Fotografija: Iz javnog vodovodnog sustava Šumetlica dnevno se troši 300 kubika vode više nego što se zahvaća/Foto: Pakrački list
Iz javnog vodovodnog sustava Šumetlica dnevno se troši 300 kubika vode više nego što se zahvaća/Foto: Pakrački list

Direktor Voda Lipik: "Ne zalijevajte vrtove i ne perite aute, prijeti nam nestašica vode"

Isto tako mole građane da potrošnju vode za uobičajene higijenske aktivnosti svedu na najmanju moguću mjeru
Dugotrajno  toplo i sušno razdoblje s jedne strane je smanjilo dotok vode na vodozahvatu Šemtlica, a s druge strane utjecao je povećanu potrošnju vode, piše Pakrački list.

Kako nam je rekao Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik, posljednjih dana iz javnog vodovodnog sustava Šumetlica dnevno se troši 300 kubika vode više nego što se zahvaća. 

Voda iz bunara

Nastavi li se ta dinamika za pet dana bi mogli nastupiti ozbiljni problemi. Stoga su povećali i crpljenje vode iz bunara u Gaju kojim se snabdijevaju naselja zapadnog dijela lipičke jedinice lokalne samouprave, ali od jučer i trećina naselja Lipika što je maksimum tehničkih mogućnosti cjevovoda, tako da su daljnja poboljšanja moguća samo kroz racionalizaciju potrošnje.

Neovlašteno korištenje

Zbog toga su iz Voda Lipik uputili apel za racionalnim korištenjem vode pri čemu sugeriraju potrošačima da privremeno odustanu od zalijevanje vrtova i drugih zelenih površina, pranja vozila i svih drugih aktivnosti koje podrazumijevaju potrošnju vode, a nisu neophodni. Također mole građane da potrošnju vode za uobičajene higijenske aktivnosti svedu na najmanju moguću mjeru te da otklone eventualne kvarove na slavinama ili drugim uređajima koje uslijed neispravnosti uzrokuju nepotrebno istjecanje vode. Ujedno upozoravaju građane da je svako neovlašteno uzimanje vode iz hidrantske mreže nelegalno, piše Pakrački list