Fotografija: Glavna medicinska sestra s covid odjela bjelovarske bolnice Mirna Tićak i dožupan Neven Alić (desno) / Foto: Radio Daruvar
Galerija
Glavna medicinska sestra s covid odjela bjelovarske bolnice Mirna Tićak i dožupan Neven Alić (desno) / Foto: Radio Daruvar

Covid odred stigao u daruvarski dom. Još jedan korisnik je preminuo

U daruvarski Dom za starije i nezbrinute ušle su četiri medicinske sestre iz Bjelovara i četiri iz Daruvara. Vodi ih glavna sestra s covid odjela bjelovarske bolniceOsam medicinskih sestara stiglo je u ponedjeljak u Daruvar kao ispomoć Domu za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković. Četiri sestre došle su iz Opće bolnice Bjelovar, a četiri iz Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije odnosno iz Daruvara, javlja Radio Daruvar.

Nacionalni stožer odobrio je njihovo premještanje u dom, a sestre su prije ulaska u dom testirane kako bi se potvrdilo da su covid negativne. Voditeljica medicinskog covid-tima je medicinska sestra Mirna Tićak.

- Nas je ovdje osam sestara i sve smo obučene za rad s covid pozitivnim pacijentima - rekla je Tićak.

Za dom u Daruvaru nije stigla samo pomoć u ljudstvu, nego je stigla i dodatna medicinska oprema kao i kontejneri za presvlačenje. Kontejner je, inače, domu posudio Centar Rudolf Steiner Daruvar. 

- Donijeli smo svu potrebnu opremu i sredstva s kojima ćemo imati uvjete za rad kao da smo u bolnici. Ovaj dom se sada, uvjetno rečeno, pretvara u odjel korona pozitivnih pacijenata, stacioniran u Daruvaru - rekla je Tićak.

To se odnosi na Covid pozitivne pacijente odnosno korisnike, a što je s onih četvero korisnika koji su bili negativni na testiranju?

- Kod njih će ići posebne sestre, koje će voditi brigu samo o njima i koje se neće miješati sa sestrama koje će raditi s covid pozitivnim pacijentima. One će imati posebnu prostoriju za boravak, poseban toalet i posebnu brigu.

Sva potrebna pomoć...

No, neke se stvari od ovog ponedjeljka i bitno mijenjaju.

-  Ovo više nije dom nego postaje jedinica za covid pozitivne pacijente u Daruvaru - kazala je Tićak.

Također je ispričala kako korisnici doma sada imaju svu potrebnu liječničku i medicinsku pomoć, od kisika, venozne terapije, terapija u tabletama...

- Dovezli smo i kontejner te zaštitnu opremu kojom sprečavamo kontaminaciju i širenje zaraze preko osoblja, dezinfekcijska sredstva i aparaturu za mjerenje vitalnih funkcija - ispričala je Tićak.

Covid odred ispomoći za daruvarski dom uoči ulaska/FOTO: Radio Daruvar
Covid odred ispomoći za daruvarski dom uoči ulaska/FOTO: Radio Daruvar

A kakvo je trenutno zdravstveno stanje zaraženih korisnika Doma?

- Znam da nitko u ovom trenutku nije vitalno ugrožen. Ima 39 korisnika, od kojih je njih 35 pozitivnih. Pokretnih pacijenata ima oko 40 posto, a nepokretnih oko 60. Preciznije, 22 pacijenta su nepokretna - rekla je.

Što je s osobljem, zaposlenicima Doma koji su negativni na koronavirus?

- Osoblje koje je negativno ostaje raditi u domu kao i osoblje koje je pozitivno, ali nema izražene simptome.  Primopredaje smjene radit će se unutar doma. Znači, ulazit ćemo obučeni u zaštitna odijela u pozitivan dio gdje se nalaze pozitivne sestre i tamo ćemo raditi primopredaju smjene. Kada ne budemo zaštićeni, morat ćemo se cijelo vrijeme zaobilaziti kako ne bismo došli u kontakt.

Doveli najbolju sestru

U ime Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije načelnik Neven Alić ističe da je županija pripremila zaštitnu, a Opća bolnica u Bjelovaru potrebnu medicinsku opremu. Dolazak je uslijedio odmah po nalogu iz Ministarstva da se dođe u Daruvar.

- Napravili smo organizaciju kontejnera gdje će se presvlačiti i oblačiti odijela. Medicinskim sestrama smo organizirali smještaj u hotelu, osigurali smo im hranu... Županija im je dala i jedan službeni automobil koji će im biti 24 sata na raspolaganju, da se mogu odvesti tamo gdje spavaju ili otići na ručak. Svu medicinsku brigu preuzela je Mirna Tićak koja je inače glavna sestra na covid odjelu bjelovarske bolnice. Znači, najbolju osobu smo doveli ovdje da pomogne osobama koji su covid pozitivni. Građani Daruvara mogu biti sigurni da su njihovi roditelji, djedovi i bake u sigurnim rukama. Doneseni su određeni lijekovi, sve je doneseno da se ljudima pomogne. Ako se nekome slučajno ne bude mogla pružiti adekvatna medicinska pomoć, s vozilom hitne pomoći ćemo takvu osobu odmah prevesti u bjelovarsku bolnicu - rekao je dožupan Bjelovarsko-bilogorske županije Neven Alić.

- Županija je preuzela troškove hrane, hotela i svega ostalog. Danas smo ušli u dom i možemo reći da su korisnici u sigurnim rukama. Napravit ćemo sve što je u našoj moći za njihovo dobro - izjavio je Alić.

Prvi put na razini županije a možda čak i šire na nacionalnoj razini, dogodilo se da se zarazi preko 90 posto korisnika i zaposlenika Doma za starije osobe, upravo ovog Ljudevite pl. Janković u Daruvaru, piše Radio Daruvar

MojPortal.hr dobio je i potvrdu da je u Domu za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković u međuvremenu preminula još jedna osoba pa se sada broj preminulih u domu popeo na ukupno tri korisnika.