Fotografija: Za kupnju školskog pribora i školske opreme roditelji daruvarskih osnovnoškolaca ove godine umjesto na 200 mogu očekivati 300 kuna/Foto: Mario Todoric/CROPIX, MojPortal
Galerija
Za kupnju školskog pribora i školske opreme roditelji daruvarskih osnovnoškolaca ove godine umjesto na 200 mogu očekivati 300 kuna/Foto: Mario Todoric/CROPIX, MojPortal

Grad Daruvar za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente pripremio više od milijun kuna

Program stipendija bit će pojačan ostavštinom naše sugrađanke Slavice Rukavina tako da ćemo imati dvije vrste stipendija – gradsku i onu Slavice Rukavina, kaže gradonačelnik LneničekDARUVAR – Nova školska godina počinje za manje od mjesec dana pa mnogi školarci u pratnji svojih roditelja kreću u nabavku svega onog potrebnog za nastavu. Neprestana poskupljenja ne pomažu kućnim budžetima, pa svaka pomoć „sa strane“ itekako dobro dođe. Na nju su se odlučili i u Gradu Daruvaru pripremivši gotovo milijun kuna za svoje školarce i studente.

Detalje o tome tko i koliko gradskog novca može očekivati nam je otkrio daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček.

Zahtjevi za školski pribor

-Za osnovnoškolce smo povećali iznose u odnosu na prošlogodišnja izdvajanja. Za kupnju školskog pribora i školske opreme roditelji ove godine umjesto 200 mogu očekivati 300 kuna. Na taj novac može računati gotovo 900 učenika naših osnovnih škola. Podijelit ćemo roditeljima zahtjeve koje će nam oni vratiti ispunjene. Sredstva će im biti isplaćena u rujnu, odnosno u listopadu, ističe Lneniček i odaje kako su spremni i programi stipendija. Kako za srednjoškolce, tako i za studente.

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Predrag Uskoković
Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Predrag Uskoković

-Program stipendija bit će pojačan ostavštinom naše sugrađanke Slavice Rukavina koja je svoju imovina ostavila za stipendiranje učenika i studenata tako da ćemo imati dvije vrste stipendija – gradsku i od Slavice Rukavina.

Zanimala nas je razlika između te dvije vrste stipendija kako bi srednjoškolci, odnosno studenti imali kompletnu informaciju.

Povratna stipendija

-Kod naše gradske stipendije uvjet je da kasnije mladi ljudi potraže posao na području Daruvara, dok se druga stipendija nakon pronalaska posla zapravo vraća, ali pod vrlo povoljnim uvjetima. Dakle, rok vraćanja bit će duplo duži od vremena u kojem se stipendija koristila, pojašnjava gradonačelnik Lneniček.

Krenula je nabavka školskog pribora/Foto: Mario Todoric/CROPIX (Ilustracija)
Krenula je nabavka školskog pribora/Foto: Mario Todoric/CROPIX (Ilustracija)

Dodajmo, kada se uzmu u obzir sve spomenute komponente – odnosno pola milijuna u proračunu pripremljenih kuna za gradske stipendije, stipendije Slavice Rukavina u iznosu od 300-injak tisuća kuna te pomoć za školski pribor u iznosu od 300 tisuća kuna, ispada da će Grad Daruvar u predstojećoj školskoj, tj akademskoj godini svojim mladim sugrađanima pomoći s više od milijun kuna.