Fotografija: U ovoj godini kroz središte Zrinskog Topolovca bit će izgrađen nogostup u dužini od 500 metara/Foto: Martina Čapo
U ovoj godini kroz središte Zrinskog Topolovca bit će izgrađen nogostup u dužini od 500 metara/Foto: Martina Čapo

Kreće izgradnja 500 metara dugog nogostupa od škole do crkve u Zrinskom Topolovcu

Osim što se bave izgradnjom nogostupa, u općini namjeravaju svake godine u jednom naselju modernizirati javnu rasvjetu. Jakopovac je gotovZRINSKI TOPOLOVAC – U 2021. godini Općina Zrinski Topolovac javila se na raspisan natječaj Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje u Zagrebu. Naime, prijavili su izgradnju prvih metara nogostupa u Zrinskom Topolovcu i prošli.

-Trenutno je u izradi dokumentacija za taj projekt kako bismo u nastavku mogli ishoditi građevinsku dozvolu. Potom raspisujemo javnu nabavu i počinjemo s gradnjom. Namjera nam je u ovoj godini nogostup izgraditi, optimistična je načelnica općine Zrinski Topolovac, Jasna Mikles Horvat.

Od škole do crkve

Inače, riječ je o nogostupu dužine 500 metara. On će biti izgrađen uz glavnu županijsku cestu, od škole pa sve do crkve. Ukratko, kroz centar gdje je najfrekventnije kretanje pješaka, posebice djece.

Projekt je po troškovniku težak nešto više od 700 tisuća kuna, a javna nabava će pokazati točan iznos. Novac u iznosu od 250 tisuća kuna od Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje već je na računu, dok će se za ostatak pobrinuti Općina.

Još jedan od velikih pomaka za područje općine Zrinski Topolovac je i projekt rekonstrukcije javne rasvjete.

-Javna rasvjeta nam je najstarija koja može biti. Riječ je o onim tzv. dudama s limenim obručem. Ona troši jako puno električne energije i brzo se kvari. Održavanje nam je stoga, veoma skupo, ističe Mikles Horvat koja se raspitala kakve lampe bi po najnovijem trendu valjalo nabaviti. Zanimalo ju je koje modele podržava Europska unija te koji su standardi.

Svake godine jedno selo

-Nakon što sam sve ispitala, odlučila sam se iz općinskog proračuna platiti pilot projekt zamjene rasvjete u jednom naselju kako bismo usporedili staru potrošnju s novom nakon modernizacije. Znači, u Jakopovcu smo zamijenili staru rasvjetu s najnovijom i najmodernijom, LED rasvjetom koja je po svim pravilima EU. Nakon što smo usporedili račun za isti mjesec godinu ranije i sada, uvidjeli smo kako je novi račun za 30 do 40 posto manji, pojašnjava načelnica i dodaje kako joj je cilj od ove godine mijenjati rasvjetu u svim naseljima. Svake godine jedno će selo tako dobiti novu, modernu rasvjetu.

-Tako je najisplativije. Koliko imamo novca, toliko ćemo uložiti jer zaduživanje naposljetku uvijek ispadne skuplja opcija, zaključila je Mikles Horvat.