su se okupili i pomagali im - ispričala je tada za Jutarnji list stanovnica Rogoža.

Četvero onkoloških pacijenata vozilo se prema Daruvaru iz Zagreba gdje su bili na terapijama na Odjelu onkologije. Iako su svi bili vezani pojasom, nakon stravičnog sudara popucala su sjedala, a nesretni pacijenti padali su jedni po drugima.