Fotografija: Grad je posebnu pažnju posvetio povećanju kvalitete života umirovljenika
Galerija
Grad je posebnu pažnju posvetio povećanju kvalitete života umirovljenika

Damir Lneniček: "Evo kako smo u četiri godine poboljšali kvalitetu života naših umirovljenika"

Grad Daruvar na čelu s gradonačelnikom Lneničekom protekle četiri godine je sustavno radio na poboljšanju njihovih životnih uvjeta kako bi im uljepšao umirovljeničke daneOsiguravanje uvjeta za dostojanstvenu starost i aktivan život u skladu s izazovima i ograničenjima treće životne dobi, pokazatelj je društvene solidarnosti prema starijim građanima, ali i stvarna potreba društva.

Sretna lica daruvarskih umirovljenica/Foto: Matica umirovljenika
Sretna lica daruvarskih umirovljenica/Foto: Matica umirovljenika

Tako je i Grad Daruvar na čelu s gradonačelnikom Damirom Lneničekom protekle četiri godine sustavno radio na poboljšanju njihovih životnih uvjeta kako bi im maksimalno olakšao, ali i uljepšao umirovljeničke dane.

Najveća udruga u Daruvaru

Daruvar i okolica imaju oko 3400 osoba starije životne dobi (29,5 posto stanovništva su umirovljenici), a od toga je više od 1300 ljudi učlanjeno u daruvarsku udrugu Matica umirovljenika. 

Članice daruvarske Matice umirovljenika/Foto: Matica umirovljenika
Članice daruvarske Matice umirovljenika/Foto: Matica umirovljenika

Matica umirovljenika Daruvar udruga je stara gotovo 75 godina, godinama okuplja umirovljenike i osobe starije životne dobi i doista im puno toga ima za ponuditi. 

Aktivno starenje

Prvi veći projekt Matice umirovljenika Daruvar, gdje se po prvi put koriste sredstva Europske unije, je projekt "Iskoristi svaki dan - Živi život aktivan". Prijavitelj je Matica umirovljenika Daruvar, Grad Daruvar je partner, a ukupna vrijednost projekta je 1.140.927,51 kuna. 

Kroz ovaj projekt provode  se razne aktivnosti u cilju omogućavanja umirovljenicima aktivno starenje i povećavanja kvalitete života.

Aktivnosti koje će se u sklopu tog projekta provoditi u daruvarskoj Matici umirovljenika:

1. Poticanje tjelesne i psihičke aktivnosti (uspostava sportske sekcije u Udruzi, vježbanje, sportske igre, pikado, kartanje, šah, streljaštvo, šetnje)

Daruvarski umirovljenici šeću uz rijeku Toplicu/Foto: Matica umirovljenika
Daruvarski umirovljenici šeću uz rijeku Toplicu/Foto: Matica umirovljenika

2. Poticanje cjeloživotnog učenja i stjecanja novih znanja i vještina (informatičke radionice, edukacija o ljekovitom bilju, izrada prirodne kozmetike, prava za starije osobe u sustavu socijalne skrbi, kako napraviti oporuku i dogovoriti doživotnu skrb, vrtlarenje, povijest našeg kraja, istine i laži o hrani)

Članovi daruvarske Matice umirovljenika na radionici o biljkama/Foto: Matica umirovljenika
Članovi daruvarske Matice umirovljenika na radionici o biljkama/Foto: Matica umirovljenika

3. Radionice o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti (jesti zdravo i odgovorno, skrb o osobama oboljelim od demencije, prevencija padova i kako ih spriječiti u kući, živjeti s dijabetesom, kako se boriti s visokim i niskim tlakom, kardiovaskularne bolesti i kako živjeti s njima, staračka depresija, prirodni lijekovi, zdravlje u starijoj dobi, život nakon klimakterija)

Daruvarski umirovljenici vježbaju u Julijevom parku kod Gole Maje/Foto: Matica umirovljenika
Daruvarski umirovljenici vježbaju u Julijevom parku kod Gole Maje/Foto: Matica umirovljenika

4. Kulturno- umjetničke aktivnosti (zbor, plesni tečaj)

Daruvarski umirovljenici znaju se dobro zabaviti/Foto: Matica umirovljenika
Daruvarski umirovljenici znaju se dobro zabaviti/Foto: Matica umirovljenika

5. Aktivnosti koje sprečavaju usamljenost (plesne večeri)

6. Razvoj i provedba programa međugeneracijske solidarnosti (kreativne radionice s vrtićkom djecom u suradnji s Češkim vrtićem)

7. Razvoj i provedba stručnih ili znanstvenih istraživanja o povećanju kvalitete života umirovljenika

Uređenje izletišta

Drugi projekt kojemu je Grad Daruvar partner je projekt "Mirovina nije za mirovanje". Nositelj projekta je Udruga HVIDR-a Daruvar, a osim Grada Daruvara, partneri na projektu su Grad Lipik, Udruga hrvatskih branitelja. Vrijednost projekta je 942.155,58 kuna.

Kroz taj projekt organiziraju se aktivnosti namijenjene starijim osobama, a to su poticanje tjelesne i psihičke aktivnosti; sportski programi i rekreacija, poludnevni boravci, predavanja o temama koje zanimaju ovu populaciju (primjerice, zdravlje, prevencije ovisnosti, poljoprivreda...), rekreativni izleti, radionice informatičke/digitalne pismenosti... Također, kroz projekt će se urediti izletište Toplica na Batinjskoj rijeci koje će se opremiti vanjskim klupama te pečenjarama, a uredit će se i igralište.

Upravo kroz projekte namijenjene umirovljenicima, omogućeni su BESPLATNI sadržaji te aktivnosti za naše sugrađane treće životne dobi. 

Projekt "Prijevoz molim"

Osim toga kroz Projekt „Prijevoz molim“, Udruga osoba s invaliditetom osigurava plaću za vozača, a Grad Daruvar vozilo za prijevoz socijalno ugroženih, osoba s invaliditetom te starijih osoba do bolnica na pregled.

Zahvaljujući podršci i zagovaranju vijećnika i članova Hrvatske stranke umirovljenika, Grad Daruvar kupio je samostan za 3,5 milijuna kuna u kojem se nalazi Dom za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković.

Proširenje Doma za starije i nemoćne

Nakon izgradnje novog samostana, Dom će proširiti svoje kapacitete za još dodatnih 30 korisnika. Završen je i projekt energetske obnove cijelog doma koji je sada spreman za prijavu na natječaje i na proširenje.

Dom za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković u Daruvaru/Foto: Marina Vulinović
Dom za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković u Daruvaru/Foto: Marina Vulinović

Grad Daruvar u posljednje je četiri godine dao više od 100.000 kuna Matici umirovljenika za posmrtnu pomoć.

Osigurao je božićnice za 2500 umirovljenika u iznosu od 100 do 300 kuna, uskrsnice u iznosu od 200 kuna i besplatan parking za one umirovljenike čija je mirovina manja od 4000 kuna.

Zlatni pir

Obnovili su i krovište Dnevnog boravka za umirovljenike u Ulici Ivana Zajca u Daruvaru, a vrijednost investicije je 150.000 kuna.

Gradonačelnik Damir Lneniček u suradnji s Maticom umirovljenika Daruvar nije propuštao proslave "Zlatnog pira" daruvarskih bračnih parova i to su mu, kaže, bile jedne od boljih zabava na kojima je bio.

Proslava Zlatnog pira u daruvarskom restoranu Terasa/Foto: Grad Daruvar
Proslava Zlatnog pira u daruvarskom restoranu Terasa/Foto: Grad Daruvar