Fotografija: Mario je vjerni čitatelj našeg portala / Foto: MojPortal.hr
Galerija
Mario je vjerni čitatelj našeg portala / Foto: MojPortal.hr

Nepokretnom Mariju Rotary Club Bjelovar i Vacom darovali računalo

Cilj humanitarne akcije bio je kupnja neuroloških kolica za Marija. I dobit će ih za nekoliko dana. Ali akcija je bila čudesna: još je dobio i centralno grijanje, drva za ogrjev, prijeko potrebnu gotovinu. A na kraju i potpuno novo računalo...Teško je opisati taj iskreni smiješak na licu Marija Ferenčića kada je na Badnji dan prvi put uključio svoje novo računalo. Kako se nasmijao gledajući u novi ekran svog novog računala, tako nam se svima razvukao smiješak na licu. I njegovoj majci Veri i tati Darku i našem novinaru Mariju Baraću koji mu je pomogao spojiti sve komponente i kablove.

"I... Što kažeš?", pitali smo ga. 

Mario je nekoliko trenutaka gledao u ekran i onda, ne skidajući smiješak s lica, rekao: 

"Super je...."

"Je li brži od starog?"

"Uf, da brži... Neusporedivo", rekao je ne skidajući pogled s ekrana. Dvanaest godina staro računalo koje je dosad koristio, zahvaljujući Vacomu i Rotary Clubu Bjelovar, odlazi u povijest. 

Nenadoknadiv gubitak

Mario Ferenčić (33) bio je tema naše priče koju smo objavili 12. prosinca ove godine. Naime, obitelj Ferenčić je živjela normalnim i mirnim životom u žumberačkom naselju Kostanjevac nedaleko Jastrebarskog. A onda su stvari krenule po zlu. Sve je počelo kada je, prije 12 godina, Marijev stariji brat Dario poginuo u prometnoj nesreći. Obitelj se teško nosila s nenadoknadivim gubitkom, a tata Darko se zbog te tragedije morao i psihički liječiti. 

Mario Ferenčić svečano pokreće svoje novo računalo / Foto: MojPortal.hr
Mario Ferenčić svečano pokreće svoje novo računalo / Foto: MojPortal.hr

Nekoliko godina kasnije, 2013. godine, Mario je, također u prometnoj nesreći, teško stradao kada je tog svibanjskog jutra putovao na posao. Liječnici su mu uspjeli spasiti život, ali je pretrpio teške tjelesne ozljede i ostao nepokretan. S obzirom na to da su liječničke prognoze ipak bile optimistične i dale naslutiti da bi Mario, uz kvalitetne terapije i liječničku skrb, možda mogao ponovno prohodati, Vera i Darko su život posvetili tom cilju i preselili se u Krapinske Toplice. Mario je u tamošnjoj bolnici za rehabilitaciju svaki dan išao na fizikalne terapije sve dok mu država 2017. godine novim zakonom to nije onemogućila. 

U međuvremenu je ponovno ostvario pravo na redovnu fizikalnu terapiju, ali su im životni troškovi bili preskupi te su odlučili svoju životnu borbu nastaviti u Lipiku, primarno zbog Lipičkih toplica. 

Naš novinar Mario Barać za Marija Ferenčića je spojio sve komponente računala / Foto: MojPortal.hr
Naš novinar Mario Barać za Marija Ferenčića je spojio sve komponente računala / Foto: MojPortal.hr

Mario nema nikakvih mentalnih poteškoća, normalno priča i komunicira. Jako voli kompjutor i internet, ali je ograničen jer mu je pokretna samo šaka desne ruke. Dosjetljivom i upornom kakav je, i to je bilo dovoljno da se snađe pa iskoristi dugački križni odvijač i pomoću njega tipka slova na tipkovnici.

Čuda su se zaredala

Mojportal.hr pokrenuo je tada humanitarnu akciju, koju je prenošenjem naše priče o Mariju pomogao i Jutarnji list. Mario je, naime, za Božić imao samo jednu želju - nova neurološka kolica jer su mu se njegova nakon tri godine korištenja gotovo pa raspala, a pravo na druga stječe tek za dvije godine. 

Preslika članka s MojPortal.hr s kojim je krenula humanitarna akcija za Marija Ferenčića / Foto: Preslika
Preslika članka s MojPortal.hr s kojim je krenula humanitarna akcija za Marija Ferenčića / Foto: Preslika

I ne da se sada dogodilo čudo nego su se čuda zaredala!

Akcija je, zahvaljujući dobrim ljudima u Hrvatskoj, ali i Hrvatima u dijaspori, više nego uspjela. Ne samo da su čitatelji u svega nekoliko dana uspjeli prikupiti dovoljno novca za nova neurološka kolica koja koštaju oko 10.000 kuna, nego se skupilo i za drva za ogrjev i još neke prijeko potrebne životne potrepštine. U akciju se uključila i Zagrebačka županija, koja je već godinama uz obitelj Ferenčić (i svaka im čast na tome) koja im je nešto ranije pomogla adaptirati kupaonicu, a sada su im u Lipiku, u sasvim drugoj županiji, ugradili centralno grijanje tako da Mariju sada više nije hladno u sobi. 

