Fotografija: Sve je spremno za manifestaciju pisanicom do Uskrsa/ Foto: Grad Bjelovar/MojPortal
Galerija
Sve je spremno za manifestaciju pisanicom do Uskrsa/ Foto: Grad Bjelovar/MojPortal

Brajdić: "Potraga za 4000 čokoladnih pisanica po cijelom parku vraća se na velika vrata"

Organizatori su pripremili bogat program, od likovnih izložbi, književnih predavanja, sajma domaćih proizvoda, pa do zabave za najmlađeNakon dvogodišnje stanke, Bjelovarčani će ponovno moći uživati u jednoj od najmlađih gradskih manifestacija - Pisanicom do Uskrsa. Prema riječima zamjenika bjelovarskog gradonačelnika Igora Brajdića, pripremljen je bogat višednevni program.

- Manifestacija počinje u utorak, 12. travnja, izložbom likovnih radova učenika svih bjelovarskih osnovnih škola u Gradskom muzeju Bjelovar. Tema tih radova bila je Uskrs, a tom prilikom izložene će biti i njihove pisanice koje su oslikali tradicionalnim tehnikama. Svečano otvorenje je u 12 sati, a izložba je otvorena do 7. svibnja, poručio je Brajdić.

Predavanje Ante Stanića

U isto vrijeme u atriju Muzeja otvara se još jedna izložba pod nazivom Uskršnja manifestacija, nastala na radionicama izrade pisanica u sklopu europskog projekta „Povećanje kvalitete života umirovljenika aktivnim starenjem u Bjelovaru“ kojega provode Bjelovarski slavuji - Fakini, a u suradnji s Udrugom žena Gudovac i Gradom Bjelovarom.

Plakat svih događanja/ Foto: Grad Bjelovar
Plakat svih događanja/ Foto: Grad Bjelovar

- Program nastavljamo u četvrtak, kada u 19 sati u Narodnoj knjižnici Petar Preradović gostuje poznati hrvatski književnik iz Bosne i Hercegovine Anto Stanić, inače član HAZU-a, dodao je Brajdić.

Idućeg dana, u petak, po prvi put u sklopu manifestacije bit će bit će održana prezentacija tradicionalnog potkivanja jaja.

Kreševsko potkovano jaje

- Ovaj događaj na rasporedu je u 11 sati u Muzeju, a radimo ga u suradnji s bosanskohercegovačkom općinom Kreševo. Riječ je o jedinstvenoj atrakciji u svijetu. Naime, Hrvati u BiH poznati su kovači i stoljećima su živjeli zahvaljujući tom zanatu. Jedna od tih tehnika je i potkivanje jaja. Pored toga, u Muzeju je izložena i naša najstarija pisanica, a predstavit ćemo i ukrajinsku, kao simbol zajedništva, pojasnio je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika.

Mladi glumci i ove će godine biti prigodno kostimirani/ Foto: Grad Bjelovar
Mladi glumci i ove će godine biti prigodno kostimirani/ Foto: Grad Bjelovar

Vrhunac svega je tradicionalna Potraga za pisanicama, koja će posebno razveseliti najmlađe Bjelovarčane.

Slatka potraga i moto zečevi

- Potraga za 4000 čokoladnih pisanica po cijelom parku vraća se na velika vrata. Tu se posebno zahvaljujem Bjelovarskom kazalištu i voditeljici Margareti Fabičević, jer će mladi glumci i ove godine kostimirani zabavljati djecu. Nadalje, za tri prvoplasirana mališana spremni su i slatki pokloni našeg sponzora. Potraga za pisanicom počinje u 11 sati, a točno u podne u park će doći moto zečevi, za što su zaslužni članovi MK White City Ridersa, istaknuo je Brajdić.

Mališani će po parku tražiti 4000 čokoladnih jaja/ Foto: Grad Bjelovar
Mališani će po parku tražiti 4000 čokoladnih jaja/ Foto: Grad Bjelovar

Recimo i to da će se u petak i subotu duž gradskog korza održati i sajam domaćih proizvoda.

Zamjenik bjelovarskog gradonačelnika zahvalio se svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje manifestacije, ali i ukrašavanju grada, od brojnih udruga pa sve do bjelovarskih vrtića i škola. 

- Nadamo se lijepom vremenu i pozivam sve da nam se pridruže i uživaju u bogatom programu, zaključio je Igor Brajdić. 

Moto zečevi i ove će godine razveseliti najmlađe/ Foto: Grad Bjelovar
Moto zečevi i ove će godine razveseliti najmlađe/ Foto: Grad Bjelovar