Fotografija: Foto: Grad Pakrac
Galerija
Foto: Grad Pakrac

Umirovljenici: "Projekt 'Zajedno u drugu mladost' donio nam je pregršt zabave, pjesme i plesa"

U sklopu projekta bilo je planirano ukupno 468 aktivnosti, a usprkos svim ograničenjima u kojima se živjelo posljednje dvije godine, plan je prebačen i održano je više od 600 aktivnostiZavršnom konferencijom, zabavnim programom, „plesnjakom“ i druženjem u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu, u petak 30. rujna završen je projekt „Zajedno u drugu mladost“ koji je posljednje dvije godine umirovljenicima s područja Pakraca i Lipika itekako obogatio društveni život  i time podigao kvalitetu života uopće.

Projekt je zaključen upravo onako kako je i provođen, uz puno osmjeha, dobrog raspoloženja, zabave, pjesme i plesa.

Rasplesani surpružnici Čelec/Foto: Grad Pakrac
Rasplesani surpružnici Čelec/Foto: Grad Pakrac

Opći cilj projekta bio je razvoj i provedba lokalnih programa u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika. Aktivno starenje je jedan od osnovnih načela rezolucije UN-a, ali i Nacionalne strategije u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti. 

Brojne aktivnosti

Protiv socijalne isključenosti umirovljenice i umirovljenici su se borili raznim aktivnosti koje su u sklopu projekta provođene svaki tjedan. Organizirane su razne radionice i to kulinarske, likovne pa i informatičke, zatim različita predavanja, nekima su koristile vježbe s fizioterapeutom koje su organizirane dva puta tjedno, formiran je i Klub čitatelja starije dobi, družili su se uz sport, društvene igre i šetnje, išli su na zanimljive izlete i posebno dobro su se zabavljali na „plesnjacima“ za koje je vladao veliki interes. 

U sklopu projekta je bilo planirano ukupno 468 aktivnosti, a usprkos svim ograničenjima u kojima se živjelo posljednje dvije godine, plan je prebačen i održano je više od 600 aktivnosti.

Danijela Kiš/Foto: Grad Pakrac
Danijela Kiš/Foto: Grad Pakrac

Naglasak na to su u prigodnom obraćanju stavile i Danijela Kiš, ravnateljica Gradskog društva crveni križ Pakrac i Ruža Vulinović, predsjednica Matice umirovljenika Pakraca i Lipika koje su partnerski provodile ovaj projekt.

Postali smo „svoji“

- Svi mi umirovljenici, bilo da smo se prije poznavali ili smo se znali tek iz viđenja, tijekom ovog projekta postali smo „svoji“. Dijelili smo međusobno tuge i radosti, bili ovdje jedni za druge i u velikom broju raznoraznih aktivnosti, svatko je mogao pronaći ponešto za sebe. U dvije godine smo proživjeli i prošli puno toga zajedno, išli smo na izlete u mjesta koja mnogi od nas možda nikada ne bi mogli posjetiti. Uživali smo u svemu kao da nam je tek 30 godina! Projekt nam je vratio radost na lice, a uz prijateljstva, projekt je iznjedrio i neke nove ljubavi i simpatije. Na kraju moram spomenuti svu veličinu naše Ivanke Čuline koja je od samog početka projekta naša najaktivnija umirovljenica, osoba koja je s puno truda i ljubavi animirala naše neupućene sugrađane da nam se pridruže, rekla je u svom obraćanju Ruža Vulinović.

Ruža Vulinović/Foto: Grad Pakrac
Ruža Vulinović/Foto: Grad Pakrac

Da umirovljenicima bude ugodno i da im ništa ne manjka tijekom cijelog projekta, a posebno na završnoj konferenciji, brigu su vodile Vanja Ražov, voditeljica projekta te koordinatori Marija Tomaši, Ruža Vulinović i Brigita Ražov koja je u projektu sudjelovala svim srcem. 

Nova prijateljstva

– Mnoge od ovih ljudi sam poznavala površno, iz viđenja, ali smo se kroz aktivnosti toliko povezali da mogu reći da sam zahvaljujući tom projektu sada bogatija za nekoliko novih pravih prijateljica. To je ogromna vrijednost projekta koji je nama umirovljenicima posebno bio od pomoći u vremenu korone i ograničenja. Mene je projekt doslovno podigao, inače volim ljude, al ovo nas je baš jako povezalo. Sad na kraju kada projekt završava moram priznati da nam je svima baš teško jer smo se naviknuli jedni na druge. Nadam se da ćemo naći način da ostanemo u kontaktu i nastavimo se družiti jer bi bilo šteta da sad sve naglo prestane, ističe Brigita. 

