Fotografija: Nadbiskup Josip Bozanić pozvao je vjernike na odgovorno ponašanje/Foto: Damir Krajač/CROPIX
Nadbiskup Josip Bozanić pozvao je vjernike na odgovorno ponašanje/Foto: Damir Krajač/CROPIX

Bozanić: Trebamo veći broj misnih slavlja i odgovorno ponašanje

Moramo čuvati ono što je vrijednost i dragocjenost te pozivam na međusobnu solidarnost i odgovornost te prilagodbu epidemiološkoj situaciji, poručio je BozanićKardinal Josip Bozanić je na susretu s arhiđakonima i dekanima poručio kako aktualnu epidemiološku situaciju nije potrebno ni dramatizirati ni relativizirati. Bozanić je poručio kako je krizi potrebno pristupiti adekvatnim djelovanjem te pozvao na solidarnost i odgovornost za zdravlje zajednice usporedivši je s nezaštićenim djetešcem u jaslicama kojim se Bog približio čovjeku.

Naglasio je kako, kada su svete mise u pitanju, treba čuvati ono što je vrijednost i dragocjenost te pozvao na međusobnu solidarnost i odgovornost te prilagodbu epidemiološkoj situaciji.

Uz slavlje svetih misa prema epidemiološkim mjerama i preporukama, preporučeno je da se predvidi veći broj slavlja svetih misa te eventualno i njihovo internetsko prenošenje za one koji nisu u mogućnosti prisustvovati misnom slavlju.

Govoreći o pomirenju i posjećivanju bolesnika u božićno vrijeme, kazao je kako se treba prilagoditi okolnostima te kako se vjernike ne treba zakidati za duhovna dobra. Potrebno je, rečeno je na susretu, očitovati obazrivost, razumijevanje i blizinu prema medicinskome osoblju, koje već mjesecima podnosi veliko breme pandemije.

Uz poštivanje epidemioloških preporuka i mjera, i ove godine će se održati pastoralni pohod svećenika obiteljima, koji se treba prilagoditi novonastalim okolnostima. Stoga se, složili su se, ne treba držati uobičajenih dosadašnjih termina, nego se pohod može obaviti u dužem vremenskom razdoblju i tijekom prvih mjeseci nadolazeće godine.