Fotografija: Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX, Goran Mehkek/CROPIX
Galerija
Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX, Goran Mehkek/CROPIX

Zabrana rada trgovina nedjeljom ostaje na snazi: "Šeparović: Vlada je objasnila zašto je to važno"

U tri odluke koje su, kako je rekao predsjednik USUD-a Šeparović, "od javnog interesa", je i odbijanje zahtjeva za ocjenu Zakona o izbornim jedinicamaUstavni sud danas je podržao zabranu rada trgovina nedjeljom. 

Presedan je to jer je isti sud dosada dva puta (isključujući treći u vrijeme pandemije), raspravljao o toj temi te je svaki puta utvrdio da je zabrana rada nedjeljom neustavna. Ovog puta promijenili su mišljenje.

Rješenje doneseno većinom

“Donijeli smo tri odluke od javnog interesa”, rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na početku, javlja N1.

“Nismo prihvatili prijedlog za pokretanje postupka vezano uz Zakon o trgovini. Ovo rješenje doneseno je većinom od 10 glasova, troje sudaca je bilo protiv, a 4 je najavilo izdvojeno mišljenje.”

Rješenje je doneseno većinom od 10 glasova, protiv su bili suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec koji su najavili izdvojena mišljenja. Izdvojena podupiruća mišljenja najavili su suci Ingrid Antičević Marinović, Branko Brkić i Miroslav Šumanović.

“Odbili smo i zahtjev za ocjenu Zakona o izbornim jedinicama i odbacili prijedloge. Odluka je donesena većinom od 9 glasova.” Odluka i rješenje doneseni su većinom od 9 glasova, protiv su bili suci Andrej Abramović, Ingrid Antičević Marinović, Lovorka Kušan i Goran Selanec koji su najavili izdvojena mišljenja. Izdvojena podupiruća mišljenja najavili su suci Branko Brkić, Davorin Mlakar i Miroslav Šumanović.

“Ukinuli smo članak 43, stavak 3, Zakona o HRT-u kojim je propisano da kad HRT obavlja djelatnost kao javnu službu, radnici HRT-a nemaju pravo na štrajk. Ova odluka donesena je jednoglasno”, rekao je.

Cjelovite odluke s izdvojenim mišljenjima bit će dostupne na stranicama suda kroz osam dana.

"Izbalansirati prava i interese"

Pojašnjavajući odluke Šeparović je istaknuo: “Što se tiče Zakona o trgovini, već dvaput smo odlučivali o tzv. neradnoj nedjelji. 2004. smo ukinuli taj zakon zbog nejednakosti u postupanju ovisno o površini prodajnog prostora. Drugi puta smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj koji se htio postići zabranom rada nedjeljom. U ovoj smo odluci – u pravnom poretku RH nedjelja je dan koji se smatra danom odmora te reguliranje radnog vremena ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Ovu odluku treba promatrati u kontekstu ovog zakona. Ne mogu se stajališta Ustavnog suda sadržana u zakonima koji su nekad bili na snazi, automatski primjenjivati nekritički.

Predsjednik ustavnog suda Miroslav Šeparović /
Foto: Damjan Tadić/CROPIX
 
Predsjednik ustavnog suda Miroslav Šeparović / Foto: Damjan Tadić/CROPIX  

Smatramo da treba izbalansirati prava i interese trgovaca, zaposlenika i potrošača. Analizom sve tri grupe utvrdili smo da nijedna grupe ovime ne trpi prekomjeran teret.”

Potom je dodao o Zakonu o izbornim jedinicama: “Ljetos smo utvrdili da biračko pravo u 10 izbornih jedinica nema jednaku snagu. Naložili smo da se to ispravi i u našoj odluci smo naveli slijedeće: Ustav nikakav izborni modelne  traži od zakonodavca. Zakonodavac je slobodan uz poštovanje ustavnih načela, no model Ustavom nije propisan.” Napomenuo je da granice izbornih jedinica što više moraju poklapati s granicama lokalnih jedinica.

“Analizom Zakona utvrdili smo da je zakonodavac poštovao bitna stajališta Ustavnog suda. Što se tiče cijepanja izbornih jedinica na geografski teško razumljiva područja i tvrdnje da nisu uvaženi standardi Ustavnog suda, utvrdili smo da nijedna od tih izbornih jedinica ne odstupa od zakonom propisanog praga. Vodilo se računa o prirodnim granicama te povijesnim, sociološkim, kulturnim, prometnim i drugim kriterijama s temeljnim načelom – jednaka težina biračkog glasa u svakoj izbornoj jedinici”, dodao je Šeparović, javlja N1.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!