Projekt je iznjedrio i neke nove ljubavi/Foto: Grad Pakrac
Projekt je iznjedrio i neke nove ljubavi/Foto: Grad Pakrac

Projekt „Zajedno u drugu mladost“ vrijedan je milijun i 556 tisuća kuna od čega 85% osigurava Europski socijalni fond, a 15% državni proračun. Projekt se financira iz programa: „Pridruži se – aktivni u mirovini“. Projekt je proveden u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a pripremila ga je i prijavila Lokalna razvojna agencija Poduzetnički centar Pakrac d.o.o.

Najdraži „plesnjaci“

Nakon razgovora s veselim i raspoloženim umirovljenicima nije bilo teško izvući zaključak da su im najdraže aktivnosti bile izleti i posebno plesnjaci.

Rasplesani umirovljenici na završnoj konferenciji/Foto: Grad Pakrac
Rasplesani umirovljenici na završnoj konferenciji/Foto: Grad Pakrac

– Da nije bilo ovog projekta tko zna koliko bi svi mi bili aktivni i koliko bi uopće izlazili. Ovako, uživala sam u šetnjama po šumi, izletim i druženju. Koristile su mi i vježbe s fizioterapeutom. U stvari odlično je bilo sve. Pomoglo nam je u vrijeme korone jer smo se i tada nalazili uz poštivanje mjera. Nedostajat će mi projekt, ali sam sigurna da ćemo se mi neki i dalje držati zajedno i družiti. U zadnje vrijeme je sa mnom na aktivnosti išla i moja 6-godišnja unučica Dina i kad sam joj rekla da to sad završava, bilo joj je jako žao jer je uživala u likovnim radionicama, rekla teta Ivanka. 

Ivanka i Ana/Foto: Grad Pakrac
Ivanka i Ana/Foto: Grad Pakrac

Ana Rovazdi je također imala samo riječi hvale.

- Slušali smo jako korisna predavanja, kuhali smo, igrali se i baš lijepo zabavljali. Prekrasan projekt! 

Miss i mister Ljerka i Zvonimir

Za dobro raspoloženje se na završnoj konferenciji brinuo glazbenik Miroslav Miro Badrov. U službenom dijelu prigodno je obilježen i Međunarodni dan starijih osoba koji se svake godine obilježava 1. listopada, a ovogodišnji se obilježava pod motom - „Prilagodljivost starijih osoba svijetu koji se mijenja“.

Za atmosferu se probrinuo Miro/Foto: Grad Pakrac
Za atmosferu se probrinuo Miro/Foto: Grad Pakrac

Vrhunac zabave ipak je bio izbor za miss i mistera projekta. Umirovljenici su odlučili da su miss i mister Ljerka i Zvonimir Hihlik, učiteljski bračni par koji zajedno imaju 157 godina. 

Miss i mister projekta Ljerka i Zvonimir Hihlik/Foto: Grad Pakrac
Miss i mister projekta Ljerka i Zvonimir Hihlik/Foto: Grad Pakrac

– Jako mi se svidio cijeli projekt i sudjelovala sam u skoro svemu, al najviše u ovakvim druženjima jer volim glazbu, rekla je Ljerka. Zvonimira je otkrio tajnu kako doživjeti osamdesete godine.

– Treba biti optimista u svemu, a posebno treba tražiti ovako lijepo društvo. Zabavljao sam se s vama odlično i velika vam hvala, poručio je Zvonimir okupljenima.

On i Ljerka će zahvaljujući ovoj tituli, uživati jedan cijeli vikend u Daruvarskim toplicama. 

Dobra ekipa

Druženje je ono u čemu je najviše uživala i Branka Štrbac.

– Baš smo se našli kao dobra ekipa. Posebno kako je krenula korona, taj projekt je pomogao nama umirovljenicima jer smo kroz druženja i aktivnosti manje mislili o tim problemima i manje nas je bilo strah. Ovaj projekt mi je u 59. godini života donio jednu novu, pravu prijateljicu i jednog prijatelja. Moja djeca su u početku mislila: Jadna mama, sama, a ja malo-malo na plesnjaku, uz smijeh je priznala Branka.

Na kraju, slobodan sam zaključiti da su umirovljenici kroz ovaj projekt, nas koji se tek nadamo doživjeti umirovljeničke dane i godine, naučili kako treba živjeti. Zato se nadam da će, bez obzira što je ovaj projekt završio, naći način da nastavite i dalje tako kvalitetno živjeti svoje umirovljeničke dane.

EU projekt
EU projekt

EU projekt
EU projekt