Fotografija: Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (Ilustracija)

Sutra ćemo doznati od kojih bolesti najčešće oboljevaju ljudi u BBŽ-u

Akademik Željko Cvetnić održat će tom prilikom u Gradskom muzeju Bjelovar i predavanje pod nazivom "Bolesti koje su mijenjale svijet"BJELOVAR - Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u povodu Svjetskog dana zdravlja organiziraju predavanje akademika Željka Cvetnića pod nazivom: „Bolesti koje su mijenjale svijet“.

Predavanje će se održati 3. travnja 2023. (ponedjeljak), u 18 sati u Gradskom muzeju Bjelovar.

Akademik Željko Cvetnic/Foto: Željko Puhovski/CROPIX
Akademik Željko Cvetnic/Foto: Željko Puhovski/CROPIX

Statističke podatke o zdravlju u Hrvatskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prikazat će doc. dr. sc. Želimir Bertić, predstavnik Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Inače, različite zarazne bolesti tijekom povijesti imale su dubok utjecaj na čovječanstvo. Njihova pojava uništila je i devastirala cijela područja, uzrokovala broj žrtava koji je osjetno nadrastao i one u ratovima, a nakon pojave takvih bolesti mijenjao se i tijek povijesti.

Najvažnije zarazne bolesti poznate su i zapisane u najranijim poznatim zapisima, od postanka svijeta bile su pratitelj ljudskoga roda, velik je njihov utjecaj na razvoj, patnju i smrt koju su tijekom stoljeća uzrokovale u ljudi:

➜ boginje

➜ španjolska gripa

➜ malarija

➜ pjegavi tifus

➜ rovovske groznice i rekurentne (povratne) groznice

➜ kuga

➜ tuberkuloza

➜ lepra

➜ sifilis

➜ kolera

Vidljivo je da su kroz čitavu povijest zarazne bolesti imale znatan utjecaj na razvoj i prosperitet čovječanstva. Povijest ljudskog roda zabilježila je mnoge važne ratove i bitke, ali možda su se najveće bitke vodile, a mnoge se još vode, upravo protiv zaraznih bolesti.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!