Fotografija: Gužva u Zavodu za javno zdravstvo/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Gužva u Zavodu za javno zdravstvo/ Foto: Deni Marčinković

Bolesti haraju BBŽ-om, u tjedan dana 98 oboljelih od gripe: "Ove godine i 70 slučajeva hripavca"

Županijski zavod svakodnevno bilježi novooboljele od gripe, covida, hripavca i šarlaha, a vrhunac sezonske gripe tek se očekuje, pa liječnici savjetuju cijepljenjeSvi su bolesni. 

Najčešće je to izgovarana rečenica proteklih dana na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a ambulante su zatrpane pacijentima s različitim simptomima gripe, ali i drugih zaraznih bolesti kojima siječanj i veljača već uobičajeno obiluju. 

Broj zaraženih u porastu

U porastu je gripa, doznajemo od ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo mag. Vedrana Trupca, koji kaže kako, unatoč rastu broja zaraženih od početka godine, gripa još uvijek nije dosegla svoj vrhunac. 

Vrhunac gripe tek se očekuje/Foto: Vojko Basic/CROPIX (Ilustracija)
Vrhunac gripe tek se očekuje/Foto: Vojko Basic/CROPIX (Ilustracija)

- Pojavu gripe pratimo od 8. listopada, a do kraja godine imali smo 69 pozitivnih slučajeva. No, od početka godine broj raste. U U tjednu od 8. do 14. siječnja imali smo 69 bolesnika, a u tjednu od 15. do 21. siječnja njih 98 - kaže Trupac. U Bjelovaru ih je 51, u Čazmi 19, Grubišnom Polju 12, Daruvaru devet te u Garešnici pet pozitivnih.

Ravnatelj Zavoda ističe kako to svakako nije vrhunac. Lani je u istom razdoblju, primjerice, bilo gotovo 200 pozitivnih. Također, treba napomenuti da velik broj oboljelih nije evidentiran. Primjerice, u obitelji od četiri člana troje nekako "izgura" gripu, ali samo jedan, najčešće dijete ili starija osoba, razvije težu kliničku sliku pa ide liječniku. No, to je onda samo jedan pozitivan, a zapravo gripu imaju svi članovi obitelji, pa je i ukupan broj oboljelih od gripe na razini županije veći od službenih podataka. 

Cijepljenje se provodi u svim ambulantama i besplatno je/Foto: Goran Sebelic/CROPIX (Ilustracija)
Cijepljenje se provodi u svim ambulantama i besplatno je/Foto: Goran Sebelic/CROPIX (Ilustracija)

Najčešći simptomi su već svima poznati, glavobolja, opća tjelesna slabost, povišena temperatura i gubitak apetita...

Evo kada ići liječniku

Mnogi kod blažih simptoma ni ne idu liječniku, što i jest preporuka epidemiologa. 

- Ne treba zatrpavati ambulante pri blažim simptomima, jer se time virus dodatno širi. No, ako temperature bude jako visoka i ne može se skinuti ili traje dva, tri pa i četiri dana, to je svakako znak da se ode liječniku obiteljske medicine ili u bolnicu, ako je stanje teško - objašnjava Trupac. 

Iako smo na popularnu "koronu" pomalo i zaboravili, ona je također itekako prisutna, samo s blažim simptomima. Ove godine dosad je na Covid-19 pozitivno bilo 100 osoba, a jedna osoba preminula je u bjelovarskoj bolnici. Ambulante svakodnevno i u širem opsegu testiraju i na hripavac. Samo od prvog studenog do 24. siječnja evidentirano je 165 slučajeva, u prvih 24 dana ove godine pozitivno je bilo njih sedamdeset, a dnevno se testira i četrdesetak djece na šarlah. 

Osim za šarlah, za sva druge bolesti koje su ovih dana u porasti postoji sigurno i učinkovito cjepivo. Što se gripe tiče, iako ona trenutno hara, nije kasno cijepiti se, štoviše - preporučljivo je. 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo BBŽ mag. Vedran Trupac/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo BBŽ mag. Vedran Trupac/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal

Cjepiva ima dovoljno!

- Napominjem da je cijepljenje protiv sezonske gripe besplatno za sve građane. Dakle, ne više samo osjetljive skupine poput starijih, zdravstvenih djelatnika i kroničnih bolesnika. Svima preporučujemo da se cijepe. Cjepiva za sve bolesti ima više nego dovoljno i može se cijepiti u svakoj ambulanti. Također se može i docijepiti protiv Covida-19, što se isto preporučuje, ja sam uzeo već petu dozu. Mnogi ne znaju da je moguće istovremeno cijepljenje, dakle protiv gripe i covida, pri čemu će se jedno cjepivo dati u jedno, a drugo u drugo rame - objašnjava mag. Trupac. 

Dodaje kako je trenutno na našem području aktivna gripa tipa A, koja je obuhvaćena cjepivom. 

Rizik svesti na minimum

Preventiva je ključna, ističe. 

- Mnogi odlaze na posao jer su "samo malo šmrkavi" ili "imaju malu groznicu". To je vrlo opasno jer se virus tako širi. Ako primijetite bilo kakve simptome, ne izlazite iz kuće, ne dolazite na velika okupljanja ili u radne kolektive. Možda vi jeste mlad, snažan čovjek i oporavit ćete se bez posljedica, ali ćete virus donijeti starijoj, bolesnoj, imunokompromitiranoj osobi koja ima veliku šansu razviti tešku kliničku sliku, pa i smrt. Isto vrijedi i za vrtićku i školsku djecu. Pri pojavi prvih simptoma bolje je dijete ne poslati u kolektiv, pričekati dan-dva i vidjeti situaciju, nego da se zarazi cijela grupa, razred ili škola - kaže.

Dodaje kako je ključ i osobna higijena, redovito pranje ruku, kašljanje u maramicu ili lakat, te redovito provjetravanje i dezinfekcija prostora, kako bi se šansa za prijenos uzročnika gripe, covida i ostalih boleština koje nas obuzimaju zimskih dana svele na minimum. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!