Fotografija: Foto: Željko Hajdinjak/Cropix (ilustracija)
Foto: Željko Hajdinjak/Cropix (ilustracija)

Od početka godine 118 sudara sa životinjama: "Zabilježeno čak 86 naleta na srne"

Vozači su na području PU požeško-slavonske imali bliske susrete i s jelenima, jazavcima, divljim svinjama, zečevima, lisicama, psima i mačkamaPolicijska uprava Požeško-slavonska izvijestila je o zabrinjavajućem porastu broja sudara vozila sa životinjama na cestama Požeško-slavonske županije.

Tako je pd početka ove godine do danas, zabilježeno ukupno 118 takvih sudara, što ukazuje na potrebu za povećanjem svijesti i opreznosti vozača.

Najopasnije ceste

Najveći broj sudara odnosi se na nalete na srneću divljač, čiji je broj iznosio 86. Također su zabilježeni slučajevi sudara s jelenima (10), psima (7), jazavcima (4), divljim svinjama i zečevima (3 svaki), lisicama i mačkama (po 2) te jednim nepoznatim životinjama.

Prema izvješću, najveći broj sudara zabilježen je na području Policijske postaje Požega (50), slijedi Policijska postaja Pleternica s 44 slučaja, dok je na području Policijske postaje Pakrac zabilježeno 24 sudara vozila sa životinjama. Državna cesta DC38 (Pakrac-Požega) bilježi 17 sudara, dok se na Državnoj cesti DC51 (Požega-Brestovac) dogodilo 6 sudara vozila s divljači.

- Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odgovoran je vlasnik životinje - kažu u PU požeško-slavonskoj.

Maksimalan oprez

Kako bi se izbjegli ovakvi  događaji, policija upozorava vozače na maksimalan oprez na cestama pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Također,  upozoravaju vozače na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači.

- Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj - dodaju u PU požeško-slavonskoj.

Isto tako, vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 30,00 eura.