Fotografija: Na Omanovcu je održan Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza koji je okupio više od 140 planinarskih vodiča iz cijele Hrvatske/Foto: Mario Barać
Galerija
Na Omanovcu je održan Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza koji je okupio više od 140 planinarskih vodiča iz cijele Hrvatske/Foto: Mario Barać

Planinarski vodiči na Omanovcu: "Psunjske planinarske staze prepoznate su u cijeloj državi"

Sudionici ovog događanja će članovima svojih društva preporučiti naš kraj za neki budući posjet. Stoga je ovo domaćinstvo promocija za Pakrac i Omanovac, rekao je Zoran Milaković, iz PD-a „Psunj“ PakracPAKRAC - Pakrac, točnije planinarski dom na Omanovcu, proteklog je vikenda bio hrvatsko kontinentalno planinarsko središte obzirom na to da je održan Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza koji je okupio više od 140 planinarskih vodiča iz cijele Hrvatske.

Na ovom, prvom takvom okupljanju planinarskih vodiča u eri nakon korone, sudjelovali su planinari vodiči iz čak 11 od ukupno 12 Stanica planinarskih vodiča koliko ih djeluje na području Hrvatske.

Sudionici zbora vodiča/Foto: Mario Barać
Sudionici zbora vodiča/Foto: Mario Barać

Da je tome uistinu tako potvrdile su registracije automobila parkiranih oko Omanovca i to iz Splita, Makarske, Šibenika, Zadra, Rijeke, Gospića, Karlovca, Zagreba, Koprivnice, Varaždina, Bjelovara, Slavonskog Broda, Virovitice, Našica, Đakova, Vinkovaca, Osijeka.

Planinari iz Sarajeva

Ovaj planinarski događaj imao je i međunarodni karakter obzirom da su na njemu sudjelovali i gosti iz Bosne i Hercegovine, konkretno predstavnici Stanice planinarskih vodiča Sarajevo.

Anamarija Blažević/Foto: Mario Barać
Anamarija Blažević/Foto: Mario Barać

- Vrlo rado dolazimo na ovo šire područje koje u planinarskom smislu ima jako dobru infrastrukturu. Planinari Pakraca i Lipika su jako dobro organizirani, vrijedni i jako puno rade na markiranju i uređivanju planinarskih staza koje koriste i turisti. Imamo i jako dobe odnose s domaćinima, odnosno domarom u planinarskom domu. Zato u brojnim prilikama ovdje organiziramo razne vježbe za područje Slavonije, a na nivou Hrvatske ovdje organiziramo tečajeve za planinarske vodiče A standarda, rekao nam je Dražen Mlinarić, pročelnik Stanice planinarskih vodiča Slavonije koja je bila domaćin ovog događanja.

Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza na prigodnoj je svečanosti otvorio Darko Berljak, predsjednik Saveza koji je planinarskim vodičima uputio riječi hvale. Isto su učinile i Karolina Supina Vrabec, pročelnica Komisije za vodiče te Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica koja je okupljene upoznala s do sad učinjenim po pitanju obnove Omanovca, ali i s daljnjim planovima uređenja i razvojnim projektima.

Omanovac - omiljeno „brdo“

- Želim vam dobrodošlicu na naše „brdo“ koje je omiljeno izletište nama Pakračanima i Lipičanima. Kroz planinarstvo aktivno razvijamo i turizam i sport a planinari koji su okupljeni u našem društvu su važan dio naše zajednice, naglasila je Blažević.

Tijekom dvodnevnog programa planinari – vodiči su upoznati s novostima u Pravilniku Komisije za vodiče s čime ih je upoznao Davor Rogina, vodič instruktor, a predstavljen je i prijedlog Postupka za licenciranje planinarskih vodiča HPS-a te uloga vodiča u provođenju općih planinarskih škola (Dubravko Balent). Planinarski vodiči su kroz Aktualni sat saznali i odgovore na ostala pitanja koja su ih zanimala, a shodno planinarskoj tradiciji, večer je zaključena druženjem uz glazbu i ples.

