Fotografija: Ukrajincima se život pretvorio u pakao i svaka pomoć im je dobrodošla/Foto: Tom Dubravec/CROPIX/Compas
Galerija
Ukrajincima se život pretvorio u pakao i svaka pomoć im je dobrodošla/Foto: Tom Dubravec/CROPIX/Compas

Akcija ukrajinske udruge iz Lipika: "Donirajte i pomozite Ukrajini, svaka kuna je važna!"

Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva, već je udomila osam ukrajinskih izbjeglica, a sada je pokrenula i akciju za skupljanje financijske pomoćiLipička Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva, koju vodi Irina Matijević, humanitarno se aktivirala od samog početka agresije Rusije na Ukrajinu. Prvo su se, prije nekoliko dana, vozili do ukrajinske granice sa Slovačkom gdje su se našli s ukrajinskim prijateljima i rođacima - njih ukupno osam - koje su zatim automobilima prebacili na sigurno, u Lipik. Od osmero ljudi koje su spasili, petero je djece i tri žene. 

Grad Lipik inače je i službeno grad prijatelj s ukrajinskim gradom Drohobychem, koji se nalazi na zapadu države. Upravo je iz tog ukrajinskog grada u Lipik stigao apel za pomoć. 

Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva/Foto: Compas.hr
Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva/Foto: Compas.hr

- Da, od ukrajinskog grada Drohobycha dobili smo molbu da im se pomogne. No, ne samo da smo odlučili pomoći Drohobychu nego smo pokrenuli i inicijativu Pomoć Ukrajini i to na inicijativu Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva i Grada Lipika. Na računu za donacije izabrali smo broj 2408 jer je 24. 8. Dan neovisnosti Ukrajine. Novac koji se prikupi bit će isključivo namijenjen pomoći Ukrajini, a ako rat završi, prikupljena sredstva utrošit će se za obnovu Ukrajine. Uspostavljena je koordinacije između ukrajinskog veleposlanstva, Grada Lipika, stožera i Crvenog križa i u dogovoru s njima će se odlučivati tko će pomoć dobiti. Zato lijepo molim sve koji mogu da uplate koliko mogu jer baš svaka kuna je bitna i dobrodošla i za svaku kunu koja se uplati bit ćemo jako zahvalni - rekla nam je Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva. 

Kunske donacije mogu se uplatiti na već otvoreni račun (vidi presliku uplatnice),

Uplatnica s QR kodom na koju se mogu uplatiti kunske donacije (klikni za povećanje)
Uplatnica s QR kodom na koju se mogu uplatiti kunske donacije (klikni za povećanje)

a za sve one koji će novac uplaćivati iz inozemstva otvoren je i devizni račun za donacije: IBAN HR2023400091110512039, Swift code banke PBZGHR2X, Poziv na broj HR00 2408.

Naravno, i Grad Lipik se odmah priključio akciji pomoći za Ukrajinu. 

Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika/Foto: Nikica Puhalo
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika/Foto: Nikica Puhalo

- Ukrajinski Grad Drohobych naš je grad prijatelj i naravno da se i Grad Lipik uključio u ovu humanitarnu akciju. Lipik je u Domovinskom ratu bio potpuno razoren i mi Lipičani jako dobro znamo što ukrajinski narod sada proživljava. Pomoći ćemo im koliko god možemo, a ovim putem pozivam i sve ljude dobrog srca koji su u mogućnosti da se uključe u akciju prikupljanja novčane pomoći za Ukrajinu i Ukrajince. Svaka donacija, pa i ona najmanja, izuzetno je važna i zahvaljujem se svima koji će se ovoj akciji odazvati - rekao nam je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Na uplatnici se nalazi QR kod koji možete skenirati pomoću aplikacije za mobilno bankarstvo te uplatiti željeni iznos novca za pomoć.

Irina Matijević u svom domu u Lipiku s prijeteljima i rođacima koje je izvukla iz Ukrajine nakon početka rata/Foto: Compas.hr
Irina Matijević u svom domu u Lipiku s prijeteljima i rođacima koje je izvukla iz Ukrajine nakon početka rata/Foto: Compas.hr