Fotografija: Foto: Nikola Vilić/CROPIX
Galerija
Foto: Nikola Vilić/CROPIX

Pola Hrvatske bolesno: Sve više oboljelih od gripe, evo koje su regije najzahvaćenije...

Među pristiglim prijavama stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba od 65 godinaBroj oboljelih od gripe u Hrvatskoj i dalje se intenzivira. Podaci pokazuju da je do kraja prošle godine bilo ukupno prijavljeno 1759 oboljelih od te virusne bolesti. No, više od polovice prijavljenih slučajeva gripe ili njih 1043 zaprimljeno je u 51. tjednu odnosno zadnjem za koji su dobiveni podatci (do 25. prosinca 2022.), piše Jutarnji list.

Stopa incidencije

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj se bilježi u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Među pristiglim prijavama stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više koji su i u najvećem broju cijepljeni, pokazuje izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gužve u ambulantama/Foto: Jakov Prkić/Cropix
Gužve u ambulantama/Foto: Jakov Prkić/Cropix

Naime, za ovu sezonu gripe nabavljeno je oko 600.000 doza cjepiva.

Inače, prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu HZJZ-a većina oboljelih imala je virus gripe tip A, a samo manji dio virus gripe tip B.

Specifična pojava

U subtipiziranim uzorcima zastupljena su oba virusa gripe A/H3N2 i /H1N1.Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A, piše Jutarnji list.

Šest zemalja prijavilo je visoki intenzitet gripe (Bjelorusija, Estonija, Finska, Njemačka, Malta i Slovačka) a još 6 je prijavilo vrlo visok intenzitet (Austrija, Francuska, Litva, Luksemburg, Republika Moldavija i Ruska Federacija).

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!