Fotografija: Oboljelih od gripe je i više jer nemaju svi pacijenti potvrđen nalaz/Foto: Pakrački list, CROPIX
Galerija
Oboljelih od gripe je i više jer nemaju svi pacijenti potvrđen nalaz/Foto: Pakrački list, CROPIX

U 7 dana više od stotinu oboljelih od gripe, 4 osobe hospitalizirane: „Cijepili smo tek jednu osobu“

Liječnici upozoravaju da sezona gripe traje do Uskrsa i da je moguće da će epidemiološka slika biti i gora te da još nije kasno za cijepljenjeEpidemiološka slika na području Požeško – slavonske županije u drugoj polovini siječnja lošija je po pitanju oboljenja od gripe nego od korone. U tjednu od 14. od 21. siječnja je na županiji registrirano 110 oboljenja od gripe pri čemu u taj broj ulaze samo oboljenja pacijenata koji su klinički testirani i potvrđeni, ali je realno broj znatno veći, piše Pakrački list.

Četiri osobe su bile hospitalizirane, po dvije u požeškoj i pakračkoj bolnici, rekao je županijski epidemiolog dr. Ante Vitalija.

Manje oboljelih od korone

Istovremeno, na području županije Hrvatski zavod za javno zdravstvo je na dnevnoj razini imao registriranih najviše 13 slučajeva (16. siječnja) pa do tri (19. siječnja) oboljenja od covida pri čemu 21. i 22. siječnja nije bila niti jedna osoba hospitalizirana, a u ostalim danima po jedna ili dvije.

Epidemiolog dr. Ante Vitalija/Foto: Pakrački list
Epidemiolog dr. Ante Vitalija/Foto: Pakrački list

Od ovakve epidemiološke slike dr. Vitaliju više zabrinjava nezainteresiranost stanovnika za cijepljenje. HZJZ je ambulantama obiteljske medicine distribuirao 5000 doza cjepiva protiv gripe koje još nisu potrošene, kao niti one ostale na zalihama HZJZ.

Još nije kasno za cijepiti se

U promatranom tjednu u ambulantama HZJZ je cijepljena tek jedna osoba. Dr. Vitalija upozorava da sezona gripe traje do Uskrsa i da je moguće da će epidemiološka slika biti i gora te da još nije kasno za cijepljenje na koje poziva. Ono je i dalje moguće u ambulantama obiteljske medicine, ali i ambulantama HZJZ-a u Pakracu utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati.


Liječnici upozoravaju da sezona gripe traje do Uskrsa i da je moguće da će epidemiološka slika biti i gora te da još nije kasno za cijepljenje/Foto: Goran Sebelic/CROPIX (Ilustracija)
Liječnici upozoravaju da sezona gripe traje do Uskrsa i da je moguće da će epidemiološka slika biti i gora te da još nije kasno za cijepljenje/Foto: Goran Sebelic/CROPIX (Ilustracija)

Jednako tako je prisutna nezainteresiranost stanovnika za cijepljenje protiv covida. Dolasci su pojedinačni, uglavnom radi treće ili četvrte doze, te administrativnih razloga, kaže epidemiolog za Pakrački list

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!