Fotografija: Crkva Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora Daruvar
Crkva Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora Daruvar

Svim pravoslavnim vjernicima: "Mir Božji, Hristos se rodi!"

"Da se slavi Bog, da bude mir na zemlji, da zavlada dobra volja među ljudima bez obzira na boju kože, vjeru ili nacionalnu pripadnost", poručio je Đorđe Ostojić, Paroh Srpske pravoslavne crkve DaruvarPravoslavni vjernici danas slave blagdan Božića. Tim povodom, svima koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, čestitke je poslao državni vrh, ali i Đorđe Ostojić, Paroh Srpske pravoslavne crkve Daruvar.

"Svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve želim najradosniji hrišćanski praznik, Božić. Neka se radost Hristovog rođenja useli u srca svih vas i neka bude kao što ona anđeoska pjesma kaže: "Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir i među ljudima dobra volja". Pjevajmo zajedno tu pjesmu, osobito u ovim vremenima raznih iskušenja, epidemije potresa, ekonomske krize i sve većeg siromaštva. Ovom je pjesmom izrečen sav smisao rođenja Sina Božjeg na zemlji. Da se slavi Bog, da bude mir na zemlji, da zavlada dobra volja među ljudima  bez obzira na boju kože, vjeru ili nacionalnu pripadnost.To je i onda i danas bilo najpotrebnije jer kroz zajedništvo lakše izlazimo na kraj s nevoljama kojih nam ne manjka, kao što i vidimo u krajevima koje su pogodili ovi nesrećni potresi. Svima vama draga braćo i sestre, neka je srećan i Bogom blaosloven praznik rođenja Hristovog i neka vam nova 2021. donese zdravlje, ljubav, veselje i zajedništva. Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!", poručio je Paroh Srpske pravoslavne crkve Daruvar Đorđe Ostojić.

Čestitke političkog vrha

Predsjednik Vlade Andrej Plenković također je čestitao je Božić vjernicima koji slave po julijanskom kalendaru

"Premda se moramo odreći tradicionalnih blagdanskih običaja druženja, želim da blagdan Kristovog rođenja proslavite u duhu zajedništva i solidarnosti, u mislima na bližnje, obitelj i prijatelje. Osnaženi božićnim duhom mira, radosti i međusobne tolerancije pomagat ćemo našim sugrađanima, osobito onim najugroženijima koji su ostali bez svojih domova i bez crkava da što prije obnove svoj razrušeni kraj. Uime Vlade i osobno, od srca vam želim sretan i blagoslovljen Božić. Mir Božji, Hristos se rodi!", naveo je u čestitci premijer Plenković.

I predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, čestitao je Božić svima koji ga slave po julijanskom kalendaru.

"Svim vjernicama i vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, uz pozdrav ‘Mir Božji, Hristos se rodi’, upućujem srdačne čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Neka mir i radost Božića uđe u svako srce i svaki dom i obdari Vas toplinom, ljubavlju i zajedništvom među ljudima. Okupljeni u krugu svojih obitelji, proslavite ovaj radosni blagdan u miru i blagostanju. Iza nas je izazovna godina, zato ne smijemo zaboraviti sve one kojima je teško i kojima je naša podrška toliko potrebna. Solidarnost, toleranciju i dobrotu prenesimo na svoje bližnje kako bismo, ispunjeni radošću Kristova rođenja, donijeli optimizam i nadu u bolje sutra.“, napisao je u svojoj čestitci Jandroković.

I Hrvatski predsjednik Zoran Milanović svim građanima koji slave Božić po julijanskom kalendaru uputio je čestitke te pozvao na solidarnost prema ljudima stradalima u katastrofalnom potresu.

Iskrena solidarnost

"Svim građankama i građanima Republike Hrvatske koji najradosniji kršćanski blagdan slave prema julijanskom kalendaru želim sretan Božić. Taj veliki blagdan, koji vjernike poziva na obiteljsko okupljanje i bliskost s bližnjima, svi ove godine dočekuju u teškim vremenima, a najteže je našim sugrađanima u potresom pogođenim mjestima i gradovima na Baniji. Svima njima koji radost Božića ne mogu dočekati u svojim domovima i sa svojim obiteljima pružimo nesebično ruku dobrote, dajmo nadu i potvrdimo ljubav prema svakom čovjeku kao najvažniju poruku Božića. Neka i ovaj blagdan bude još jedna prilika da pokažemo iskrenu solidarnost s našim ljudima u nesreći koja će kod njih pobuditi optimizam i vjeru da dolaze mirnija i - sigurnija vremena", poručio je.

Milanović je istaknuo da su nam tolerancija i međusobno razumijevanje sada najpotrebniji.

"Humanost i veliko srce koje Hrvatska pokazuje u najtežim trenucima daje vjeru kako ćemo svi skupa znati složno i odgovorno graditi dobro društvo koje će sutra biti na ponos svih hrvatskih građanki i građana. Uz tradicionalni pozdrav - Mir Božji, Hristos se rodi! - svim pravoslavnim vjernicima još jednom želim sretan Božić", stoji u čestitki.

Čestitkama i dobrim željama, ponajviše ljudima koji se sada nalaze na potresom pogođenom području, pridružuje se i mala redakcija našeg portala koja svim kršćanskim vjernicima koji Božić slave po julijanskom želi sretan Božić, ali i puno, puno bolju i sretniju 2021. godinu.

Mir Božji, Hristos se rodi.