Fotografija: Premijer Andrej Plenković položio je vijenac kod spomenika na ulazu u tvornicu Borovo /
Foto: Vlado Kos/CROPIX 
Premijer Andrej Plenković položio je vijenac kod spomenika na ulazu u tvornicu Borovo / Foto: Vlado Kos/CROPIX  

Obilježavanje Dana sjećanja počinje u 10, stavili jednu ružu na svaki grob

Udruga "Vukovarske majke" i Savez Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja položili su ukupno 400 ruža kako bi svaki poginuli branitelj danas imao cvijet na grobuUdruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke" i Savez Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja na grob svakog vukovarskog branitelja položili su ružu i upalili svijeću, piše Vukovar.hr.

Ispred Grada Vukovara pridružila im se zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić. 

Više od 400 ruža položeno je na pojedinačne grobnice jer je nedopustivo da na grobu branitelja ne bude cvijeće i upaljena svijeća čak i ako nemaju više nikoga svoga. Svi smo im vječno dužni i zahvalni za njihovu žrtvu koju su dali u obrani Vukovara i stvaranju Republike Hrvatske.

"Svakoga je dana sve manje živih roditelja pa i supruga poginulih branitelja niti jedan grob danas neće biti bez cvijeća i svijeće" rekla je predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko, za Vukovar.hr.

Počast ispred bolnice

Sinoć su Vukovarci i djelatnici bolnice paljenjem svijeća ispred i u dvorištu vukovarske bolnice te molitvom, odali počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991.

Molitvu su predvodili vukovarski franjevci, a sudjelovali su i predsjednik Vlade Andrej Plenković s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministrom obrane Mariom Banožićem. Kod bolnice su također bili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković, zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić te ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

Program je zbog epidemiološke situacije bio kratak, a dodatnu emociju dala mu je svoji sudjelovanjem i klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj.

Danas smo slobodna zemlja

"Večeras, ovdje, u krugu vukovarske bolnice prisjećamo se strašnih trenutaka od prije 29 godina, kao i svih onih koji su dali život za slobodu Hrvatske, svih vukovarskih branitelja i ranjenika. Posebno želim kazati da je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu, da smo slobodni i živimo u demokratskoj zemlji", izjavio je premijer Andrej Plenković, a u ime vlade se zahvalio posljednjem zapovjedniku obrane Vukovara Branku Borkoviću, ravnateljici Vesni Bosanac, braniteljima te svim Vukovarcima i Vukovarkama, piše Jutarnji.hr

Program ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se održava pod geslom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta" i uz posebne epidemiološke uvjete, počet će u srijedu u 10 sati ispred vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice.