Fotografija: Vaša djeca će postati pravi plivači iz pomoć stručnih trenera/Foto: Duje Klarić/CROPIX(ilustracija)
Galerija
Vaša djeca će postati pravi plivači iz pomoć stručnih trenera/Foto: Duje Klarić/CROPIX(ilustracija)

U Daruvaru kreće škola plivanja za djecu neplivače: "Uz pomoć trenera postat će sjajni plivači"

U tijeku su prijave, a program počinje u ponedjeljak, 11. travnja na bazenima Hotela Termal, kaže predsjednik udruge Super-Sportaš, Petar OtkovićSportska udruga Super - Sportaš u suradnji s Daruvarskim toplicama organizira program obuke neplivača za svu djecu koja ne znaju plivati.

Obuku će, prema riječima predsjednika Udruge Petra Otkovića provoditi iskusni treneri, magistri kineziologije s višegodišnjim  iskustvom u radu na području plivanja, odnosno poduke neplivača. U tijeku su prijave, a program počinje u ponedjeljak, 11. travnja na bazenima Hotela Termal.

Ciklus od 18 sati

- Program se odvija po ciklusima, a svaki ciklus sastoji se od devet treninga u trajanju od dva školska sata (ukupno 18 sati) koji se odvijaju u poslijepodnevnim terminima. Treninzi se odvijaju tri puta tjedno, a po završetku prijava ćemo formirati skupine prema razredima, ističe Otković. 

Inače, struka plivanje zbog svog iznimnog značenja sa zdravstvenog, pedagoškog i socijalnog gledišta, smatra svakodnevnom potrebom suvremenoga čovjeka.

Plakat škole plivanja/ Foto: Sportska udruga Super - Sportaš
Plakat škole plivanja/ Foto: Sportska udruga Super - Sportaš

- Prema podacima Ministarstva turizma i sporta 30 do 70 posto učenika trećih razreda ne zna plivati. Ti postotci variraju pa se tako u kontinentalnoj Hrvatskoj taj broj se penje i do 70 posto. Nadalje, struka utvrđuju i to da se sa sociološkog stajališta, učenje plivanja u skupini može rezultirati i različitim poznanstvima pa i čvrstim prijateljstvima, dok neznanje plivanja isključuje subjekta iz različitih sadržaja blizu vode i u vodi što može trajno loše utjecati na mladu osobu, dodaje Petar Otković. 

Nadalje, uz opće poznati pozitivan utjecaj plivanja na zdravlje, Otković ističe da znanje plivanja omogućuje cijeli niz korisnih aktivnosti.

Brojne prednosti plivanja

- Djeca u najmlađoj dobi imaju senzibilne faze u kojima se pojačano razvijaju određene sposobnosti poput koordinacije, agilnosti i brzine što se plivanjem dosta razvija, posebno koordinacija jer u isto vrijeme rade i ruke i noge. Plivanje prevenira mnoge bolesti, poput bolesti krvožilnog sustava. Jako je dobro za zdravlje, rast i razvoj djece budući da se oni puno istežu tijekom samog treninga. Poboljšava i razvija snagu i izdržljivost te stvara zdrave navike. Tu su svakako i socijalizacija, odnosno druženje s vršnjacima i rad u timu. Radimo i dosta natjecanja gdje djeca moraju prihvatiti poraz ili pobjedu, čestitati drugome, naučiti čekati red i slično. Ostvarujemo dosta tih odgojnih ishoda, pored ovih sportskih i rekreativnih, naglašava Otković.

Podjela diploma prošlogodišnjim polaznicima Obuke neplivača/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš
Podjela diploma prošlogodišnjim polaznicima Obuke neplivača/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš

Svi zainteresirani za obuku neplivača trebaju ispuniti pristupnicu i poslati je na e-mail adresu otkovic10@hotmail.com ili se javite na broj mobitela 099/6937-780 i saznajte sve detalje. 

- Broj mjesta je ograničen, a liste i skupine se formiraju prema redoslijedu primitka pristupnice. Navedenu pristupnicu roditelji ne moraju potpisivati, već samo ispuniti kako bi imali sve potrebne podatke. Nakon završetka prijava i formiranja skupina, povratno ćemo sve kontaktirati i se javiti mailom o ostalim detaljima ( točan početak programa, termini, ostali detalji,…), zaključio je predsjednik Sportske udruge Super - Sportaš Petar Otković. 

Prošlogodišnji polaznici/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš
Prošlogodišnji polaznici/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš