Fotografija: Daruvarska HVIDR-a/Foto: Facebook
Galerija
Daruvarska HVIDR-a/Foto: Facebook

Daruvarska HVIDR-a podijelila 300 paketa najugroženijim hrvatskim braniteljima

Na ovom području živi oko 3500 branitelja, a samo manji broj je uključen u braniteljske udruge. Nadalje, 173 hrvatska branitelja je nezaposleno, od čega njih više od 100 prima zajamčenu minimalnu naknadu, kaže IvančićČlanovi daruvarske HVIDR-e, zahvaljujući projektu Ministarstva hrvatskih branitelja „Pomoć braniteljima Daruvara i okolice“, podijelili su 100 paketa hrane, a vrijednost jednog paketa iznosila je 300 kuna.

Branitelji u potrebi

- Aktivnost smo proveli ovog mjeseca na području na kojemu djelujemo, odnosno u gradu Daruvar te općinama Dežanovac, Đulovac, Končanica i Sirač. Paketi su podijeljeni hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, kao i stradalnicima Domovinskog rata u potrebi, odnosno koji su posebno ugroženi zbog bolesti, starije životne dobi, teške materijalne situacije, života u samačkom kućanstvu i slično, poručio je predsjednik HVIDR-e Daruvar Krešimir Ivančić.

Vrijednost jednog paketa iznosi 300 kuna/ Foto: HVIDR-a Daruvar
Vrijednost jednog paketa iznosi 300 kuna/ Foto: HVIDR-a Daruvar

Dodao je i to da je prilikom planiranja projekta u svrhu utvrđivanja ciljne skupine, a to su hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji te stradalnici Domovinskog rata na području Daruvara i spomenutih općina, provedena analiza članova braniteljskih udruga.

Zabrinjavajući podaci

- Na ovom području živi oko 3500 branitelja, a samo manji broj je uključen u braniteljske udruge. Nadalje, 173 hrvatska branitelja je nezaposleno, od čega njih više od 100 prima zajamčenu minimalnu naknadu. Međutim, pretpostavlja se da je broj branitelja koji žive u vrlo skromnim materijalnim uvjetima i ispod granice siromaštva veći od gore navedenog, jer braniteljske udruge posjeduju saznanja o svojim članovima koji nisu upisani u evidencije u sustavu socijalnih pomoći, jer ne žele da ih se tamo upisuje, dodao je Ivančić.

Aktivnost je provedena u sklopu projekta "Pomoć braniteljima Daruvara i okolice"/ Foto: HVIDR-a Daruvar
Aktivnost je provedena u sklopu projekta "Pomoć braniteljima Daruvara i okolice"/ Foto: HVIDR-a Daruvar

Kako kaže, iz navedenih podataka može se zaključiti da je taj broj otprilike 10 posto veći od prikazanog.

- Riječ je nezaposlenim osobama, koje se ne vode u evidenciji HZZ-a, niti primaju naknada za nezaposlene hrvatske branitelje, stoga su ovaj ali i slični projekti itekako nužni, zaključio je predsjednik daruvarske HVIDR-e Krešimir Ivančić te se još zahvalio svim volonterima koji su sudjelovali u akciji te za poželio sretnu i uspješnu novu godinu svim braniteljima i ljudima dobre volje.