Fotografija: Foto: Goran Mehkek/CROPIX (ilustracija)
Foto: Goran Mehkek/CROPIX (ilustracija)

Radnica opsovala šeficu zbog stalnih prigovora pa dobila otkaz. Sud: "Sad joj isplatite 3499,90 €"

Nakon što je dobila otkaz jer jer rekla šefici "Boli me k...", radnica je podignula tužbu protiv poslodavca, a sud je na kraju odlučio da otkaz radnici nije bio zakonitDjelatnica prodavaonice odjeće u zadarskom trgovačkom centru koja je dobila izvanredni otkaz jer je iziritirana višekratnim prigovaranjima šefice sve opsovala riječima ‘boli me k...c‘, nakon čega je otišla kući, nezakonito je otpuštena s posla.

Dvije godine od kada je podignula tužbu protiv poslodavca smatrajući kako je izvanredni otkaz koji je tada dobila nezakonit, poslodavac joj sada, nakon presude Tomislava Bage, suca Općinskog suda u Zadru, mora podmiriti sudske troškove, te vratiti šest ugovorenih mjesečnih bruto plaća u ukupnom iznosu od 3499,90 eura, piše Slobodna Dalmacija,

Nije zatraženo očitovanje

Prodavačica je dobila izvanredni otkaz nakon što je do 10. siječnja 2021. u trgovini zatekla opomenu na kojoj je pisalo njezino ime. Od nje nije zatraženo bilo kakvo očitovanje o navodnim ranijim povredama obveza iz radnog odnosa, već je neposredno nadređena djelatnica zatražila da se potpiše na već unaprijed pripremljene i ispisane obrasce u kojima su bile opisane navodne povrede koje su se navodno dogodile u studenom 2020. godine.

Odbila ih je potpisati jer se nije mogla složiti s već unaprijed pripremljenim tekstom. Zbog pritiska kojem je bila izložena osjetila je izrazit stres i zdravstvene tegobe uslijed čega je odmah otišla po svoje stvari i zatražila liječničku pomoć zbog čega joj je i otvoreno bolovanje.

Tog je dana pozvana na očitovanje pod optužbom da je u više navrata proizvode u trgovini obilježavala s pogrešnim cijenama, i to na način da je primjerice jedne ženske hlače obilježila sa cijenom od 75 kuna, dok je njihova stvarna cijena evidentirana u blagajni iznosila 125 kuna. U trgovini je, kako je naveo poslodovac, primijećen veći broj takvih propusta te je naloženo da provjeri sve proizvode te iste uredno obilježi s točnim cijenama, a što nije napravila.

Odgovor na tužbu

Poslodavac je u odgovoru na tužbu naveo kako se odbila se očitovati, te je uzela svoje privatne stvari i otišla s radnog mjesta nakon što je od neposredno nadređene radnice pozvana na očitovanje u odnosu povrede obveza iz radnog odnosa. Po odlasku sa posla opsovala je neposredno nadređenu radnicu, te je rekla kako odlazi doma.

U sudskom postupku koji je nakon toga pokrenut nije bilo sporno da trgovkinja nije potpisala opomenu, odnosno zahtjev za očitovanjem koju je sačinio poslodavac, već s utvrđivalo je li opsovala svog nadređenog, zbog čega je tog dana napustila radno mjesto i predstavlja li to opravdan razlog za otkaz.

Sudac Bago je utvrdio kako u spisu nema dokaza da je prodavačica opsovala bilo koga 10. siječnja 2021. odnosno da je izjavila: "boli me k...c" kako je iskazivala djelatnica koja joj je tada bila nadređena. Štoviše, takvo što nisu potvrdile ni ostale radnice u tom dućanu.

Prema miišljenju suca, iskazi svjedokinja nisu mogli biti od većeg značaja budući da one nisu bile prisutne događaju, a svoja saznanja o tome pretežno su crpile od same tužiteljice, a djelomično su o tome čule od drugih djelatnica.

"Nije opravdan razlog za otkaz"

- Sam odlazak tužiteljice s radnog mjesta tog dana ne može se kvalificirati kao opravdan razlog za otkaz jer je dostavila izvješće o privremenoj nesposobnosti, spriječenosti za rad u kojoj je navedeno da takva nesposobnost, spriječenost traje upravo od 10. siječnja 2021. (do 19. siječnja 2021). Predmetno izvješće nije osporeno bilo kakvim dokazom, pa sud uzima ono što je u istome navedeno kao istinito.

Zbog svega navedenog sud smatra da je odluka o izvanrednom otkazu ugovora o radu tužiteljici suprotna Zakonu o radu, odnosno da je tužbeni zahtjev osnovan pa je odlučeno kao u točki I izreke. S obzirom na zauzeti stav sud nije utvrđivao je li činjenica što tuženik nije tužiteljici dao mogućnost očitovanja sukladno Zakonu opravdano ili ne, piše Slobodna Dalmacija.

S obzirom na to kako nema dokaza da je kod tuženika formirano radničko vijeće ili da postoji sindikalni povjerenik, nije moglo biti utvrđeno da je postojala obveza tuženika postupiti sukladno Zakonu o radu - naveo je sudac Bago u obrazloženju presude.

Poslodavac je odluku donio 14. siječnja 2021. unatoč činjenici da mu je bilo poznato kako je djelatnica bila na bolovanju, a od nje ranije nije zatraženo bilo kakvo očitovanje o navodnim povredama obveza iz radnog odnosa, već je neposredno nadređena djelatnica zatražila samo da se potpiše na već unaprijed pripremljene i ispisane obrasce u kojima su bile opisane povrede koje su se navodno dogodile u studenom 2020. godine.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!