Fotografija: O psima brine četiri djelatnika - doktorica, dvoje tehničara i jedan radnik iz Severina/Foto: Martina Čapo
Galerija
O psima brine četiri djelatnika - doktorica, dvoje tehničara i jedan radnik iz Severina/Foto: Martina Čapo

Igor Brajdić: "Napušteni psi zbrinuti su u severinskom skloništu - pravom hotelu za pse"

Veterinarska stanica Bjelovar prošla je na javnoj nabavi pa će narednih četiri godine skrbiti o napuštenim psima s područja Bjelovara. Grad jelovar će to koštati dva milijuna kunaSEVERIN – „Hotel za pse i to jedan od ponajboljih u Hrvatskoj“, tim je riječima bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić opisao Sklonište za pse u Severinu koje je danas, zajedno sa suradnicima, obišao.

Press konferencija ispred zgrade skloništa u Severinu/Foto: Martina Čapo
Press konferencija ispred zgrade skloništa u Severinu/Foto: Martina Čapo

Naime, na temelju Javne nabave koju je proveo Grad Bjelovar, Veterinarska stanica Bjelovar dobila je posao zbrinjavanja pasa lutalica na bjelovarskom području. Sklonište za životinje nalazi se u Severinu, a trenutačno zbrinjava 109 pasa. Uređeno je prema svim pravilima te osim pasa s područja Bjelovara, zbrinjava i pse iz devet općina.

Kupaonica za pse

-Lani smo proveli javnu nabavu vezano uz azil, a posao je dobila Veterinarska stanica Bjelovar koja ima 45 zaposlenih. Ovo je zapravo hotel za pse, psi imaju veliko imanje po kojem mogu slobodno šetati, imaju svoju kupaonicu i sve druge uvjete za liječenje i boravak. Životinje koje se nalaze ovdje su zaista dobro zbrinute, kazao je Brajdić i dodao kako je ugovor potpisan na četiri godine i težak je ukupno dva milijuna kuna.

Ante Ćorić, voditelj severinskog Skloništa za pse i dogradonačelnik Bjelovara Igor Brajdić/Foto: Martina Čapo
Ante Ćorić, voditelj severinskog Skloništa za pse i dogradonačelnik Bjelovara Igor Brajdić/Foto: Martina Čapo

-Ovdje se godišnje zbrine sigurno oko 120 pasa. Puno se pasa uspije udomiti i to je ono što želimo postići. Pohvaljujem ovu cijelu priču jer ne znam da nešto ovako slično postoji ne samo u našoj županiji ili regiji, već i u cijeloj Hrvatskoj, istaknuo je Brajdić koji se prisjetio i dosadašnje odlične suradnje koju je Grad Bjelovar imao s azilom Šapa.

Valja spomenuti kako je lani sredinom lipnja prvi pas s područja Grada Bjelovara udomljen u Skloništu za pse u Severinu, a dosad je Grad potrošio oko 240 tisuća kuna kako bi sufinancirao smještaj pasa u Severinskom skloništu.

Jedno od ljepših skloništa

Bjelovarski dogradonačenlik je izrazio zadovoljsto što je na Javnoj nabavi prošla upravo Veterinarska stanica Bjelovar.

Trenutno je u Severinu zbrinuto 109 pasa/Foto: Martina Čapo
Trenutno je u Severinu zbrinuto 109 pasa/Foto: Martina Čapo

-Znamo da situacija u poljoprivredi nije bajna, a mi na ovaj način pomažemo. Veseli nas što o napuštenim psima brinu većinom diplomirani veterinari, kao i što tvrtka ima sjedište u Bjelovaru pa sve svoje doprinose plaćaju upravo Bjelovaru, naglasio je Brajdić.

Na koji način rade i kako se brinu o životinjama, kazao nam je član Uprave Veterinarske stanice Bjelovar i voditelj Skloništa za pse u Severinu, Ante Ćorić.

-Naš objekt morao je udovoljiti pravilniku o zbrinjavanju napuštenih pasa, a da bi u tome uspjeli, morali smo uložiti znatna sredstva. Drugog posla sve je manje, mi imamo i ambulantu u Bjelovaru i moram reći kako je nekada bio znatno veći dohodak od velikih životinja. Sve se to promijenilo pa smo odlučili uložiti u sklonište u Severinu. Kada nam je došla inspekcija, rekli su nam da smo jedi od ljepših u Hrvatskoj, možda i najljepši. Ukupno ih je 32 registriranih u zemlji, kazao je Ćorić dodavši kako je sevverinsko sklonište kapaciteta za do 180 pasa.

Udomljavanje pasa

-Trenutno brinemo o 109 pasa, a registrirani smo u listopadu 2020. godine. Dosad smo udomili više od 120 pasa. A otkako smo potpisali ugovor s Gradom Bjelovarom, udomljavanje i tih pasa ide vrlo dobro. Osim s Bjelovarom, potpisali smo ugovore i s ostalim općinama koje gravitiraju Gradu Bjelovaru, kazao je Ćorić i dodao kako o severinskom skloništu brine četvero djelatnika - doktorica, dvoje tehničara i jedan radnik koji stanuje u blizini.

Kupaonica za pse/Foto: Martina Čapo
Kupaonica za pse/Foto: Martina Čapo

-Zaposlili smo jednog djelatika iz Severina. Zasad operativne zahvate radimo u Bjelovaru, no uskoro će se manji kirurški zahvati moći raditi i ovdje, zaključio je Ćorić.

Važno je napomenuti kako će svi psi koji se udome biti kastriranu u trošku Veterinarske stanice Bjelovar.

Psi se slobodno kreću po velikom ograđenom dvorištu/Foto: Martina Čapo
Psi se slobodno kreću po velikom ograđenom dvorištu/Foto: Martina Čapo