Mario, tata Darko i majka Vera nestrpljivo očekuju završetak instalacije / Foto: MojPortal.hr
Mario, tata Darko i majka Vera nestrpljivo očekuju završetak instalacije / Foto: MojPortal.hr

Našem portalu zatim se javio i gospodin Josip Škrtić koji u Kanadi vodi radijsku emisiju na hrvatskom jeziku. Pročitao je priču objavljenu na našem portalu, prepričao je u eteru i pozvao slušatelje da pomognu Mariju. Kanadski Hrvati su mu uplatili 9800 kuna. I njima hvala im na tome.

Također se javio i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je rekao kako će mu grad urediti pristup kući koji sada nikako nije adekvatan za osobu koja se kreće uz pomoć neuroloških kolica. 

Tata Darko divi se snazi i vedrom duhu svog sina Marija / Foto: MojPortal.hr
Tata Darko divi se snazi i vedrom duhu svog sina Marija / Foto: MojPortal.hr

I baš kada smo mislili da se akcija približila svome kraju, javili su nam se Igor Valentić, vlasnik lanca trgovina informatičkom opremom Vacom i Boris Budinjaš, direktor daruvarske tvrtke SAB koja proizvodi držače alate za alatne strojeve i zastupnik je japanskog proizvođača Kubota te njemačkog proizvođača građevinskih strojeva Kramer Werke. Obojica su, inače, članovi Rotary Cluba Bjelovar, koji okuplja uspješne poduzetnike koji su posvećeni i humanitarnom radu u svakodnevnom životu. 

Donacija Rotarijanaca i Vacoma

Pročitali su da Mario koristi 12 godina staro računalo pa su mu odlučili donirati novo; u paketu je dobio računalo s i3 procesorom i SSD diskom, bitno veći monitor dijagonale 24 inča, zvučnike... 

- Drago mi je da je Rotary Klub Bjelovar i tvrtka Vacom ovom akcijom pomogla našem Mariju Ferenčiću kako bi dobio računalo za pristup internetu i novim tehnologijama. Rotary Club Bjelovar i tvrtka Vacom nastoje promicati načela uključivosti ranjivih skupina, a ovom akcijom pomažemo Informacijsko-komunikacijsku pristupačnost osoba s invaliditetom - rekao nam je vlasnik tvrtke Vacom Igor Valentić.

Članovi Rotary Cluba Bjelovar Igor Valentić, vlasnik tvrtke Vacom i Boris Budinjaš iz daruvarske tvrtke SAB sa zapakiranim računalnim komponentama za Marija Ferenčića / Foto: MojPortal.hr
Članovi Rotary Cluba Bjelovar Igor Valentić, vlasnik tvrtke Vacom i Boris Budinjaš iz daruvarske tvrtke SAB sa zapakiranim računalnim komponentama za Marija Ferenčića / Foto: MojPortal.hr

Marijevoj majci Veri oči su se neprestano punile suzama.

- Dragi ljudi, ne poznam vas, a toliko ste nam pomogli. Ne znam uopće kako bih se zahvalila. Mariju sve ovo puno znači, sretan je, a sad je dobio i novo računalo. Mi smo zbog njega i uveli internet, nama internet ne treba. Ali njemu puno znači. Ne mogu vam opisati koliko mu puno znači - govorila je brišući suze dok je Mario i dalje zaljubljeno gledao u ekran.

- Evo, pogledajte ga! On je takav od jutra! Čim se probudi, on se smije. Stalno je dobre volje iako je nepokretan. Nevjerojatna je njegova snaga - govori ponosno otac Darko. 

A Mario i dalje gleda u novi ekran. Križnim odvijačem ukucava adresu i zatim otvara članak. 

"Joooj, mama, tata, vidite, ovaj je vozio auto s više od dva promila u krvi! Taj se baš dobro napio!", rekao je Mario sjedeći u svojim raspadnutim neurološkim invalidskim kolicima držeći u jedinoj pokretnoj desnoj ruci križni odvijač s kojim pritišće tipke i surfa. 

Tako, kada drugi put popijete i odlučite sjesti u auto ili jednostavno divljate na cesti, sjetite se našeg dobrog Marija.

Vaša trenutna glupost nekome može potpuno promijeniti život.

Ovu smo fotografiju snimili na odlasku, iz hodnika. Čista sreća / Foto: MojPortal.hr
Ovu smo fotografiju snimili na odlasku, iz hodnika. Čista sreća / Foto: MojPortal.hr