Fotografija: Parovi često znaju odustati od posvajanja zbog izrazito kompliciranih zakonskih procedura/Foto: Unsplash
Galerija
Parovi često znaju odustati od posvajanja zbog izrazito kompliciranih zakonskih procedura/Foto: Unsplash

"Udomitelja u BBŽ sve manje, ali je 2020. bila čudesna - posvojeno je bitno više djece"

"Najtužnije je kada imamo mlade bračne parove koji na kraju ipak odustanu. Razlog tome su, manjak stručne podrške, male novčane naknade, zakonski uvjeti...", kaže ravnateljica PopovićBJELOVAR – Prošlo je nekoliko dana od smrti dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll, a tuga zbog njezine sudbine ne jenjava. Cijela Hrvatska ujedinjena je u jednom, jedinom cilju - da se takvo što više nikada na ponovi. A kako bi se to postiglo, jasno je da su potrebne korjenite promjene na mnogim poljima vezanim uz socijalnu skrb.

Doznajemo kakvo je stanje na području Bjelovarsko-bilogorske županije, točnije na području djelovanja bjelovarskog Centra za socijalnu skrb, u čemu nam pomaže ravnateljica Danijela Popović. Ono što valja napomenuti jest da je i ona sama, kao i njezini kolege, potresena događajima u našoj zemlji.

Nepredviđene situacije

- Sigurno je da nam nije drago kada vidimo brojne optužbe na naš račun, nad nama se provodi medijski linč. Moji kolege se jako trude, no, nažalost, imamo opravdan strah. Mi se trudimo što više ići na teren, biti što prisutniji u problematičnim obiteljima, no ne možemo biti s njima 24 sata dnevno. Raditi na tim odjelima uistinu je odgovoran i stresan posao, a naši socijalni radnici imaju jako velik broj predmeta. Često se događaju nepredviđene situacije u koje su nerijetko uključeni policija, sudovi i znamo dosta biti rastrgani - kazala nam je ravnateljica Popović dodavši kako je godinama prisutan i manjak socijalnih radnika čime se neminovno dolazi do činjenice da su oni zaposleni preopterećeni.

Obiteljski centar provodi grupe podrške za udomitelje/Foto: Obiteljski centar
Obiteljski centar provodi grupe podrške za udomitelje/Foto: Obiteljski centar

U cijeloj toj priči pozitivno je što je prošle godine posvojeno čak petero djece, što je znatno više od uobičajenog prosjeka kada se u jednoj godini posvoji jedno ili dvoje mališana.

- Posvojenje je vezano uz puno zakona i istina je da se gubi dosta vremena jer primjerice roditelji ne daju svoj pristanak, pa cijela situacija završi na sudu, pa se ne pojave na ročištu, pa im se ne može uručiti rješenje i to je uistinu stvar zakona - iskrena je Popović kojoj je cilj barem povećati broj udomitelja kojih je također, nažalost sve manje.

Zakonski uvjeti

- Broj udomitelja za odrasle osobe je otprilike isti unazad nekoliko godina, dok broj udomitelja za djecu opada. Najtužnije je kada imamo zainteresirane mlade bračne parove koji na kraju ipak odustanu. Razlog tome su velika odgovornost o brizi za djecu, kontakti s obitelji udomljenog djeteta, manjak stručne podrške u zajednici (nedostaju logopedi, dječji psihijatri...), male novčane naknade, zakonski uvjeti i slično - kazala je ravnateljica Popović dodavši kako Centar za socijalnu skrb Bjelovar u ovom trenutku na smještaju u obiteljima udomitelja ima 42 djece koja su smještena i područjima drugih Centara za socijalnu skrb.

Valja napomenuti kako je na području Bjelovarsko-bilogorske županije evidentirano ukupno 153 udomiteljske obitelji (36 za djecu i 117 za odrasle), a na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Bjelovar ima ukupno 63 udomiteljske obitelji - 12 obitelji za djecu i 51 obitelj za smještaj starijih osoba.

Obiteljski centra provodi edukaciju za posvojitelje
Obiteljski centra provodi edukaciju za posvojitelje

Za sve one koji možda ne znaju, udomljenje je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se korisniku (djetetu ili odrasloj osobi) osigurava privremeni  ili dugotrajni smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji. Obitelj udomitelja osigurava stanovanje, prehranu, odgoj, čuvanje, brigu o zdravlju i obrazovanju te druge potrebe korisnika. Posvojenje je poseban oblik obiteljsko pravnog zbrinjavanja i zaštite djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi kojim se stvara trajan odnos roditelja i djeteta. Posvojitelj posvojenjem stječe pravo na roditeljsku skrb.

Obiteljski centar Bjelovar koji je produžena ruka bjelovarskog Centra za socijalnu skrb već dugi niz godina provodi radionice za udomitelje i posvojitelje. Kakve i s kojim ciljem, pojasnila je predstojnica Obiteljskog centra Romana Misir.

Grupe podrške

- Radimo grupe podrške udomiteljima, to je naš program i njegov cilj je osnaživanje udomiteljskih obitelji kroz stjecanje svih potrebnih vještina i znanja. Imamo različite teme, nekada se radi o komunikaciji s udomljenom djecom, o pomoći pri učenju, radimo na stvaranju pravilnog psihofizičkog, socijalnog i emocionalnog razvoja udomljene djece jer cilj je da oni imaju kvalitetu života u udomljenim obiteljima, a isto tako važno je dati podršku udomiteljima da se što bolje snađu u toj ulozi – kazala nam je Romana Misir pojasnivši kako se radionice održavaju jednom u tri mjeseca u trajanju od dva sata.

Edukacije koje organizira Obiteljski centar vodi stručni kadar/Foto: Obiteljski centar
Edukacije koje organizira Obiteljski centar vodi stručni kadar/Foto: Obiteljski centar

Riječ je o interaktivnim radionicama nakon kojih udomitelji mogu postaviti različita pitanja stručnom kadru. Inače, program edukacije i podrške provode socijalna radnica i psihoterapeutkinja Ljiljana Malčić i magistra socijalne politike Diana Hodak.

Promocija udomiteljstva

- Naša vrata su za udomitelje otvorena i u ostalim danima, mi im omogućujemo telefonske razgovore ili online susrete sa stručnim kadrovima ako nas žele nešto pitati izvan grupa, na samo, individualno - istaknula je Misir i dodala kako udomiteljima njihova stručna podrška puno znači. Imaju se kome obratiti, imaju puno pitanja, a naročito kod dolaska djeteta u obitelj kada se svi trebaju prilagoditi jedni na druge. Zaključak je da svakako treba pojačano raditi na promociji udomiteljstva te na taj način preventivno djelovati da se sustav socijalne skrbi unaprijedi.