Fotografija: Vodeni top HE30 tvrtke Hennlich trebao bi za tri tjedna doći u Daruvar i smanjiti smrad koji se širi gradom/Foto: MojPortal.hr, Hennlich
Galerija
Vodeni top HE30 tvrtke Hennlich trebao bi za tri tjedna doći u Daruvar i smanjiti smrad koji se širi gradom/Foto: MojPortal.hr, Hennlich

VIDEO U Daruvar stiže vodeni top od 20.000 €: "Smanjit će smrad iz pročistača, ali..."

"Dobre bakterije se ubacuju u sustav, a naručen je i sustav dodatne aeracije. No, jedino trajno rješenje je preseljenje pročistača", kaže Vladimir Lukačin, direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnjeDARUVAR – Darkom vodoopskrba i odvodnja posljednjih 10-ak dana radi na rješavanju nesnosnog smrada koji se Daruvarom širi zbog, kako su prije rekli, incidentne situacije u pogonu za preradu ribe Irida, a koji je potom doveo do problema s pročistačem u Zagrebačkoj ulici te smradom koji se iz njega širi gradom.

Prije 10-ak dana građani su upravo zbog nesnosnog smrada organizirali prosvjed na kojem je njih stotinjak upozorilo da im je dosta narušavanja kvalitete njihovih života. Više o svemu pročitajte OVDJE.

Da je smrad uistinu postao nepodnošljiv i svakodnevan, potvrdio je i gradonačelnik Damir Lneniček te je pojasnio kako je dugoročno rješenje problema izmještanje pročistača na kraj Ljudevit Sela. To bi se, kazao je, trebalo dogoditi u sljedeće tri godine.

Vatrogasna rješenja

No, kako bi građani u međuvremenu ipak imali kvalitetniji život, iz Darkom vodoopskrbe i odvodnje Daruvar pristupili su, kako kažu, vatrogasnim rješenjima. Ona neće u potpunosti riješiti problem neugodnih mirisa, no ipak će se smrad osjetiti manje.

Prosvjednici kod pročistača/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Prosvjednici kod pročistača/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Naručili smo sofisticirani vodeni top koji pravi vodenu maglu pod visokim pritiskom i koji uz pomoć ventilatora raspršuje vodu, pravi vodenu zavjesu. U slučaju da se opet pojavi smrad, on će se koristiti iznad samih aerijskih bazena, a na taj način će se zaustaviti širenje smrada, pojašnjava nam direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje Vladimir Lukačin kojega smo upitali kako su došli na ideju nabaviti spomenuti vodeni top.

- Ovo je bila incidentna situacija. Otkako sam ja ovdje, od 2019. godine nismo se susreli s nečim sličnim. Iako su neki stručnjaci predlagali da bismo trebali natkriti cijeli prostor, to bi trajalo znatno duže. Stoga smo u suradnji s našim glavnim tehnologom, kolegicom Sanjom Šmit Pelikan, ali i nakon sudjelovanja na nekim sličnim incidentnim situacijama gdje u vatrogasci dolazili i reagirali vodenom maglom, odlučili nabaviti vodeni top. Prije toga uveli smo već dodatno prskanje, ali budući da je riječ o prskanju slabim i nedovoljnim tlakom, nije bilo efekta. Tako je odlučeno kupiti „fog gun“, top za vodenu maglu, pojašnjava Lukačin koji nam otkriva kako je uređaj kupljen po hitnom postupku i koštat će ih 20 tisuća eura.

POGLEDAJTE U VIDEO KAKO RADI VODENI TOP H30:

Dodajmo, smrad se u posljednje vrijeme ipak malo smanjio, no vremenske prilike, odnosno manjak oborina i pritisak, Daruvarčanima nije išao na ruku.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Top ćemo koristiti baš u tim trenucima kada sve "stoji", kada nema protoka zraka, a o tome će odlučivati ljudi koji su neprestano na pročistaču, kaže Lukačin i otkriva kako bi vodeni top u Daruvar trebao stići kroz tri tjedna, a možda i prije.

Vodeni top HE30 tvrtke Hennlich košta 20.000 eura/Foto: Hennlich
Vodeni top HE30 tvrtke Hennlich košta 20.000 eura/Foto: Hennlich

Treba spomenuti kako su iz Darkom vodoopskrbe i odvodnje Daruvar, osim nabave vodenog topa, naručili i kemijska sredstva, tj. dobre bakterije koje su već tjedan dana ubacuju u sustav.

- S obzirom da je pročistač mehaničko-biološkog tipa, a ovaj incident je uništio te dobre bakterije, nabavili smo sredstva koja će ubrzati opravak tih dobrih bakterija. Naručili smo i sustav dodatne aeracije preko kompresora i direktnog upuhivanja zraka unutra kako bismo povećali koncentraciju kisika u vodi u pročistaču. To bi trebalo stići već idućeg tjedna. Dakle, činimo sve ono što je u našoj moći, zaključio je Lukačin ponovivši kako su to sve kratkoročna rješenja, no svakako bi trebala pomoći dok se čeka preseljenje pročistača na kraj Ljudevit Sela. 

Direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje Vladimir Lukačin i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje Vladimir Lukačin i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na  Facebooku!