Darko Berljak, predsjednik HPS-a/Foto: Mario Barać
Darko Berljak, predsjednik HPS-a/Foto: Mario Barać

Loše vrijeme i kiša su ograničile planinare da sadržaje organiziraju samo u prostoru doma, pa je tako u nedjelju, u prostoru doma, radionicu prve pomoći održao dr. Dario Švajda.

Hrvatska ima 853 licencirana planinarska vodiča i 272 pripravnika, a na području Pakraca i Lipika djeluje pet licenciranih vodiča i dva pripravnika. Jedan od licenciranih planinarskih vodiča je Zoran Milaković, ujedno i predsjednik Planinarskog društva „Psunj“ Pakrac.

Kako postati planinarski vodič?

- Vodička služba Hrvatskog planinarskog saveza je stručno osposobljena i dobrovoljno organizirana planinarska služba HPS-a za vođenje planinara po planinama u zemlji i inozemstvu, u svim godišnjim dobima.

Zoran Milaković/Foto: Mario Barać
Zoran Milaković/Foto: Mario Barać

Da bi netko postao licencirani planinarski vodič prije svega je potrebno da bude član planinarskog društva te da ga njegovo društvo kandidira za sudjelovanje na tečaju za vodiča koji najčešće bude organiziran tijekom dva vikenda. Na tečajevima se uči o orijentaciji, meteorologiji, opremi, kretanju u planinama i snalaženje u prirodi, prva pomoć i osnove spašavanja, snalaženje u prirodi, vođenje grupe i slično. Nakon edukacije slijedi određeni period pripravništva uz mentore, nakon čega slijedi polaganje ispita pred komisijom, pojasnio je Milaković. Dodao je da se na Omanovcu redovito svake godine održavaju takvi tečajevi za vodiče te ispiti. Ove godine je na tečaju u mjesecu listopadu sudjelovalo 25 polaznika iz svih dijelova kontinentalne Hrvatske.

Zanimalo nas je i što po njegovom mišljenju ovaj Zbor vodiča HPS-a znači lokalno za Pakrac.

- Svatko tko sudjeluje na ovom Zboru je licenciran i ovlašten da može voditi svoju grupu ljudi, posjetitelja. Neki od sudionika su već bili ovdje, a neki su došli po prvi put i oni će članovima svojih društva potencijalno preporučiti ovaj kraj za neki budući posjet. Dakle ovaj Zbor za nas najviše znači u smislu promocije i budućih turističkih posjeta Pakracu i Omanovcu, rekao je Milaković i dodao kako je više puta tijekom Zbora istaknut značaj volonterskog vodičkog djelovanja u planinarskim udrugama u cilju podizanja razine sigurnosti kod kretanja i boravka u planinama.

90 km planinarskih staza

Tijekom vikenda mogle su se čuti brojne pohvale na račun domaćih planinara, prije svega Planinarskog društva Psunj Pakrac koji ima stotinjak članova i koji brine i održava ukupno 90 kilometara planinarskih staza. Milaković kaže da ih to svrstava na visoko 4. mjesto u cijeloj Hrvatskoj po kilometarskom broju staza o kojima brinu.

– U planu su nam još neke dodatne staze, posebno sada kada dobijemo certifikat o završetku razminiranja gdje više nećemo imati minski sumnjivih područja, tvrdi Milaković.

Dražen Mlinarić/Foto: Mario Barać
Dražen Mlinarić/Foto: Mario Barać

Mlinarić dodaje da održavanje planinarskih staza nije nimalo lak posao, a problem s kojim se planinari posljednjih godina sve češće susreću je sječa šuma.

Masovna sječa šuma!

- Hrvatska se masovno siječe! Mi planinari koji se stalno krećemo po šumama i po ovih pet slavonskih gora, svjedoci smo da se šume jako puno sijeku i stalno pokušavamo na to upozoriti i ukazati. Nažalost to je slučaj i u ostalim dijelovima Hrvatske, a tog problema nije pošteđena i Europa, tvrdi Mlinarić.

Karolina Supina Vrabec/Foto: Mario Barać
Karolina Supina Vrabec/Foto: Mario Barać