Fotografija: Ministrica poljoprivrede Marija Vučković /Foto: Robert Fajt/CROPIX
Galerija
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković /Foto: Robert Fajt/CROPIX

Ministrica: "Zbog jagodara Brinjakapišem dopis Europskoj komisiji"

Ministrica vjeruje kako će situacija oko Matije Brinjaka biti riješena do prvog kvartala 2021. godine. Kaže da postoje tri modela s kojim bi mu mogli pomoći i da vjeruje kako će jedan biti prihvaćenSvašta se u posljednjih desetak dana dogodilo Matiji Brinjaku, proizvođaču jagoda iz Velikog Banovca pokraj Pakraca. Prvo je za MojPortal.hr ispričao svoju priču o proizvodnji jagoda na OPG-u Brinjak, u inovativnom horizontalnom visećem. Riječ je uzgoju jagoda "u vis" s čim se zapravo na bitno manjoj površini dobiva bitno veći urod. 

Nekih sat vremena nakon što smo objavili veliku priču koju je s njim napravio naš novinar Mario Barać, Brinjaku je zazvonio mobitel: zvali su ga iz Ministarstva poljoprivrede i poručili mu da se ministrica Marija Vučković želi sastati s njim u Zagrebu. Brzo su dogovorili i termin, ponedjeljak, 30. 10. u 9. 30 sati.

Preslika članka objavljenog u ponedjeljak na Mojportal.hr
Preslika članka objavljenog u ponedjeljak na Mojportal.hr

Hobi pretvorio u posao

Brinjak je, inače, po struci medicinski tehničar koji je stalno zaposlen u pakračkoj Udruzi za promicanje inkluzije koja skrbi o osobama s intelektualnim poteškoćama. Jagodarstvo mu je bilo hobi koji se polako pretvara u ozbiljan posao. 

Ministrica Vučković održala je obećanje i sastala se s njim. Nazvali smo ih, zanimalo nas je kako je sastanak prošao. Brinjak je tu bio prilično zakopčan - iz pristojnih razloga.

Matija Brinjak, 30-godišnji vlasnik OPG "Brinjak" iz Velikog Banovca kod Pakraca/Foto: Mario Barać
Matija Brinjak, 30-godišnji vlasnik OPG "Brinjak" iz Velikog Banovca kod Pakraca/Foto: Mario Barać

- Da, sastali smo i mogu vam reći da sam jako zadovoljan. Ministrica me je saslušala, zanimalo ju je sve o mom načinu uzgoja jagoda. Sastanak je bio jako pozitivan i dobro je što smo se sastali. No, ne bih smio reći ništa više od toga jer mislim da ne bi bilo pristojno s moje strane. Možda će vam ministrica reći nešto više, ali ja bih se zasad zadržao na ovome što sam rekao. kazao nam je Brinjak ispričavajući se što ne može otkriti ništa više. 

S druge strane, ministrica Vučković bila je otvorenija u razgovoru. 

- Razgovarali smo o njegovom inovativnom uzgoju jagoda, to je dobar model, ali kod gospodina Brinjaka je problem što on na maloj površini uzgaja veću količinu jagoda zbog načina na koji ih uzgaja. Zbog toga ima problem s takozvanom ekonomskom veličinom jer se prema pravilima iz Bruxellesa, ekonomska veličina se gleda prema površini zemljišta i onda u slučaju gospodina Brinjaka to ispada nepravda jer površina zemlje u njegovom slučaju nije odraz ekonomske veličine. Zbog toga ću pisati Europskoj komisiji i pokušati izmijeniti način na koji se računa ekonomska veličina jer, pokazuje to i Brinjakov slučaj, način na koji se ona računa zna biti nepravedan - rekla je za MojPortal ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Ekonomska veličina

Brinjak se bavi takozvanim horizontalnim visećim uzgojem u kojem su jagode posložene u redovima jedne iznad drugih, slikovito rečeno na nekoliko katova. Zbog toga mu je potrebna bitno manja površina zemlje za veći urod, ali kod poticaja mu radi problem jer se u uvjetima za poticaje gleda površina zemlje, a ne konačni urod, pa ne ispunjava kriterije. 

Matija Brinjak koristi horizontalni viseći uzgoj s kojim može dobiti veći urod na manjoj površini/Foto: Mario Barać
Matija Brinjak koristi horizontalni viseći uzgoj s kojim može dobiti veći urod na manjoj površini/Foto: Mario Barać

- Ekonomska veličina bi trebala predstavljati godišnju količinu proizvodnje, onda bi se dobila prava slika o određenom gospodarstvu. Treba se pozabaviti metodologijom, a mi iz Ministarstva poljoprivrede ćemo angažirati savjetnika koji će proučiti drukčije načine na koje možemo računati ekonomsku veličinu. Ona bi se, primjerice, mogla računati prema prometu preko računa ili evidenciji prodanih proizvoda. Upravo oko toga ćemo napraviti dopis za Europsku komisiju i pokušati promijeniti način računanja ekonomske veličine kako bi on bio pravedniji i uključio inovativne uzgajivače poput gospodina Brinjaka - rekla je za MojPortal.hr ministrica Vučković. 

Ministrica vjeruje kako će situacija oko Matije Brinjaka biti riješena do prvog kvartala 2021. godine. Rekla nam je kako, zapravo, postoje tri modela s kojim bi mogla pomoći Brinjaku te da je sigurna kako će jedan od ta tri modela na kraju biti prihvaćen. To bi značilo da će Brinjak moći još povećati svoju proizvodnju, ali i da bi njegov način uzgoja jagoda mogao postati rasprostranjen u Hrvatskoj.

Matija Brinjak jagode je počeo uzgajati iz hobija, a hobi je prerastao u ozbiljan biznis/Foto: Mario Barać
Matija Brinjak jagode je počeo uzgajati iz hobija, a hobi je prerastao u ozbiljan biznis/Foto: Mario Barać