Fotografija: Vedran Babić/Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Galerija
Vedran Babić/Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Daruvarčanin Vedran Babić optužen za krivotvorenje, odlazi s mjesta glavnog tajnika SDP-a

Tereti ga se za kazneno djelo krivotvorenja isprave i upotrebe lažne isprave kao prave. Riječ je o slučaju iz 2021. koji je inicirao SDP-ovac Valenta optužujući stranački vrh za lažiranje izboraOpćinsko državno odvjentištvo u Slavonskom Brodu podiglo je ovaj tjedan optužnicu protiv Vedrana Babića, glavnog tajnika SDP-a i bliskog suradnika predsjednika stranke Peđe Grbina, javlja Jutarnji list.

Tereti ga se za kazneno djelo krivotvorenja isprave i upotrebe lažne isprave kao prave, a riječ je o slučaju iz 2021. godine koji je inicirao slavonskobrodski SDP-ovac Stribor Valenta optužujući stranački vrh da je falsificirao izbore.

Sporni potpisi

Valenta je u svibnju 2021. godine kao bivši predsjednik Gradske organizacije SDP-a Slavonski Brod poslao pismo Peđi Grbinu, u kojemu je Babića optužio za falsificiranje potpisa potpore za Marija Vučinića, SDP-ova kandidata za brodsko-posavskog župana.

Valenta je tvrdio da dva dana prije isteka roka za predaju kandidature, Mario Vučinić nije imao dovoljan broj potpisa pa je Babić kao glavni tajnik stranke i povjerenik SDP-a za Brodsko-posavsku županiju, naložio Valenti da mu dostavi potpise od Martine Kraljević, kandidatkinje SDP-a za gradonačelnicu Slavonskog Broda kako bi ih prepisali.

Vedran Babić/Foto: Dragan Matic/CROPIX
Vedran Babić/Foto: Dragan Matic/CROPIX

Prema Valentinim tvrdnjama te su potpise prepisali i priložili uz kandidaturu Marija Vučinića. Govorio je da postoje svjedoci, da se može vidjeti kako su potpisi za župana ispisani istim rukopisom, a navodno je za sve to znala i Biljana Gaća, članica Predsjedništva SDP-a.

SDP-u sumnjiv tajming optužnice

Vedran Babić je sve to demantirao, a Općinsko državno odvjentištvo u Slavonskom Brodu je formiralo spis i dvije godine ispitivalo slučaj. Iz SDP-ovih krugova se proširila informacija da su se vještačili potpisi, ali da se nije moglo nedvojbeno utvrditi kako su krivotvoreni. SDP-ovci također primjećuju da je optužnica podignuta ovaj tjedan, odmah nakon što je Neven Bosilj premoćno pobijedio na prijevremenim izborima u Varaždinu, te istoga dana kada je Slavonski Brod posjetio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, piše Jutarnji list.

Navodno je optužnica u ponedjeljak navečer puštena u sustav. Vedran Babić će zbog ove optužnice biti povučen s dužnosti glavnog tajnika SDP-a, a Grbin bi Predsjedništvu SDP-a već u četvrtak trebao predložiti novo ime.

Dobij informaciju odmah, zaprati nas na Facebooku!